NFL: Sihoksi i Petriotsi za ''Super-boul''!

Prvi učesnik XLIX Superboula su Sijetl Sihokski koji su u infarkt finalu NFC-a savladali Grin Bej Pekerse 28:22, posle produžetka. Potom su se i Nju Ingland Petriotsi plasirali na XLIX Superboul ubedljivim trijumfom nad Indijanapolis Koltsima u Bostonu sa 45:7 na svom „Džilet stadionu“.

Ostali sportovi 19.01.2015 | 15:00
NFL: Sihoksi i Petriotsi za ''Super-boul''!

Posle dva sata žestoke borbe u Sijetlu, izgledalo je da će Pekersi u SB jer su dva minuta pre kraja imali 12 poena prednosti (19:7).

Međutim, do tog trenutka očajni napad Sihoksa uspeva da uz pomoć specijalnog tima postigne dva tačdauna i preokrene na 22:19. Drami nije bio kraj, jer je Mejson Krozbi 14 sekundi pre kraja pogodio FG gol za produžetak. Tu je šampion dotukao goste.

Sihoksi, prvi tim koji će posle deset godina braniti SB, u velikom finalu čekaju boljeg iz duela u kojem se tokom noći sastaju Nju Ingland Petriotsi i Indijanapolis Koltsi.
Superboul XLIX je na programu 2. februara, pola sata iza ponoći po našem vremenu.

Meč je počeo odlično za Sihokse, sjajni Ričard Šerman odmah preseca pas Rodžersa, ali napad nije ispratio odbranu, jer Vilson na isti način gubi posed.

U nastavku je još bolje delovala odbrana Pekersa, koji su s druge strane strpljivim napadom osvajali jarde, te fild-golovima Krozbija poveli 6:0 posle deset minuta igre. U samoj završnici prvog perioda proradio je i Rodžers koji pronalazi Rendala Koba za tačdaun i velikih 13:0.

Kada je u petom minutu druge četvrtine Krozbi pogodio i treći fild-gol, a Pekersi stegli odbranu te presekli još tri pasa Vilsonu, izgledalo je da će gost u veliko finale.

Tada "veštačko disanje" šampionu daje fantastični specijalni tim prvom od dve spektakularne akcije. Prilikom fild-gol pokušaja, domaćini su izigrali goste, te Džon Rajan pronalazi Gerija Gilijama koji hvata TD i smanjuje na 16:7.

To ipak nije dovoljno pokrenulo Sihokse, koji i pored sjajne podrše sa tribine ne uspevaju napadom da nadigraju Pekerse, koje nastavlja da nosi Krozbi do 19:7.

Međutim, kada su svi očekivali ritunski kraj meča u korist Pekersa, proradila je mašina iz Sijetla. Dva minuta pre kraja Vilson se predaje u pokušajima da kroz vazduh stigne do tačdauna, kreće u trčanje i ulazi u end zonu rivala, a potom mu prolazi i pretvaranje za dva poena te Sihoksi smanjuju na 19:14.

Tada na scenu opet stupaju spektakularni specijalci Sihoksa koji uzimaju loptu posle "onsajd" kika i omogućuju svom napadu 127 sekundi za čudo.

Taman toliko im je bilo i potrebno, nakon što su Vilson i Linč osvojili 18 jardi prva dva pokušaja, posle pauze na dva minuta pre kraja Linč kreće u novi nalet i probija se do end zone za senzacionalan preokret na 22:19, posle još jednog pretvaranja za dva poena.

Međutim, da tu ne bude kraj trileru, pobrinuo se i Rodžers, koji dovodi svoj tim na 36 jardi od end zone Sijetla, što je bio "penal" za sjajnog Krozbija koji pogađa novi fild-gol za produžetak.

Ipak, fortuna je ostala na ramenu aktuelnog šampiona, koji dobija kocku sa novčićem i prvi napad, koji u plej-ofu znači napad za pobedu.

Sjajni Vilson kao da je zaboravio prethodna četiri presečena pasa, kreće samouvereno u napad, te posle četiri minuta igre baca fantastičan pas za Džermejna Kirsa koji hvata tačdaun vredan novog Superbola.

Vilson je završio meč sa 209 jardi, tačdaunom za pobedu i četiri presečena pasa. Maršon Linč je istrčao 157 jardi i tačdaun za preokret, dok je Dag Doldvin skupio 106 jardi hvatanjem.

S druge strane, Aron Rodžers je bacio za njega skromnih 178 jardi, tačdaun i dva presečena pasa. Edi Lejsi nije dominirao kao što zna, ali je protiv najbolje odbrane lige osvjio 73 jarde, dok je Džordi Nelson imao 71 pasom.

Petriotsi su došli do osme titule u konferenciji AFC, a za titulu šampiona NFL lige boriće se sa Sijetl Sihoksima u Glendejlu, u Arizoni, 1. februara.

Petriotsi su u potpunosti kontrolisali susret u Bostonu, Tom Brejdi je bacio za tri tačdauna, a Legaret Blaunt je istrčao još tri, a Koltsi nisu mogli da im pariraju nijednog trenutka.

Nju Ingland je u prvom poluvremenu poveo 14:0, pre nego što su Koltsi prepolovili tu zaostatak, ali je u drugom periodu postojao samo jedan tim na terenu. Petriotsi su po jakoj kiši u Bostonu imali tri tačdauna u trećoj četvrtini i još jedan na startu četvrte i tako došli do druge najubedljivije pobede u istoriji borbe za titulu u AFC.

Brejdi je kompletirao 23 od 35 pasova za 226 jardi, dok je Blaunt imao 30 trčanja za 148 jardi. Na drugoj strani, Endru Lak se nije istakao, imao je 12 kompletiranih pasova iz 33 pokušaja za 126 jardi, a dva puta mu je presečen pas.

Petriotsi su u nedelju osvojili šestu titulu pod vođstvom Bila Beličeka, a takođe otkako je Tom Brejdi glavni kvoterbek. U Superboul se vraćaju posle četiri godine i poraza od Njujork Džajantsa, a igraće za svoju četvrtu šampionsku titulu. Prethodne tri osvojili su 2001, 2003. i 2004. godine.

“Biće to veliki izazov za nas. Igraćemo sa odličnim timom, ali spremni smo”, naglasio je Brejdi.

Za Petriotse će igranje u Glendejlu pored borbe za četvrti Superboul biti prilika i za iskupljenje za, bez sumnje, najteži poraz pod vođstvom Beličeka. Bilo je to u finalu Superboula 2008. godine, kada su takođe poraženi od Njujork Džajantsa sa 17:14, ali pošto su poveli sa 14:0.

Komentari / 0

Ostavite komentar