Дијаспора нас чува од економског краха

Половина укупног броја становника Босне и Херцеговине живи у иностранству. 

Босна и Херцеговина 18.01.2015 | 10:12
Дијаспора нас чува од економског краха

Према службеним подацима, сваке године босанскохерцеговачка дијаспора у Босну и Херцеговину пошаље око 1,5 милијарду евра, што представља 13,4 посто бруто домаћег производа. То већ годинама спашава бх. политички и привредни систем од пропасти, а тај новац грађани БиХ користе за пуко преживљавање.

Брачни пар из Сарајева, Јосип и Иванка, имају двије кћерке у иностранству. Као пензионери, са скромним примањима, тешко би преживјели мјесец да им дјеца редовно не шаљу новац из иностранства.

"Да нам није њих, било би скроз лоше. Сналазе се релативно добро тако да нам увелико помажу. Паре које нам пошаљу, углавном оду на намирење пензија јер од пензија морамо куповати лијекове, плаћати режије и слично", каже Јосип.

Сваке године, босанскохерцеговачка дијаспора у земљу уложи огроман новац, који превазилази све кредите које Босна и Херцеговина позајмљује од међународних институција.

"У БиХ уђе око три милијарде. То је неколико пута више од укупних међународних инвестиција у БиХ", ријечи су Шефике Муратагић, директорице Центра за локални развој и дијаспору.

Све рачунице доказују да дијаспора својим дознакама спашава Босну и Херцеговину, а досадашња истраживања показују да тај новац грађани у БиХ користе искључиво за пуко преживљавање. То потврђује и Расема из Кључа, мајка троје дјеце.

"Помажу кад долазе и пошаљу кад год затреба. Кад год им се обратим, они пошаљу. Снадбијевају ме гардеробом за дјецу. Никад им ништа не купујем у Босни, све пошаљу. У иностранству имам стричеве, тетку, тетића. Примања имам, али то је минималац, а са минималцем је јако тешко овдје живјети. То не стигне да покрије ни све трошкове режије. За спремање дјеце у школу, за љекара такође, јер ми у Кључу имамо само Дом здравља, па смо често приморани ићи у Бихаћ или Бањалуку за неке прегледе. Чисто да се преживи, кад мјесец дана нема плате", истиче Расема.

Дијаспора помаже и на друге начине.

"Пуно оставе новаца када долазе овдје за годишње одморе. Пуно помажу и општини Кључ. Кључ има добру сарадњу са удружењем Кључана у дијаспори у Швајцарској, који често помажу општину. Сад су донирали ауто за Дом здравља и ватрогасни камион", наводи Расема.

У дијаспори, пак, сматрају да због небриге власти, њихови велики потенцијали остају неискориштени, а због игнорантског односа, велики број људи губи интерес за домовином. Уочено је да у посљедњих пет година, новчана средства из дијаспоре све мање долазе, а бх. дијаспора нема повјерења у босанскохерцеговачке власти.

"Сваки пут, кад се појави неко од политичара каже - пустите ви ту причу и дајте нам инвеститоре. Па не можемо ми навући инвеститора, колико политичари могу растјерати. Не могу ја свој тешко стечени углед у страној земљи продати зато да неком политичару доведем инвеститора, којег ће он преварити, огулити и отјерати. Тим је сав углед, који сам ја годинама стицао, потрошен", каже Драгутин Дади Мраз, са сталном адресом у Шведској.

"Знам шта човјека чека у БиХ јер ту послујем. Пола године годишње проводим у БиХ и знам с ким имам посла. Нажалост, док су овакви политичари на власти, удружени и умрежени са екстремно корумпираним инспекцијама, не бих ни непријатеља послао да инвестира у нашу земљу, коју волим изнад свега", објашњава Мраз.

Процјењује се да у иностранству, на свим континентима, живи готово два милиона грађана БиХ и они чине босанскохерцеговачку дијаспору за коју сва европска и свјетска истраживања кажу да је изразито финансијски моћна. Дознаке у БиХ, само оне које књижи Централна банка БиХ, износе више од 1,5 милијарди евра.

Према појединим процјенама, најмање 20 посто од те суме дијаспора пошаље грађанима у БиХ другим каналима и то у готовини. У то није урачунат новац који стиже у склопу хуманитарних акција, нити директна улагања дијаспоре у обнову стамбених објеката и инфраструктуре у селима и градовима, гдје посједују некретнине.

Извор: РСЕ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ново

18.01.2015 09:42

Како интересантно,али и поред свега тога гледају нас као маћеха усвојену дјецу.Нема везе можемо ми и без њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

франкфурт

18.01.2015 09:44

И онда те полиција на сваком кораку вријеба,сви гледају да наплате висе а и то је док су родитељи зиви након тога нек је Бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

18.01.2015 09:56

Једино сам у једној емисији цуо од Вука Драсковица ста би дрзава да није дијаспоре?Тад је рекао,да преко 30% становниства финансира дијаспора.Код нас јос од 92. осјеца се велико нерсполозење према тој групацији, видјели сте сами и за вријеме поплаве. НО ЦОМЕНТО! Да не спомињем од уводјења РАТНОГ ПОРЕЗА,а ратно стање није никад прогласено. Назалост БОРЦИ од тога нису имали користи,само тадасња БАГРА на власти.Јос прије 10год видио сам куда брод плови и не пада ми напамет да несто улазем у БиХ. Мозете тек замислити младје генерације колико це их интересовати та рупа без дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспор(н)а

18.01.2015 10:32

Није то ниста ново.Није спорно да је дијаспора цувала своју матицу,цак и за време старе СФРЈ је уносила, слала, висе девиза својима, него сто је дрзава у том тренутку могла да обезбеди,производњом и трговином.Поред тога,дијаспорци никад нису с одусевљењем прихватани у својој матицној дрзави. Назалост.И како то бива у зивоту, дрзава се сети онолико колико јој у датом моменту треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

18.01.2015 10:52

Зашто никог немам у дијаспори?

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

18.01.2015 11:06

Ето видите и опет вам не ваљамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипсилон

18.01.2015 13:39

Најгори смо на свијету. Једино нам могу конкурисати градјани из Хрватске и Србије, наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

18.01.2015 15:12

Не идем у бих вец три године доцу опет кад ми буде требало украсти ауто .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

18.01.2015 17:30

Како кад :) кад вам требамо ми смо "Дијаспора" а обицно смо глупи "Гастарбајтери" Јесмо доњели пуно у насу земљу и то траје од далеких 70 тих година ..Стране пензије стизу у земљу ал све це тога мање бити јер наса дјеца "Гастарбајтери " треце генерације це све мање долазит и улагат јер су вецином навикли на зивот и прилагодили се срединама где зиве ..позз свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

18.01.2015 21:27

и ја бих како да будем дијаспора

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

18.01.2015 22:38

Отишли ја и јаран 88 године у Њемачку на црно радит и вратили се у Модрицу након два мјесеца па у кафић на пиће. Конобар дошао и пита пиће, а он каже како се код нас каже ђус вотка или оно кад кажу Код нас у Њемачкој.

ОДГОВОРИТЕ