Бранимир Главаш изашао из затвора

Из затвора у Мостару на слободу је изашао Бранимир Главаш, кога су на излазу дочекале бројне медијске екипе и његови блиски сарадници.

Министарство правде БиХ укинуло је пресуду Бранимиру Главашу.

Босна и Херцеговина 20.01.2015 | 12:34
Бранимир Главаш изашао из затвора

Таква одлука Суда БиХ стигла је данас у мостарски затвор где Главаш служи осмогодишњу казну због ратних злочина над српским цивилима почињеним у Осијеку.

Донета је на основу одлуке Уставног суда Хрватске о укидању правоснажне пресуде Врховног суда о затворској казни за ратни злочин, пренела је агенција Хина. 

Уставни суд одлуку о укидању пресуде Врховног суда донео је 12. јануара, затраживши да се поступак понови. 

Загребачки Жупанијски суд, где је још важећа неправоснажна пресуда у трајању од десет година на основу које му је раније одређен притвор, прошле недеље издао је потерницу за Главашем, тако да би он био ухапшен ако се врати у Хрватску. 

Главаш ће, највероватније остати у БиХ у месту Дриновци код Груда где је направио породичну кућу, објавили су БиХ медији. 

Он би теоретски могао да буде ухапшен и у БиХ, али га од екстрадиције штити двојно држављанство, саопштио је недавно портпарол загребачког Жупанијског суда Крешимир Девчић. 

Главаш, некадашњи високи функционер ХДЗ, био је осуђен у случајевима "гаража" и "селотејп" на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године, а до сада је одслужио три петине затворске казне, и то у затворима у БиХ, по својој вољи. 

Уколико Министарство унутрашњих послова Хрватске распише међународну потерницу, Главаш би теоретски могао да буде ухапшен и у БиХ, али га од екстрадиције штити двојно држављанство, саопштио је недавно портпарол загребачког Жупанијског суда Крешимир Девчић. 

Главаш је раније изјавио да ће "радије невин робијати осам година у Зеници, него иједан једини дан политички пресуђен у хрватском казамату".

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мики

20.01.2015 11:37

Жалосно ! Питали се неко колико је Срба завршило у Драви с метком у глави .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

20.01.2015 11:49

Ако немас гдје радити додји у Бања Луку.Такве запосљавамо.Додји све ти је опростено.Поздрав од СНСД-а,из БЛ:

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

20.01.2015 11:58

НА ПАНТОВЧАКУ ЉУБАВНО ГНЕЗДО. ШЕШЕЉ И КОЛИНДА!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈО

20.01.2015 12:31

ЈОЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈ КАД СЕ ВРАТИМ У ХРВАТСКУ ЈЕ..ЋУ ИМ МАЈКУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

20.01.2015 13:00

Без доказа И свједока нитко се неусудује али правда излази на видјело вријеме носи своје !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОЗИЈА КАЗНА

20.01.2015 13:29

Неце он моци побјеци од Бозије казне,ста је радио Србима.Мозда вецина незна да овај изрод са слике потице од познате српске лозе Главас,цији је близи потомак био познати јунак и хајдук Станоја Главас,који је од стране Срба у Првом српс устанку био изабран да води србе,а он је рекао,,Немојте мене брацо,ја сам хајдук,дајте то Карадјордју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуб

20.01.2015 20:44

Поздравиће и њега неко и почастити га са пет шест селотејпа.

ОДГОВОРИТЕ