Juveovi džokeri za budućnost!

Stara dama bi mogla da izgubi Pogbu, Vidala ili još neke bitne fudbalere, ali talenti rasuti širom Italije garantuju svetlu budućnost trofejnog kluba.

Fudbal 20.01.2015 | 14:20
Juveovi džokeri za budućnost!

Iako je finansijski najmoćniji klub u Italiji i jedini sa Apenina koji može koliko-toliko da parira evropskim velikanima, Juventus nije u situaciji da igra i jednu od vodećih uloga na fudbalskoj pijaci. Stara dama je prethodnih godina poslovala oprezno i nije se rasipala novcem.

Potezi rukovodstva Juventusa i direktora Đuzepea Marote u minulim prelaznim rokovima su bili više nego mudri i isplativi. Dovoljno je reći da je klub bez obeštećenja doveo igrače poput Pirla, Pogbe ili Ljorentea. Tek po desetak miliona su plaćeni asovi kao što su Tevez, Lihtštajner ili Vidal, a Barzalji je doveden za smešnu sumu od 300.000 evra. Zahvaljujući takvim pametnim potezima, Juventus dominira italijanskim klupskim fudbalom.

Ipak, u klubu su svesni da će doći dan kada neće moći da zadrže svoje najbolje igrače. Prošlog leta je Juve odoleo napadima na Pogbu i Vidala, ali pitanje je da li će uspeti narednog. Zato čelnici kluba moraju da gledaju u budućnost i spreme redosled poteza.

Prošlog leta je Juventus bez velike pompe doveo talentovanog Kinglsija Komana iz PSŽ i pozajmio Rikarda Pereiru iz Udinezea. Oni su u dosadašenjem delu sezone ostavili dobar utisak i mogu se smatrati pojačanjima koja tek treba da eksplodiraju.

Ono po čemu se Juventus razlikuje od ostalih klubova je to što ima plejadu mladih i talentovanih fudbalera rasutih širom Italije i koji su velika perspektiva. Tradicionalno je Juve uvek bio više okrenut italijanskim fudbalerima od ostalih klubova na Apeninima. Poslednjih sezona, Stara dama je pažljivo snimala uzduž i popreko Italije i kaparisala najbolje mlade fudbalere.

Juve kupuje talentovane klince i onda ih pozajmljuje ili prodaje polovinu njihovog ugovora drugim klubovima. Mnogi od tih fudbalera ne dobiju šansu da se dokažu u Juventusu, ali klub na kraju zaradi na njima. Najbolji primeri su Ćiro Imobile i Manolo Gabijadini koji su u bili u delimičnom vlasništvu Juventusa (polovina ugovora) i na čijim transferima u Borusiju, odnosno Napoli je Juve ukupno inkasirao 16,5 miliona evra.

Širom Serije A, Juve je u ovom trenutku delimični ili potpuni vlasnik ugovora nekolicine mladih fudbalera koji igraju u drugim klubovima. Najtraktivnija četiri imena su napadači Simone Zaza i Domeniko Berardi iz Sasuola, štoper Danijele Rugani iz Empolija i vezista Stefano Sturaro iz Đenove. Osim Berardija, svi su reprezentativci Italije.

Juve i Sasuolo su bili polovični vlasnici Zazinog ugovora, ali je Stara dama prošlog leta prodala svoju polovinu za 7,5 miliona evra. Međutim, Juventus je tada ubacio i “bajbek” klauzulu po kojoj ima pravo preče kupovine u odnosu na ostale klubove. Ako bude želeo da vrati Zazu sledećeg leta, Juve će platiti 15 miliona evra.

Što se Berardija tiče, on igra u Sasuolu kao pozajmljen igrač Juventusa i još je realnija varijanta da obuče dres Stare dame. Treba istaći da su Zaza i Berardi i na meti brojnih evropskih klubova i da Juventus u svakom momentu može da zaradi pristojnu sumu na njima dvojici. Ipak, čini se da će makar jedan od njih dvojice narednog leta put Torina.

Stefano Sturaro je 21-godišnji vezista kojeg je Juve prošlog leta kupio od Đenove za 5,5 miliona evra i ostavio ga do kraja sezone na pozajmici u klubu iz Ligurije. Velika je verovatnoća da će Sturaro od sledećeg leta, a možda čak i od ove zime konkurisati za mesto u veznom redu Stare dame.

Na kraju, tu je i Danijele Rugani. Po mnogim stručnjacima na Apeninima, ovaj 20-godišnjak je trenutno najtalentovaniji štoper u Italiji. Polovina njegovog ugvora je u vlasništvu Juventusa, a druga polovina pripada Empoliju za koji Rugani igra odlično ove sezone. Juventusu će biti dovoljno 6,5 miliona evra da Rugani potpuno pređe u njihovo vlasništvo.

Komentari / 0

Ostavite komentar