Јувеови џокери за будућност!

Стара дама би могла да изгуби Погбу, Видала или још неке битне фудбалере, али таленти расути широм Италије гарантују светлу будућност трофејног клуба.

Фудбал 20.01.2015 | 14:20
Јувеови џокери за будућност!

Иако је финансијски најмоћнији клуб у Италији и једини са Апенина који може колико-толико да парира европским великанима, Јувентус није у ситуацији да игра и једну од водећих улога на фудбалској пијаци. Стара дама је претходних година пословала опрезно и није се расипала новцем.

Потези руководства Јувентуса и директора Ђузепеа Мароте у минулим прелазним роковима су били више него мудри и исплативи. Довољно је рећи да је клуб без обештећења довео играче попут Пирла, Погбе или Љорентеа. Тек по десетак милиона су плаћени асови као што су Тевез, Лихтштајнер или Видал, а Барзаљи је доведен за смешну суму од 300.000 евра. Захваљујући таквим паметним потезима, Јувентус доминира италијанским клупским фудбалом.

Ипак, у клубу су свесни да ће доћи дан када неће моћи да задрже своје најбоље играче. Прошлог лета је Јуве одолео нападима на Погбу и Видала, али питање је да ли ће успети наредног. Зато челници клуба морају да гледају у будућност и спреме редослед потеза.

Прошлог лета је Јувентус без велике помпе довео талентованог Кинглсија Комана из ПСЖ и позајмио Рикарда Переиру из Удинезеа. Они су у досадашењем делу сезоне оставили добар утисак и могу се сматрати појачањима која тек треба да експлодирају.

Оно по чему се Јувентус разликује од осталих клубова је то што има плејаду младих и талентованих фудбалера расутих широм Италије и који су велика перспектива. Традиционално је Јуве увек био више окренут италијанским фудбалерима од осталих клубова на Апенинима. Последњих сезона, Стара дама је пажљиво снимала уздуж и попреко Италије и капарисала најбоље младе фудбалере.

Јуве купује талентоване клинце и онда их позајмљује или продаје половину њиховог уговора другим клубовима. Многи од тих фудбалера не добију шансу да се докажу у Јувентусу, али клуб на крају заради на њима. Најбољи примери су Ћиро Имобиле и Маноло Габијадини који су у били у делимичном власништву Јувентуса (половина уговора) и на чијим трансферима у Борусију, односно Наполи је Јуве укупно инкасирао 16,5 милиона евра.

Широм Серије А, Јуве је у овом тренутку делимични или потпуни власник уговора неколицине младих фудбалера који играју у другим клубовима. Најтрактивнија четири имена су нападачи Симоне Заза и Доменико Берарди из Сасуола, штопер Данијеле Ругани из Емполија и везиста Стефано Стураро из Ђенове. Осим Берардија, сви су репрезентативци Италије.

Јуве и Сасуоло су били половични власници Зазиног уговора, али је Стара дама прошлог лета продала своју половину за 7,5 милиона евра. Међутим, Јувентус је тада убацио и “бајбек” клаузулу по којој има право прече куповине у односу на остале клубове. Ако буде желео да врати Зазу следећег лета, Јуве ће платити 15 милиона евра.

Што се Берардија тиче, он игра у Сасуолу као позајмљен играч Јувентуса и још је реалнија варијанта да обуче дрес Старе даме. Треба истаћи да су Заза и Берарди и на мети бројних европских клубова и да Јувентус у сваком моменту може да заради пристојну суму на њима двојици. Ипак, чини се да ће макар један од њих двојице наредног лета пут Торина.

Стефано Стураро је 21-годишњи везиста којег је Јуве прошлог лета купио од Ђенове за 5,5 милиона евра и оставио га до краја сезоне на позајмици у клубу из Лигурије. Велика је вероватноћа да ће Стураро од следећег лета, а можда чак и од ове зиме конкурисати за место у везном реду Старе даме.

На крају, ту је и Данијеле Ругани. По многим стручњацима на Апенинима, овај 20-годишњак је тренутно најталентованији штопер у Италији. Половина његовог угвора је у власништву Јувентуса, а друга половина припада Емполију за који Ругани игра одлично ове сезоне. Јувентусу ће бити довољно 6,5 милиона евра да Ругани потпуно пређе у њихово власништво.

Коментари / 0

Оставите коментар