Кина заинтересована за улагање у БиХ

Народна Република Кина је заинтересована да улаже у било коју област, поручио је данас амбасадор ове земље у БиХ Донг Цхунфенг, који је био уводничар на редовној недјељној сесији Асоцијације независних интелектуалаца "Круг 99".

Босна и Херцеговина 18.01.2015 | 14:17
Кина заинтересована за улагање у БиХ

Донг је у Сарајеву говорио о теми "Економске иницијативе Кине у регији Централне и Источне Европе и у Босни и Херцеговини".

Он је подсјетио да је прије три године покренута Иницијатива за сарадњу 16 држава Централне и Источне Европе и Кине, те, како је казао, његова земља је у том периоду имала сарадњу с више земаља централне и источне Европе и остварила добре резултате. 

Према његовим ријечима, један од тих пројеката, када је у питању подручје Босне и Херцеговине, је и термоелектрана у Станарима код Добоја. 

Донг је такођер указао на чињеницу да се ове године навршава 20 година од успостављања дипломатских односа између НР Кине и Босне и Херцеговине те да ће тим поводом бити одржана и свечаност. 

На питање новинара, да ли Кина у оквиру инцијативе планира улагати само у инфраструктуру, Донг је одговорио:

"Кинеска страна је заинтеросована да улаже у било коју област, али акценат стављамо у област изградње и инфраструктуре, као и енергетском сектору. Кинези увијек кажу да без пута нема живота. Инфраструктура је веома значајна за развој једне земље, развијена инфраструктура је допринос развоју економије. То је кинеско искуство у развоју економије." 

Донг је такођер додао да је БиХ земља богата природним ресурсима, што је добра основа за изградњу термоелектрана. 
Казао је такођер да је НР Кина до сада највише улагала у Србију, затим у Македонију и Црну Гору гдје ће почети са градњом аутопутева. 

Амбасадор Донг је на крају подсјетио да су предсједавајући Вијећа министара БиХ Вјекослав Беванда и кинески премијер Ли Кеqианг на посљедњем Самиту одржаном у Београду разговарали о пројекту реконструкције пруге од Сарајева до Београда те да кинеска страна озбиљно размишља о том пројекту. 

Када је у питању БиХ, поред термоелектарне у Станарима, Кина је у преговорима око покретању пројеката на пољу инфраструктуре и у Тузли и Зеници, као и у бх. ентитету Република Српска.  

Инцијатива о сарадњи с Кином укључује 16 држава Централне и Источне Европе, (Чешка, Словачка, Мађарска, Пољска, Литванија, Естонија, Летонија, Бугарска, Румунија, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Македонија, Албанија и Црна Гора).

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

громовник

18.01.2015 14:33

Боље они да владају у бих него вехабије

ОДГОВОРИТЕ