Branimir Glavaš izašao iz zatvora

Iz zatvora u Mostaru na slobodu je izašao Branimir Glavaš, koga su na izlazu dočekale brojne medijske ekipe i njegovi bliski saradnici.

Ministarstvo pravde BiH ukinulo je presudu Branimiru Glavašu.

Bosna i Hercegovina 20.01.2015 | 12:34
Branimir Glavaš izašao iz zatvora

Takva odluka Suda BiH stigla je danas u mostarski zatvor gde Glavaš služi osmogodišnju kaznu zbog ratnih zločina nad srpskim civilima počinjenim u Osijeku.

Doneta je na osnovu odluke Ustavnog suda Hrvatske o ukidanju pravosnažne presude Vrhovnog suda o zatvorskoj kazni za ratni zločin, prenela je agencija Hina. 

Ustavni sud odluku o ukidanju presude Vrhovnog suda doneo je 12. januara, zatraživši da se postupak ponovi. 

Zagrebački Županijski sud, gde je još važeća nepravosnažna presuda u trajanju od deset godina na osnovu koje mu je ranije određen pritvor, prošle nedelje izdao je poternicu za Glavašem, tako da bi on bio uhapšen ako se vrati u Hrvatsku. 

Glavaš će, najverovatnije ostati u BiH u mestu Drinovci kod Gruda gde je napravio porodičnu kuću, objavili su BiH mediji. 

On bi teoretski mogao da bude uhapšen i u BiH, ali ga od ekstradicije štiti dvojno državljanstvo, saopštio je nedavno portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. 

Glavaš, nekadašnji visoki funkcioner HDZ, bio je osuđen u slučajevima "garaža" i "selotejp" na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a do sada je odslužio tri petine zatvorske kazne, i to u zatvorima u BiH, po svojoj volji. 

Ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske raspiše međunarodnu poternicu, Glavaš bi teoretski mogao da bude uhapšen i u BiH, ali ga od ekstradicije štiti dvojno državljanstvo, saopštio je nedavno portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. 

Glavaš je ranije izjavio da će "radije nevin robijati osam godina u Zenici, nego ijedan jedini dan politički presuđen u hrvatskom kazamatu".

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Miki

20.01.2015 11:37

Žalosno ! Pitali se neko koliko je Srba završilo u Dravi s metkom u glavi .

ODGOVORITE
Name

Goran

20.01.2015 11:49

Ako nemas gdje raditi dodji u Banja Luku.Takve zaposljavamo.Dodji sve ti je oprosteno.Pozdrav od SNSD-a,iz BL:

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

20.01.2015 11:58

NA PANTOVČAKU LJUBAVNO GNEZDO. ŠEŠELJ I KOLINDA!?

ODGOVORITE
Name

VOJO

20.01.2015 12:31

JOJJJJJJJJJJ KAD SE VRATIM U HRVATSKU JE..ĆU IM MAJKU!

ODGOVORITE
Name

Crni

20.01.2015 13:00

Bez dokaza I svjedoka nitko se neusuduje ali pravda izlazi na vidjelo vrijeme nosi svoje !

ODGOVORITE
Name

BOZIJA KAZNA

20.01.2015 13:29

Nece on moci pobjeci od Bozije kazne,sta je radio Srbima.Mozda vecina nezna da ovaj izrod sa slike potice od poznate srpske loze Glavas,ciji je blizi potomak bio poznati junak i hajduk Stanoja Glavas,koji je od strane Srba u Prvom srps ustanku bio izabran da vodi srbe,a on je rekao,,Nemojte mene braco,ja sam hajduk,dajte to Karadjordju.

ODGOVORITE
Name

zub

20.01.2015 20:44

Pozdraviće i njega neko i počastiti ga sa pet šest selotejpa.

ODGOVORITE