Увоз свиња у Српској уништио свињаре

У Удружењу свињара Републике Српске паника. Чак 8.500 товних свиња остале су у оборима, непродате, што је изазвало страх међу свињарима - како ће се дочекати пролеће?

Република Српска 19.01.2015 | 19:41
Увоз свиња у Српској уништио свињаре

Према речима Мише Маљчића, председника Удружења, до овакве ситуације на тржишту Републике Српске дошло је, јер је увозни лоби уништио домаћу производњу. Свиње су се масовно увозиле, док је домаћа производња пропадала.

- Прошле године је за 20 одсто био већи увоз, него годину дана раније и то се одразило на број непродатих товљених свиња у Републици Српској. Само за годину дана срушила се домаћа производња. Санкције ЕУ према Русији су доста допринеле нереалној конкуренцији према домааћим произвођачима. Наравно, ту је и велики проблем што БиХ нема апарат за заштиту домаће производње, већ има политичаре који само раде за увозне лобије, а на штету домаћих произвођача - поручио је Маљчић.

Влада Републике Српске овог пута чула је апел српских домаћина. Ресорна министарства, такође. Кажу да су спремни да помогну узгајивачима, како би се решили проблема вишка 8.500 товних свиња које представљају велики баласт за наставак рада домаћих узгајивача. Тренутно се у Влади Српске, опет у договору са узгајивачима, припрема план субвенција, који би омогућио откуп товних свиња широм Српске и био сламка спаса за многа домаћинства.

Мишо Маљчић каже за "Новости" да уколико се одмах не реагује, за месец дана број свиња које су вишак нарашће на 10.000. Тада ће и кланичари бити мање заинтересовани, јер ће свиње бити теже.

Маљчић је потврдио да је већ био на састанку у Влади РС, како би се ово питање решило.

- Једноставно, ако се сад не буде реаговало, сви ћемо да изгубимо. Предложили смо субвенционисање Влади Републике Српске. Али, не као до сада, да се новац пребаци двојици или тројици кланичара, да они откупе све товне свиње, него да се понуди свим кланичарима у Српској најнижа цена у односу на увозне свиње. То је негде око две марке по килограму. Такође, предложили смо да се уради субвенционисање на основу фактура које кланичари дају товљачима и да се уради субвенционисање до 2,5 марке по килограму - објашњава Маљчић.

Како он каже, у овом случају товљачи свиња не би имали никакав профит, али не би имали ни трошкове и спремни би дочекали пролећни тов.

- У разговору са представницима Владе Републике Српске дошли смо до цифре од 500.000 марака субвенција на цену свиња. То је износ који спасава нас, товљаче. У том случају би сви имали користи, и кланице и узгајивачи, из једноставног разлога, јер би новац остао у нашој земљи, не би био изнесен ван Републике Српске, већ уложен у домаћу производњу - каже Маљчић.

САСТАНАК У НАЈАВИ

У Влади Српске, потврђено је "Новостима", да се у наредних неколико дана очекује састанак представника Удружења узгајивача свиња и ресорних министара, како би се решио проблем вишка товних свиња.

- Влада је спремна и са другим институцијама да пронађе адекватно решење, како би се помогло узгајивачима у Српској - речено је "Новостима" у Влади Републике Српске.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

коз дубица

19.01.2015 19:53

и тај Маљциц је мало зесци лопов гори је од Усорца

ОДГОВОРИТЕ
Name

лупање

19.01.2015 22:29

Ала лупају мајко мила,хоце само леба без мотике

ОДГОВОРИТЕ
Name

капитализам

20.01.2015 07:48

па шта је свињари? спустите цијену,улажите у производњу и продуктивност,набављајте јефтинију храну за свиње,надјите јефтинијег ветеринара, Па ја сам приватник па никог није брига што ја са маржом од 20,или 15 % једва функционишем, Је ли треба влада да ме стимулише па неће?!! По чему је узгој свиња стратешка дјелатност и пуно битна за економију РС? Лично знам свињаре који су направили велелепне куће по селима а склепали фарму,Радника немају јер неће да плате радну снагу него им жене, болеснмајке и дјеца као брину о свињама, Продуктивност 0 !

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

20.01.2015 07:59

С обзиром на традиционални узгој, претежно сеоско становништво, лошу економску ситуацију, не чуди лоша потражња, али главни проблем је пословни амбијент који РС нема, која год грана привреде да је у питању, сав апарат је усмјерен тврдо и искључиво на просто пуњење буџета ради благостања њих горе. Ако узмете да је у Хрватској стандард већи за бар 50%, да су плате веће за око 100%, цијена полутке свиње од око 4 КМ у малопродаји је нешто о чему се код нас може само сањати. Код нас је то цијена "живе ваге" у вријеме сезоне "крмокоља", па ви рачунајте зашто је остало, а о прерадјивачким капацитетима да не причамо. Још нешто, овај податак о 8500 свиња је званичан, али не и тачан имате бар још толико по домаћинствима који тове више од својих потреба у нади да ће продати једно-двоје, а због слабе тражње ови вишкови су најчешће још у свињцима. Дакле, ситуација је још гора. Ми се у ПД надамо да би Марко могао купити Импро да такве спаси што би био прави потез, којим не би рјешио проблеме привреде Приједора и околине, али би бар нешто покренуо. Ако се питате зашто Марко, па зато што једино он има паре и интерес у ПД, ко би други у ову рупу.

ОДГОВОРИТЕ