Резултати пописа тек половином године

Коначни резултати пописа о укупном броју становника у БиХ биће објављени до средине године, саопштено је из Агенције за статистику БиХ.

Босна и Херцеговина 19.01.2015 | 20:39
Резултати пописа тек половином године

У Агенцији наводе да су са крајем прошле године завршени сви послови на уносу сирових података у базу података, чиме су и спољни сарадници који су радили у Централном мјесту за унос и обраду података пописа завршили ангажман на пројекту.

Сав материјал који је дошао са терена скениран је и похрањен у базу података у изворном облику, а текстуални записи претворени су у шифре, при чему су кориштене међународне класификације усвојене за попис (класификација занимања, класификација дјелатности и класификација држава).

У саопштењу се наводи да је за шифровање насељених мјеста и општина кориштен званични шифарник општина и насељених мјеста у БиХ, те да је овај процес завршен. Слиједи фаза контроле шифара коју ће радити статистичко особље из све три статистичке институције и израда извјештаја о контроли квалитета шифровања.

Кад су у питању етничка обиљежја која се налазе на пописници (питање националне и вјерске припадности и матерњег језика), Агенција наводи да је припремљен приједлог шифарника који ће усвојити Централни пописни биро.

Шифарник садржи све одговоре са пописница, што значи да су уврштени и шифровани сви одговори у изворном облику, онако како су их давале, односно како су се изјашњавале пописане особе. Након тога слиједи шифровање ових питања и контрола шифрованог материјала.

Комплетна база података пописа са шифрованим варијаблама биће завршена до краја јануара, након чега ће се радити уређивање и контрола података.

То подразумијева примјену сета правила на основу којих ће се идентификовати резидентно становништво и остале категорије становништва (породица, домаћинство и друго).

Представници статистичких институција заједно са међународним експертима тренутно раде на припреми материјала и приједлога правила за обраду ових питања које ће размотрити и усвојити Централни пописни биро, наводи се у саопштењу Агенције за статистику БиХ.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Маx

19.01.2015 16:39

И? Колико нас има који се патимо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кукулеле

19.01.2015 21:10

Аман избројасте ли? Па И кинезе би прије пребројали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

чаруга

19.01.2015 21:26

Бас сам кречио стан па ми сметала та пластицна актовка сто је зена носала на попису и заборавио сам кад је то било а јос НАС НЕ ПРЕБРОЈАСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

20.01.2015 11:30

Индијци којих има милијарда и 250 милиона прије се пребројали него нас јадних 3,8 милиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА ПД

20.01.2015 14:02

ЗА СЛЕДЕЋЕ ИЗБОРЕ У БИРАЧКЕ ОДБОРЕ И ЦИК ИМЕНОВАТИ ПОПИСИВАЧЕ И ПОПИСНЕ КОМИСИЈЕ ТАКО ЋЕ СНСД ВЛАДАТИ НАЈМАЊЕ ЈОШ 10 ГОДИНА.

ОДГОВОРИТЕ