Посланици подржавају слободу медија

Притисак на слободу изражавања и слободу медија у БиХ је евидентан, а највећи притисци долазе од представника политичких елита.

Босна и Херцеговина 17.01.2015 | 21:35
Посланици подржавају слободу медија

Због тога охрабрује чињеница да је Представничко вијеће Парламентарне скупштине БиХ на последној сједници разматрало и осудило сваку врсту притисака на медије. Вријеме ће показати да ли је то само декларативна осуда или парламентарци заиста подржавају слободу медија.

Раправа о слободи медија у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ иницирана је упадом полиције у редакцију портала Клиx.

У СДС-у сматрају да је недопустиво да полиција претреса просторије било којег медија, само јер је тај медиј објавио снимак некога ко је ухваћен у криминалу и корупцији.

,,Емитовање снимка, познатог као афера ,,Два папка'', је од јавног интереса, а медији су ти који штите јавни интерес'', сматра посланик СДС-а Александра Пандуревић и додаје да би јавни интерес требало да штите и све институције и сви они који врше било какву јавну функцију.

,,Проблем представља чињеница да до данас не знамо да ли је спорни снимак премијера Српске аутентичан и због тога је СДС предложио, а посланици Представничког вијећа усвојили, захтјев да се снимак пошаље на вјештачење у Агенцију за форензику БиХ да коначно сазнамо да ли је тај снимак аутентичан".

"Ако је портал Клиx монтирао тај снимак онда је то кривично дјело. Ако нису то урадили онда је ријеч о бруталном притиску на медије само да би се скренула пажња са чињенице да је власт конституисана на криминалу и криминалним аферама. То је посао за Тужилаштво. Очекујемо да Агенција за форензику уради вјешачнеје, утврди аутентичност снимка и покрене питање одговорности. Ако је снимак аутентичан, одговорност премијерке, ако је монтиран, одговорност портала Клиx'', каже Пандуревић.

Упад у редакцију Клиxа само је наставак вишегодишњег притиска на медије у БиХ, сматра и већина осталих посланика Представничког вијећа.

,,То је недопустиво. Медији морају имати слободу. Морамо чувати медијске слободе у БиХ и учинити све да се поштују права новинара јер нас на то обавезује и чињеница да смо чланица Савјета Европе'', истиче посланик СДП-а Денис Бећировић.

Посланик СДА Сенад Шепић осуђује било какву врсту политичког притиска на медије.

,,Ако желимо да будемо демократско, европско друштво такво понашање је недопустиво. Притиске на медије треба на најдиректнији начин осудити да се у наредном периоду не би поновиле сличне ствари, као што је то било са порталом Клиx или неке друге врсте притисака''.

Посланик Демократске фронте Ханка Вејзовић, иначе професор комуникологије која годинама ради са новинарима, каже да је слобода говора неупитна. Она ипак скреће пажњу на чињеницу да питање слободе медија, слично као и питање људских права, мора имати грницу до које се може ићи.

,,Донде док не почнемо угрожавати другога. Професионално, истинито, објективно изјешатавање не смије нико угрожавати у демократији, па макар то била и ова наша босанско-херцеговачка''.

Да је притисак на медије недопустив сматрају и у Европској унији.

Делегација Уније у БиХ јасно је скренула пажњу домаћим политичарима и институцијама да су слобода изражавања и слобода медија важан услов за све земље које желе добити статус кандидата Европске уније.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

17.01.2015 22:56

Боље да су поднели иницијативу о укидању"белог" хлеба и смањења својих примања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ахаааа

18.01.2015 07:37

Има и РТРС слободу у раду.Могу великог водју да хвале колико год хоце...

ОДГОВОРИТЕ