Uvoz svinja u Srpskoj uništio svinjare

U Udruženju svinjara Republike Srpske panika. Čak 8.500 tovnih svinja ostale su u oborima, neprodate, što je izazvalo strah među svinjarima - kako će se dočekati proleće?

Republika Srpska 19.01.2015 | 19:41
Uvoz svinja u Srpskoj uništio svinjare

Prema rečima Miše Maljčića, predsednika Udruženja, do ovakve situacije na tržištu Republike Srpske došlo je, jer je uvozni lobi uništio domaću proizvodnju. Svinje su se masovno uvozile, dok je domaća proizvodnja propadala.

- Prošle godine je za 20 odsto bio veći uvoz, nego godinu dana ranije i to se odrazilo na broj neprodatih tovljenih svinja u Republici Srpskoj. Samo za godinu dana srušila se domaća proizvodnja. Sankcije EU prema Rusiji su dosta doprinele nerealnoj konkurenciji prema domaaćim proizvođačima. Naravno, tu je i veliki problem što BiH nema aparat za zaštitu domaće proizvodnje, već ima političare koji samo rade za uvozne lobije, a na štetu domaćih proizvođača - poručio je Maljčić.

Vlada Republike Srpske ovog puta čula je apel srpskih domaćina. Resorna ministarstva, takođe. Kažu da su spremni da pomognu uzgajivačima, kako bi se rešili problema viška 8.500 tovnih svinja koje predstavljaju veliki balast za nastavak rada domaćih uzgajivača. Trenutno se u Vladi Srpske, opet u dogovoru sa uzgajivačima, priprema plan subvencija, koji bi omogućio otkup tovnih svinja širom Srpske i bio slamka spasa za mnoga domaćinstva.

Mišo Maljčić kaže za "Novosti" da ukoliko se odmah ne reaguje, za mesec dana broj svinja koje su višak narašće na 10.000. Tada će i klaničari biti manje zainteresovani, jer će svinje biti teže.

Maljčić je potvrdio da je već bio na sastanku u Vladi RS, kako bi se ovo pitanje rešilo.

- Jednostavno, ako se sad ne bude reagovalo, svi ćemo da izgubimo. Predložili smo subvencionisanje Vladi Republike Srpske. Ali, ne kao do sada, da se novac prebaci dvojici ili trojici klaničara, da oni otkupe sve tovne svinje, nego da se ponudi svim klaničarima u Srpskoj najniža cena u odnosu na uvozne svinje. To je negde oko dve marke po kilogramu. Takođe, predložili smo da se uradi subvencionisanje na osnovu faktura koje klaničari daju tovljačima i da se uradi subvencionisanje do 2,5 marke po kilogramu - objašnjava Maljčić.

Kako on kaže, u ovom slučaju tovljači svinja ne bi imali nikakav profit, ali ne bi imali ni troškove i spremni bi dočekali prolećni tov.

- U razgovoru sa predstavnicima Vlade Republike Srpske došli smo do cifre od 500.000 maraka subvencija na cenu svinja. To je iznos koji spasava nas, tovljače. U tom slučaju bi svi imali koristi, i klanice i uzgajivači, iz jednostavnog razloga, jer bi novac ostao u našoj zemlji, ne bi bio iznesen van Republike Srpske, već uložen u domaću proizvodnju - kaže Maljčić.

SASTANAK U NAJAVI

U Vladi Srpske, potvrđeno je "Novostima", da se u narednih nekoliko dana očekuje sastanak predstavnika Udruženja uzgajivača svinja i resornih ministara, kako bi se rešio problem viška tovnih svinja.

- Vlada je spremna i sa drugim institucijama da pronađe adekvatno rešenje, kako bi se pomoglo uzgajivačima u Srpskoj - rečeno je "Novostima" u Vladi Republike Srpske.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

koz dubica

19.01.2015 19:53

i taj Maljcic je malo zesci lopov gori je od Usorca

ODGOVORITE
Name

lupanje

19.01.2015 22:29

Ala lupaju majko mila,hoce samo leba bez motike

ODGOVORITE
Name

kapitalizam

20.01.2015 07:48

pa šta je svinjari? spustite cijenu,ulažite u proizvodnju i produktivnost,nabavljajte jeftiniju hranu za svinje,nadjite jeftinijeg veterinara, Pa ja sam privatnik pa nikog nije briga što ja sa maržom od 20,ili 15 % jedva funkcionišem, Je li treba vlada da me stimuliše pa neće?!! Po čemu je uzgoj svinja strateška djelatnost i puno bitna za ekonomiju RS? Lično znam svinjare koji su napravili velelepne kuće po selima a sklepali farmu,Radnika nemaju jer neće da plate radnu snagu nego im žene, bolesnmajke i djeca kao brinu o svinjama, Produktivnost 0 !

ODGOVORITE
Name

dejanpd

20.01.2015 07:59

S obzirom na tradicionalni uzgoj, pretežno seosko stanovništvo, lošu ekonomsku situaciju, ne čudi loša potražnja, ali glavni problem je poslovni ambijent koji RS nema, koja god grana privrede da je u pitanju, sav aparat je usmjeren tvrdo i isključivo na prosto punjenje budžeta radi blagostanja njih gore. Ako uzmete da je u Hrvatskoj standard veći za bar 50%, da su plate veće za oko 100%, cijena polutke svinje od oko 4 KM u maloprodaji je nešto o čemu se kod nas može samo sanjati. Kod nas je to cijena "žive vage" u vrijeme sezone "krmokolja", pa vi računajte zašto je ostalo, a o preradjivačkim kapacitetima da ne pričamo. Još nešto, ovaj podatak o 8500 svinja je zvaničan, ali ne i tačan imate bar još toliko po domaćinstvima koji tove više od svojih potreba u nadi da će prodati jedno-dvoje, a zbog slabe tražnje ovi viškovi su najčešće još u svinjcima. Dakle, situacija je još gora. Mi se u PD nadamo da bi Marko mogao kupiti Impro da takve spasi što bi bio pravi potez, kojim ne bi rješio probleme privrede Prijedora i okoline, ali bi bar nešto pokrenuo. Ako se pitate zašto Marko, pa zato što jedino on ima pare i interes u PD, ko bi drugi u ovu rupu.

ODGOVORITE