Kapetan Dragan se nada slobodi

Od očekivane ekstradicije Dragana Vasiljkovića iz australijskog pritvora u hrvatski zatvor za pravoslavni Božić, kako je najavljivano na Petom kontinentu, nije bilo ništa. Australijsko pravosuđe još okleva da izvrši odluku o izručenju koja je nedavno potvrđena sudskim odbijanjem žalbe Kapetana Dragana.

Srbija 19.01.2015 | 20:42
Kapetan Dragan se nada slobodi

Ipak, i nakon devet godina borbe da ne bude izručen Hrvatskoj, australijski pritvorenik Dragan Vasiljković živi u nadi da će se naći na slobodi. Tu nadu mu uliva mogućnost da podnese poslednju žalbu Vrhovnom sudu Australije na odluku o navodnoj zakonitosti sudskog procesa koji se protiv njega vodi u Australiji, kao i uverenje da Srbija pokušava da zaštiti njegova ljudska prava.

Naime, pre nekoliko nedelja, Nikola Selaković, ministar pravde Srbije, poslao je treće pismo svom australijskom kolegi u kom traži da se Dragan Vasiljković ne izručuje Hrvatskoj. Još nema zvaničnog odgovora ili reakcije australijskog pravosuđa na ovaj zahtev, u kome se navodi da Republika Srbija strahuje da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima.

Kapetana u pritvoru posećuju njegova supruga Nada, brat Kića i najbliža rodbina. Trenutno nisu raspoloženi da daju izjave za javnost, jer iščekuju dalji razvoj događaja.

Poslednjih nedelja 700 ljudi iz Srbije i dijaspore potpisalo je peticiju za slobodu Dragana Vasiljkvića.

- Dragan nije ništa kriv! Osuđuju ga, kao i sve druge naše junake, samo zato što je Srbin! Koliko su zločina počinili Hrvati i Bošnjaci nad Srbima, pa niko nije kriv! - pišu potpisnici peticije.

Kako kažu organizatori, peticija će biti upućena Vladi Republike Srbije i Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa zahtevom da učine sve što je u njihovoj moći da se spreči izručenje Kapetana Dragana Republici Hrvatskoj. Peticija će biti upućena i Ambasadi Australije u Beogradu. 

HRABAR I PONOSIT

- U ovako neizvesnoj situaciji Kapetan Dragan se drži hrabro i ponosito - kažu Vasiljkovićevi prijatelji. - Zna da nije kriv i zadovoljan je zbog podrške koju dobija od svog naroda. Kapetan u pritvorskoj jedinici zatvora "Parkli" očekuje da se nađe na slobodi.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

VRS

19.01.2015 19:54

Ne idi njima gotov si brate kapetane

ODGOVORITE
Name

Srbin

19.01.2015 21:12

Drzi se Kapetane, Srbi su uz tebe....

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

19.01.2015 23:31

Zbilja nije fer izručiti ga neprijatelju u ruke. Branio je narod kojem pripada. Imao je na to sva prava. A i taj narod koji je branio.

ODGOVORITE
Name

Racuni...

20.01.2015 00:29

Pobjegao cak u Australiju. Ali dosli vreme da se plate racuni...

ODGOVORITE
Name

Munja

20.01.2015 10:04

Svaki zločin kazniti pa makar bio I moj otac nema tu branio narod znase ko je branio i kako se to radilo !

ODGOVORITE
Name

kapetan

20.01.2015 10:20

Cuj peti kontinent pa stas dole sad i odgovaraj

ODGOVORITE
Name

leptir

20.01.2015 17:22

Pozdravio vas sve Branimir Glavaš.

ODGOVORITE
Name

Pozdrav

21.01.2015 05:39

Pozdravi i ti Branimira...

ODGOVORITE