Евакуација у илиџанским насељима

Обилне падавине које су захватиле шире подручје Федерације БиХ током ноћи су проузроковале пораст водостаја ријека и потока на подручју Кантона Сарајево, а у илиџанским насељима Осијек, Доглоди и Доброшевићи већ је поплављен већи број кућа, а неколико породица евакуисано.

Босна и Херцеговина 19.01.2015 | 09:20
Евакуација у илиџанским насељима

Из Цивилне заштите Кантона Сарајево потврђено је да је у првом дијелу ноћи, око 21.00 час дошло је до изливања Раковичког потока у насељима Гладно поље и Раковица. 

Према посљедњим информацијама, седам до осам кућа је поплављено, једна старица је евакуисана, док су остале породице одбиле евакуацију. 

"Тренутно немамо комплетне информације, али можемо рећи да је ситуација на терену поприлично алармантна", речено је "Дневном авазу" из Цивилне заштите Кантона Сарајева. 

Падавине су проузроковале проблеме и за мјештане у Улици Плантаже, а у Улици Стара пруга према Блажују поплављено је од 10 до 15 кућа. 

Поплава је захватила и вогошћанско насеље Хотоњ. 

Према прогнозама Федералног хидрометеоролошког завода, престанак кише може се очекивати средином седмице, након чега ће доћи до захлађења и сњежних падавина. 

Током протекле ноћи усљед обилних кишних падавина дошло је до пораста водостаја на подручју Какња, али нема забиљежених случајева плављења стамбених објеката. 

Водостај ријеке Босне је нарастао за метар. 

Служба цивилне заштите општине Какањ континуирано прати стање корита ријека на подручју Какња. 

"Разлога за панику нема, али има потребе и разлога за предострожност и превентивне поступке", кажу у Цивилној заштити.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Геограпхy

19.01.2015 08:29

Тако је кад свако прави кућу гдје му падне на памет. Нико не пита ни за дозволу, нити се консултује са струком јер је овај дио који ће увијек плавити ријеке и потоци, али код нас нема никаквих прописа свако ради шта хоће и онда крива држава што су поплављени, исти случај са оним који граде на неким падинским дијеловима која су потенцијална клизишта. Да сам на власти узео бих све законе њемачке и преписао. Тамо људи гледају у центиметар прописали колики ти треба бити димњак на кући, да не идем даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прелаз

19.01.2015 08:46

Потоп, опет ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

19.01.2015 10:02

Добој и општине низводно требају бити на опрезу, јер Босна и притоке алармнтно расту. Предлажем да се одмах прекине настава у школама и да се дјеца пусте кући, како се не би поновио 15.мај и невиђена паника међу ученицима и професорима у Добоју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНТАЛИТЕТ

19.01.2015 10:24

Потпуно се слазем са Геограпхy.Нас менталитет је такав,да све радимо аљкаво,неодговорно,итд.Нико се не пита,засто свим дрзавама бивсе СФРЈ не иде ниста добро?Нама су увиек криви други,нигдје самокритике.Кад би опстински слузбеник рекао неком да не мозе на том мјесту да прави куцу, ради рецимо клизиста,цовјек би био у стању га у топ стави,а јос ако је слузбеник друге вјере,било би на националној основи,а не ради сигурности тог цовјека.Мислим да се морамо мијењати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лиме-Киwано

19.01.2015 21:21

Себицност је понекад у свима. Надам се да нема проблема с творницом минералне воде.

ОДГОВОРИТЕ