Горбачов: Саберите се!

Ствари могу ескалирати у било којем тренутку ако не дјелујемо. Москва више не вјерује Западу, а Запад не вјерује Москви. То је страшно, рекао је Горбачов Шпиглу, преноси Јутарњи.хр.

Свијет 18.01.2015 | 10:52
Горбачов: Саберите се!

Ни Запад ни Русија не показују да су свјесни озбиљности украјинске кризе. Ако у овако запаљивој атмосфери било која страна изгуби живце, бојим се да нећемо преживјети идуће године - упозорио је некадашњи совјетски лидер Михаил Горбачов у интервјуу њемачком недјељнику Дер Спиегел.

Задњи шеф СССР-а напустио је Кремљ крајем 1991. поручујући да се више нико од њихових комшија не мора бојати руских трупа. Али страх се поновно вратио, пише лист. Горбачов данас има 83 године, недавно је имао три озбиљне операције и чека следећу. У интервјуу критикује Путина због недемократичности, али и Запад због санкција према Русији, јер сматра да није примјерено увести санкције према некоме ко ти треба бити партнер.

Прије годину дана Горбачов је позвао Путина и Обаму да заједно сједну и договоре рјешење кризе у Украјини јер је то пријетња читавом свијету.

Бојим се најгорег

Украјинска криза изазива му деја ву. Свијет се поновно вратио у вријеме хладног рата.

- Као да ништа од историје нисмо научили. Ствари могу ескалирати у било ком тренутку ако не дјелујемо. Москва више не вјерује Западу, а Запад не вјерује Москви. То је страшно - каже он.

На питање мисли ли да је могућ нови велики рат у Европи, Горбачов одговара да се то не смије разматрати ни као могућност.

- Такав рат данас би неизбјежно водио у нуклеарни рат. Али пропаганда и изјаве с обје стране наводе ме да се бојим најгорег. Ако у тако запаљивој атмосфери једна страна изгуби живце, нећемо преживјети надолазеће године - упозорава лидер који је демократизовао Совјетски Савез, олакшао пад Берлинског зида и мирни распад некадашњег Варшавског пакта. На питање новинара зар није мало претјерао, одговара да је искрено и дубоко забринут.

На питање ко је одговоран, Горбачов каже да су и Русија и Запад одговорни и како ни једна страна не показује да је свјесна озбиљности ситуације.

Упозорио је да је ширење НАТО-а на исток супротно Паришкој повељи из 1990. којом су све европске земље оставиле иза себе хладни рат. Ширење НАТО-а уништило је европски безбједносни поредак, дефинисан у Хелсинкију 1975.

- Руске приједлоге, попут онога бившег предсједника Дмитрија Медведева, да бисмо требали сјести заједно и направити нову безбједносну архитектуру, Запад је арогантно игнорисао. И сад видимо резултате - истиче.

Путин има подршку

Горбачов је остао познат по гласности и перестројци, демократским реформама и отварању према Западу. На питање је ли Путин уништио све то, Горбачов каже да нису мртви ни гласност ни демократија, али мисли да би Русији добро дошла још једна перестројка, јер је сада на пола пута према правој демократској држави.

Објаснио је зашто је Путин толико популаран: дошао је на власт у вријеме кад је у Русији владао хаос, економија је била на кољенима, низ регија се хтјело отцијепити. Русији је пријетио распад. Путин је то зауставио и то ће остати његов највећи успјех, истиче Горбачов, поручујући да га пад рубље и санкције неће обесхрабрити јер ужива велику подршку у земљи.

Извор: Аваз.ба

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ја

18.01.2015 09:56

Треба Русија прегазит Украјину целу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

18.01.2015 09:58

Не цијеним бас Горбацова, али свака цаст за овај коментар, апсолутна истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прицам ти прицу

18.01.2015 10:11

Ах, тај Горбацов!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

18.01.2015 10:27

Нема компромиса са крвавом шапом из Ватикана.Путине сместа први морате да извршите нуклеарни удар на: Ватикан, Вашингтон и Лондон. Ако Ви први не ударите, удариће НАТО католичка крсташка алијанса на Вас. У питању је отимање Сибира. Католици од шизме од 1054 год. од кад су се одрекли Бога извора и привхатли сатану ратују ради отимања ресурса. Католици дневно убијају на 100-тине људи широм света. Ватикану је Украјина само узпутна станица до отимања Сибира!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јота

18.01.2015 10:33

Све је ово последица његове политике. Ослабио је ССР, а ојацао запад и тако створијо доминацију САД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

18.01.2015 10:37

Зар ти ГОРБАЧОВ ниси "одшкринуо" врата НАТО-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

18.01.2015 10:48

Сто развали Русију,мој Горбацов. Сад си и ти у неком азилу и гледас хоцели и Путин направити неку Перестројку. Сто ти не зивис у својој Русији Треба Горбацов да додје до трецег свјетског рата јер је сав народ полудио,и свака будала зели власт, јер власт има своју сласт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

18.01.2015 11:05

Стари досао мало памети.Ал падом Берлинског зида дигао се и нови Хитлер јос веци љуци, арогантнији....где да се селим на сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко

18.01.2015 11:24

Само слепци не виде да је треци светски рат неизбежан. Волео бих да грешим али тако стоје ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јојо

18.01.2015 12:52

Стара мрцино због тебе се срусио Берлински зид и то је довело до русења Совјетског Савеза и низа ратова и распада као сто су Распад цитавог комунизма у Румуни,Југослави,ЦехоСловацко и другим земљама ти си све унистио сто је ваљало и продо Американцима и његовим садасњим савезницима који харају и раде ста зеле по свету,ово је све твоје дело стара ОЛУПИНО!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

18.01.2015 13:10

горбацов је требао обавит консултације са вангом па тек тада давати овакве изјаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

18.01.2015 13:34

Капитализам је зло. Прије скоро 30 година кад је пукао СССР сматрао сам да ће Запад зажалити што је дјеловао у том смјеру. Једног дана судариће се западни капиталисти са новим из СССРа. Колико је далеко тај дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

злаја

18.01.2015 14:50

Живио друг Тито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

18.01.2015 17:02

Неће се НАТО никада директо умјешати већ само помагати као што Русија ради са Донбасом. Чак шаље своје трупе, гледао сам снимак од читавих 20 минута на којем је снимљен пролазак руске колине војних возила.Има их још али ово је примјер. Мислим да је Русија направила грешку што омах није прегазила цјелу Украину па онда преговарала и давала мрвице територије.

ОДГОВОРИТЕ