Капетан Драган се нада слободи

Од очекиване екстрадиције Драгана Васиљковића из аустралијског притвора у хрватски затвор за православни Божић, како је најављивано на Петом континенту, није било ништа. Аустралијско правосуђе још оклева да изврши одлуку о изручењу која је недавно потврђена судским одбијањем жалбе Капетана Драгана.

Србија 19.01.2015 | 20:42
Капетан Драган се нада слободи

Ипак, и након девет година борбе да не буде изручен Хрватској, аустралијски притвореник Драган Васиљковић живи у нади да ће се наћи на слободи. Ту наду му улива могућност да поднесе последњу жалбу Врховном суду Аустралије на одлуку о наводној законитости судског процеса који се против њега води у Аустралији, као и уверење да Србија покушава да заштити његова људска права.

Наиме, пре неколико недеља, Никола Селаковић, министар правде Србије, послао је треће писмо свом аустралијском колеги у ком тражи да се Драган Васиљковић не изручује Хрватској. Још нема званичног одговора или реакције аустралијског правосуђа на овај захтев, у коме се наводи да Република Србија страхује да кривични поступак који би се против Васиљковића спровео у Хрватској не би био поткрепљен адекватним и одрживим доказима.

Капетана у притвору посећују његова супруга Нада, брат Кића и најближа родбина. Тренутно нису расположени да дају изјаве за јавност, јер ишчекују даљи развој догађаја.

Последњих недеља 700 људи из Србије и дијаспоре потписало је петицију за слободу Драгана Васиљквића.

- Драган није ништа крив! Осуђују га, као и све друге наше јунаке, само зато што је Србин! Колико су злочина починили Хрвати и Бошњаци над Србима, па нико није крив! - пишу потписници петиције.

Како кажу организатори, петиција ће бити упућена Влади Републике Србије и Српској православној цркви са захтевом да учине све што је у њиховој моћи да се спречи изручење Капетана Драгана Републици Хрватској. Петиција ће бити упућена и Амбасади Аустралије у Београду. 

ХРАБАР И ПОНОСИТ

- У овако неизвесној ситуацији Капетан Драган се држи храбро и поносито - кажу Васиљковићеви пријатељи. - Зна да није крив и задовољан је због подршке коју добија од свог народа. Капетан у притворској јединици затвора "Паркли" очекује да се нађе на слободи.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ВРС

19.01.2015 19:54

Не иди њима готов си брате капетане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

19.01.2015 21:12

Дрзи се Капетане, Срби су уз тебе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

19.01.2015 23:31

Збиља није фер изручити га непријатељу у руке. Бранио је народ којем припада. Имао је на то сва права. А и тај народ који је бранио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рацуни...

20.01.2015 00:29

Побјегао цак у Аустралију. Али досли време да се плате рацуни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

20.01.2015 10:04

Сваки злочин казнити па макар био И мој отац нема ту бранио народ знасе ко је бранио и како се то радило !

ОДГОВОРИТЕ
Name

капетан

20.01.2015 10:20

Цуј пети континент па стас доле сад и одговарај

ОДГОВОРИТЕ
Name

лептир

20.01.2015 17:22

Поздравио вас све Бранимир Главаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрав

21.01.2015 05:39

Поздрави и ти Бранимира...

ОДГОВОРИТЕ