Rezultati popisa tek polovinom godine

Konačni rezultati popisa o ukupnom broju stanovnika u BiH biće objavljeni do sredine godine, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Bosna i Hercegovina 19.01.2015 | 20:39
Rezultati popisa tek polovinom godine

U Agenciji navode da su sa krajem prošle godine završeni svi poslovi na unosu sirovih podataka u bazu podataka, čime su i spoljni saradnici koji su radili u Centralnom mjestu za unos i obradu podataka popisa završili angažman na projektu.

Sav materijal koji je došao sa terena skeniran je i pohranjen u bazu podataka u izvornom obliku, a tekstualni zapisi pretvoreni su u šifre, pri čemu su korištene međunarodne klasifikacije usvojene za popis (klasifikacija zanimanja, klasifikacija djelatnosti i klasifikacija država).

U saopštenju se navodi da je za šifrovanje naseljenih mjesta i opština korišten zvanični šifarnik opština i naseljenih mjesta u BiH, te da je ovaj proces završen. Slijedi faza kontrole šifara koju će raditi statističko osoblje iz sve tri statističke institucije i izrada izvještaja o kontroli kvaliteta šifrovanja.

Kad su u pitanju etnička obilježja koja se nalaze na popisnici (pitanje nacionalne i vjerske pripadnosti i maternjeg jezika), Agencija navodi da je pripremljen prijedlog šifarnika koji će usvojiti Centralni popisni biro.

Šifarnik sadrži sve odgovore sa popisnica, što znači da su uvršteni i šifrovani svi odgovori u izvornom obliku, onako kako su ih davale, odnosno kako su se izjašnjavale popisane osobe. Nakon toga slijedi šifrovanje ovih pitanja i kontrola šifrovanog materijala.

Kompletna baza podataka popisa sa šifrovanim varijablama biće završena do kraja januara, nakon čega će se raditi uređivanje i kontrola podataka.

To podrazumijeva primjenu seta pravila na osnovu kojih će se identifikovati rezidentno stanovništvo i ostale kategorije stanovništva (porodica, domaćinstvo i drugo).

Predstavnici statističkih institucija zajedno sa međunarodnim ekspertima trenutno rade na pripremi materijala i prijedloga pravila za obradu ovih pitanja koje će razmotriti i usvojiti Centralni popisni biro, navodi se u saopštenju Agencije za statistiku BiH.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Max

19.01.2015 16:39

I? Koliko nas ima koji se patimo?

ODGOVORITE
Name

kukulele

19.01.2015 21:10

Aman izbrojaste li? Pa I kineze bi prije prebrojali!

ODGOVORITE
Name

čaruga

19.01.2015 21:26

Bas sam krečio stan pa mi smetala ta plasticna aktovka sto je zena nosala na popisu i zaboravio sam kad je to bilo a jos NAS NE PREBROJASE

ODGOVORITE
Name

Geography

20.01.2015 11:30

Indijci kojih ima milijarda i 250 miliona prije se prebrojali nego nas jadnih 3,8 miliona

ODGOVORITE
Name

ŽIKA PD

20.01.2015 14:02

ZA SLEDEĆE IZBORE U BIRAČKE ODBORE I CIK IMENOVATI POPISIVAČE I POPISNE KOMISIJE TAKO ĆE SNSD VLADATI NAJMANJE JOŠ 10 GODINA.

ODGOVORITE