Gorbačov: Saberite se!

Stvari mogu eskalirati u bilo kojem trenutku ako ne djelujemo. Moskva više ne vjeruje Zapadu, a Zapad ne vjeruje Moskvi. To je strašno, rekao je Gorbačov Špiglu, prenosi Jutarnji.hr.

Svijet 18.01.2015 | 10:52
Gorbačov: Saberite se!

Ni Zapad ni Rusija ne pokazuju da su svjesni ozbiljnosti ukrajinske krize. Ako u ovako zapaljivoj atmosferi bilo koja strana izgubi živce, bojim se da nećemo preživjeti iduće godine - upozorio je nekadašnji sovjetski lider Mihail Gorbačov u intervjuu njemačkom nedjeljniku Der Spiegel.

Zadnji šef SSSR-a napustio je Kremlj krajem 1991. poručujući da se više niko od njihovih komšija ne mora bojati ruskih trupa. Ali strah se ponovno vratio, piše list. Gorbačov danas ima 83 godine, nedavno je imao tri ozbiljne operacije i čeka sledeću. U intervjuu kritikuje Putina zbog nedemokratičnosti, ali i Zapad zbog sankcija prema Rusiji, jer smatra da nije primjereno uvesti sankcije prema nekome ko ti treba biti partner.

Prije godinu dana Gorbačov je pozvao Putina i Obamu da zajedno sjednu i dogovore rješenje krize u Ukrajini jer je to prijetnja čitavom svijetu.

Bojim se najgoreg

Ukrajinska kriza izaziva mu deja vu. Svijet se ponovno vratio u vrijeme hladnog rata.

- Kao da ništa od istorije nismo naučili. Stvari mogu eskalirati u bilo kom trenutku ako ne djelujemo. Moskva više ne vjeruje Zapadu, a Zapad ne vjeruje Moskvi. To je strašno - kaže on.

Na pitanje misli li da je moguć novi veliki rat u Evropi, Gorbačov odgovara da se to ne smije razmatrati ni kao mogućnost.

- Takav rat danas bi neizbježno vodio u nuklearni rat. Ali propaganda i izjave s obje strane navode me da se bojim najgoreg. Ako u tako zapaljivoj atmosferi jedna strana izgubi živce, nećemo preživjeti nadolazeće godine - upozorava lider koji je demokratizovao Sovjetski Savez, olakšao pad Berlinskog zida i mirni raspad nekadašnjeg Varšavskog pakta. Na pitanje novinara zar nije malo pretjerao, odgovara da je iskreno i duboko zabrinut.

Na pitanje ko je odgovoran, Gorbačov kaže da su i Rusija i Zapad odgovorni i kako ni jedna strana ne pokazuje da je svjesna ozbiljnosti situacije.

Upozorio je da je širenje NATO-a na istok suprotno Pariškoj povelji iz 1990. kojom su sve evropske zemlje ostavile iza sebe hladni rat. Širenje NATO-a uništilo je evropski bezbjednosni poredak, definisan u Helsinkiju 1975.

- Ruske prijedloge, poput onoga bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, da bismo trebali sjesti zajedno i napraviti novu bezbjednosnu arhitekturu, Zapad je arogantno ignorisao. I sad vidimo rezultate - ističe.

Putin ima podršku

Gorbačov je ostao poznat po glasnosti i perestrojci, demokratskim reformama i otvaranju prema Zapadu. Na pitanje je li Putin uništio sve to, Gorbačov kaže da nisu mrtvi ni glasnost ni demokratija, ali misli da bi Rusiji dobro došla još jedna perestrojka, jer je sada na pola puta prema pravoj demokratskoj državi.

Objasnio je zašto je Putin toliko popularan: došao je na vlast u vrijeme kad je u Rusiji vladao haos, ekonomija je bila na koljenima, niz regija se htjelo otcijepiti. Rusiji je prijetio raspad. Putin je to zaustavio i to će ostati njegov najveći uspjeh, ističe Gorbačov, poručujući da ga pad rublje i sankcije neće obeshrabriti jer uživa veliku podršku u zemlji.

Izvor: Avaz.ba

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

ja

18.01.2015 09:56

Treba Rusija pregazit Ukrajinu celu.

ODGOVORITE
Name

neutralan

18.01.2015 09:58

Ne cijenim bas Gorbacova, ali svaka cast za ovaj komentar, apsolutna istina.

ODGOVORITE
Name

Pricam ti pricu

18.01.2015 10:11

Ah, taj Gorbacov!?!

ODGOVORITE
Name

Uroš

18.01.2015 10:27

Nema kompromisa sa krvavom šapom iz Vatikana.Putine smesta prvi morate da izvršite nuklearni udar na: Vatikan, Vašington i London. Ako Vi prvi ne udarite, udariće NATO katolička krstaška alijansa na Vas. U pitanju je otimanje Sibira. Katolici od šizme od 1054 god. od kad su se odrekli Boga izvora i privhatli satanu ratuju radi otimanja resursa. Katolici dnevno ubijaju na 100-tine ljudi širom sveta. Vatikanu je Ukrajina samo uzputna stanica do otimanja Sibira!

ODGOVORITE
Name

jota

18.01.2015 10:33

Sve je ovo posledica njegove politike. Oslabio je SSR, a ojacao zapad i tako stvorijo dominaciju SAD-a.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

18.01.2015 10:37

Zar ti GORBAČOV nisi "odškrinuo" vrata NATO-u.

ODGOVORITE
Name

dss

18.01.2015 10:48

Sto razvali Rusiju,moj Gorbacov. Sad si i ti u nekom azilu i gledas hoceli i Putin napraviti neku Perestrojku. Sto ti ne zivis u svojoj Rusiji Treba Gorbacov da dodje do treceg svjetskog rata jer je sav narod poludio,i svaka budala zeli vlast, jer vlast ima svoju slast.

ODGOVORITE
Name

virus

18.01.2015 11:05

Stari dosao malo pameti.Al padom Berlinskog zida digao se i novi Hitler jos veci ljuci, arogantniji....gde da se selim na sigurno.

ODGOVORITE
Name

Željko

18.01.2015 11:24

Samo slepci ne vide da je treci svetski rat neizbežan. Voleo bih da grešim ali tako stoje stvari.

ODGOVORITE
Name

jojo

18.01.2015 12:52

Stara mrcino zbog tebe se srusio Berlinski zid i to je dovelo do rusenja Sovjetskog Saveza i niza ratova i raspada kao sto su Raspad citavog komunizma u Rumuni,Jugoslavi,CehoSlovacko i drugim zemljama ti si sve unistio sto je valjalo i prodo Amerikancima i njegovim sadasnjim saveznicima koji haraju i rade sta zele po svetu,ovo je sve tvoje delo stara OLUPINO!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

xxl

18.01.2015 13:10

gorbacov je trebao obavit konsultacije sa vangom pa tek tada davati ovakve izjave

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

18.01.2015 13:34

Kapitalizam je zlo. Prije skoro 30 godina kad je pukao SSSR smatrao sam da će Zapad zažaliti što je djelovao u tom smjeru. Jednog dana sudariće se zapadni kapitalisti sa novim iz SSSRa. Koliko je daleko taj dan.

ODGOVORITE
Name

zlaja

18.01.2015 14:50

Živio drug Tito.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

18.01.2015 17:02

Neće se NATO nikada direkto umješati već samo pomagati kao što Rusija radi sa Donbasom. Čak šalje svoje trupe, gledao sam snimak od čitavih 20 minuta na kojem je snimljen prolazak ruske koline vojnih vozila.Ima ih još ali ovo je primjer. Mislim da je Rusija napravila grešku što omah nije pregazila cjelu Ukrainu pa onda pregovarala i davala mrvice teritorije.

ODGOVORITE