НФЛ: Сихокси и Петриотси за ''Супер-боул''!

Први учесник XЛИX Супербоула су Сијетл Сихокски који су у инфаркт финалу НФЦ-а савладали Грин Беј Пекерсе 28:22, после продужетка. Потом су се и Њу Ингланд Петриотси пласирали на XЛИX Супербоул убедљивим тријумфом над Индијанаполис Колтсима у Бостону са 45:7 на свом „Џилет стадиону“.

Остали спортови 19.01.2015 | 15:00
НФЛ: Сихокси и Петриотси за ''Супер-боул''!

После два сата жестоке борбе у Сијетлу, изгледало је да ће Пекерси у СБ јер су два минута пре краја имали 12 поена предности (19:7).

Међутим, до тог тренутка очајни напад Сихокса успева да уз помоћ специјалног тима постигне два тачдауна и преокрене на 22:19. Драми није био крај, јер је Мејсон Крозби 14 секунди пре краја погодио ФГ гол за продужетак. Ту је шампион дотукао госте.

Сихокси, први тим који ће после десет година бранити СБ, у великом финалу чекају бољег из дуела у којем се током ноћи састају Њу Ингланд Петриотси и Индијанаполис Колтси.
Супербоул XЛИX је на програму 2. фебруара, пола сата иза поноћи по нашем времену.

Меч је почео одлично за Сихоксе, сјајни Ричард Шерман одмах пресеца пас Роџерса, али напад није испратио одбрану, јер Вилсон на исти начин губи посед.

У наставку је још боље деловала одбрана Пекерса, који су с друге стране стрпљивим нападом освајали јарде, те филд-головима Крозбија повели 6:0 после десет минута игре. У самој завршници првог периода прорадио је и Роџерс који проналази Рендала Коба за тачдаун и великих 13:0.

Када је у петом минуту друге четвртине Крозби погодио и трећи филд-гол, а Пекерси стегли одбрану те пресекли још три паса Вилсону, изгледало је да ће гост у велико финале.

Тада "вештачко дисање" шампиону даје фантастични специјални тим првом од две спектакуларне акције. Приликом филд-гол покушаја, домаћини су изиграли госте, те Џон Рајан проналази Герија Гилијама који хвата ТД и смањује на 16:7.

То ипак није довољно покренуло Сихоксе, који и поред сјајне подрше са трибине не успевају нападом да надиграју Пекерсе, које наставља да носи Крозби до 19:7.

Међутим, када су сви очекивали ритунски крај меча у корист Пекерса, прорадила је машина из Сијетла. Два минута пре краја Вилсон се предаје у покушајима да кроз ваздух стигне до тачдауна, креће у трчање и улази у енд зону ривала, а потом му пролази и претварање за два поена те Сихокси смањују на 19:14.

Тада на сцену опет ступају спектакуларни специјалци Сихокса који узимају лопту после "онсајд" кика и омогућују свом нападу 127 секунди за чудо.

Таман толико им је било и потребно, након што су Вилсон и Линч освојили 18 јарди прва два покушаја, после паузе на два минута пре краја Линч креће у нови налет и пробија се до енд зоне за сензационалан преокрет на 22:19, после још једног претварања за два поена.

Међутим, да ту не буде крај трилеру, побринуо се и Роџерс, који доводи свој тим на 36 јарди од енд зоне Сијетла, што је био "пенал" за сјајног Крозбија који погађа нови филд-гол за продужетак.

Ипак, фортуна је остала на рамену актуелног шампиона, који добија коцку са новчићем и први напад, који у плеј-офу значи напад за победу.

Сјајни Вилсон као да је заборавио претходна четири пресечена паса, креће самоуверено у напад, те после четири минута игре баца фантастичан пас за Џермејна Кирса који хвата тачдаун вредан новог Супербола.

Вилсон је завршио меч са 209 јарди, тачдауном за победу и четири пресечена паса. Маршон Линч је истрчао 157 јарди и тачдаун за преокрет, док је Даг Долдвин скупио 106 јарди хватањем.

С друге стране, Арон Роџерс је бацио за њега скромних 178 јарди, тачдаун и два пресечена паса. Еди Лејси није доминирао као што зна, али је против најбоље одбране лиге освјио 73 јарде, док је Џорди Нелсон имао 71 пасом.

Петриотси су дошли до осме титуле у конференцији АФЦ, а за титулу шампиона НФЛ лиге бориће се са Сијетл Сихоксима у Глендејлу, у Аризони, 1. фебруара.

Петриотси су у потпуности контролисали сусрет у Бостону, Том Брејди је бацио за три тачдауна, а Легарет Блаунт је истрчао још три, а Колтси нису могли да им парирају ниједног тренутка.

Њу Ингланд је у првом полувремену повео 14:0, пре него што су Колтси преполовили ту заостатак, али је у другом периоду постојао само један тим на терену. Петриотси су по јакој киши у Бостону имали три тачдауна у трећој четвртини и још један на старту четврте и тако дошли до друге најубедљивије победе у историји борбе за титулу у АФЦ.

Брејди је комплетирао 23 од 35 пасова за 226 јарди, док је Блаунт имао 30 трчања за 148 јарди. На другој страни, Ендру Лак се није истакао, имао је 12 комплетираних пасова из 33 покушаја за 126 јарди, а два пута му је пресечен пас.

Петриотси су у недељу освојили шесту титулу под вођством Била Беличека, а такође откако је Том Брејди главни квотербек. У Супербоул се враћају после четири године и пораза од Њујорк Џајантса, а играће за своју четврту шампионску титулу. Претходне три освојили су 2001, 2003. и 2004. године.

“Биће то велики изазов за нас. Играћемо са одличним тимом, али спремни смо”, нагласио је Брејди.

За Петриотсе ће играње у Глендејлу поред борбе за четврти Супербоул бити прилика и за искупљење за, без сумње, најтежи пораз под вођством Беличека. Било је то у финалу Супербоула 2008. године, када су такође поражени од Њујорк Џајантса са 17:14, али пошто су повели са 14:0.

Коментари / 0

Оставите коментар