Evakuacija u ilidžanskim naseljima

Obilne padavine koje su zahvatile šire područje Federacije BiH tokom noći su prouzrokovale porast vodostaja rijeka i potoka na području Kantona Sarajevo, a u ilidžanskim naseljima Osijek, Doglodi i Dobroševići već je poplavljen veći broj kuća, a nekoliko porodica evakuisano.

Bosna i Hercegovina 19.01.2015 | 09:20
Evakuacija u ilidžanskim naseljima

Iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo potvrđeno je da je u prvom dijelu noći, oko 21.00 čas došlo je do izlivanja Rakovičkog potoka u naseljima Gladno polje i Rakovica. 

Prema posljednjim informacijama, sedam do osam kuća je poplavljeno, jedna starica je evakuisana, dok su ostale porodice odbile evakuaciju. 

"Trenutno nemamo kompletne informacije, ali možemo reći da je situacija na terenu poprilično alarmantna", rečeno je "Dnevnom avazu" iz Civilne zaštite Kantona Sarajeva. 

Padavine su prouzrokovale probleme i za mještane u Ulici Plantaže, a u Ulici Stara pruga prema Blažuju poplavljeno je od 10 do 15 kuća. 

Poplava je zahvatila i vogošćansko naselje Hotonj. 

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prestanak kiše može se očekivati sredinom sedmice, nakon čega će doći do zahlađenja i snježnih padavina. 

Tokom protekle noći usljed obilnih kišnih padavina došlo je do porasta vodostaja na području Kaknja, ali nema zabilježenih slučajeva plavljenja stambenih objekata. 

Vodostaj rijeke Bosne je narastao za metar. 

Služba civilne zaštite opštine Kakanj kontinuirano prati stanje korita rijeka na području Kaknja. 

"Razloga za paniku nema, ali ima potrebe i razloga za predostrožnost i preventivne postupke", kažu u Civilnoj zaštiti.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Geography

19.01.2015 08:29

Tako je kad svako pravi kuću gdje mu padne na pamet. Niko ne pita ni za dozvolu, niti se konsultuje sa strukom jer je ovaj dio koji će uvijek plaviti rijeke i potoci, ali kod nas nema nikakvih propisa svako radi šta hoće i onda kriva država što su poplavljeni, isti slučaj sa onim koji grade na nekim padinskim dijelovima koja su potencijalna klizišta. Da sam na vlasti uzeo bih sve zakone njemačke i prepisao. Tamo ljudi gledaju u centimetar propisali koliki ti treba biti dimnjak na kući, da ne idem dalje.

ODGOVORITE
Name

prelaz

19.01.2015 08:46

Potop, opet ???

ODGOVORITE
Name

Saša

19.01.2015 10:02

Doboj i opštine nizvodno trebaju biti na oprezu, jer Bosna i pritoke alarmntno rastu. Predlažem da se odmah prekine nastava u školama i da se djeca puste kući, kako se ne bi ponovio 15.maj i neviđena panika među učenicima i profesorima u Doboju.

ODGOVORITE
Name

MENTALITET

19.01.2015 10:24

Potpuno se slazem sa Geography.Nas mentalitet je takav,da sve radimo aljkavo,neodgovorno,itd.Niko se ne pita,zasto svim drzavama bivse SFRJ ne ide nista dobro?Nama su uviek krivi drugi,nigdje samokritike.Kad bi opstinski sluzbenik rekao nekom da ne moze na tom mjestu da pravi kucu, radi recimo klizista,covjek bi bio u stanju ga u top stavi,a jos ako je sluzbenik druge vjere,bilo bi na nacionalnoj osnovi,a ne radi sigurnosti tog covjeka.Mislim da se moramo mijenjati.

ODGOVORITE
Name

Lime-Kiwano

19.01.2015 21:21

Sebicnost je ponekad u svima. Nadam se da nema problema s tvornicom mineralne vode.

ODGOVORITE