Poslanici podržavaju slobodu medija

Pritisak na slobodu izražavanja i slobodu medija u BiH je evidentan, a najveći pritisci dolaze od predstavnika političkih elita.

Bosna i Hercegovina 17.01.2015 | 21:35
Poslanici podržavaju slobodu medija

Zbog toga ohrabruje činjenica da je Predstavničko vijeće Parlamentarne skupštine BiH na poslednoj sjednici razmatralo i osudilo svaku vrstu pritisaka na medije. Vrijeme će pokazati da li je to samo deklarativna osuda ili parlamentarci zaista podržavaju slobodu medija.

Raprava o slobodi medija u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH inicirana je upadom policije u redakciju portala Klix.

U SDS-u smatraju da je nedopustivo da policija pretresa prostorije bilo kojeg medija, samo jer je taj medij objavio snimak nekoga ko je uhvaćen u kriminalu i korupciji.

,,Emitovanje snimka, poznatog kao afera ,,Dva papka'', je od javnog interesa, a mediji su ti koji štite javni interes'', smatra poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević i dodaje da bi javni interes trebalo da štite i sve institucije i svi oni koji vrše bilo kakvu javnu funkciju.

,,Problem predstavlja činjenica da do danas ne znamo da li je sporni snimak premijera Srpske autentičan i zbog toga je SDS predložio, a poslanici Predstavničkog vijeća usvojili, zahtjev da se snimak pošalje na vještačenje u Agenciju za forenziku BiH da konačno saznamo da li je taj snimak autentičan".

"Ako je portal Klix montirao taj snimak onda je to krivično djelo. Ako nisu to uradili onda je riječ o brutalnom pritisku na medije samo da bi se skrenula pažnja sa činjenice da je vlast konstituisana na kriminalu i kriminalnim aferama. To je posao za Tužilaštvo. Očekujemo da Agencija za forenziku uradi vješačneje, utvrdi autentičnost snimka i pokrene pitanje odgovornosti. Ako je snimak autentičan, odgovornost premijerke, ako je montiran, odgovornost portala Klix'', kaže Pandurević.

Upad u redakciju Klixa samo je nastavak višegodišnjeg pritiska na medije u BiH, smatra i većina ostalih poslanika Predstavničkog vijeća.

,,To je nedopustivo. Mediji moraju imati slobodu. Moramo čuvati medijske slobode u BiH i učiniti sve da se poštuju prava novinara jer nas na to obavezuje i činjenica da smo članica Savjeta Evrope'', ističe poslanik SDP-a Denis Bećirović.

Poslanik SDA Senad Šepić osuđuje bilo kakvu vrstu političkog pritiska na medije.

,,Ako želimo da budemo demokratsko, evropsko društvo takvo ponašanje je nedopustivo. Pritiske na medije treba na najdirektniji način osuditi da se u narednom periodu ne bi ponovile slične stvari, kao što je to bilo sa portalom Klix ili neke druge vrste pritisaka''.

Poslanik Demokratske fronte Hanka Vejzović, inače profesor komunikologije koja godinama radi sa novinarima, kaže da je sloboda govora neupitna. Ona ipak skreće pažnju na činjenicu da pitanje slobode medija, slično kao i pitanje ljudskih prava, mora imati grnicu do koje se može ići.

,,Donde dok ne počnemo ugrožavati drugoga. Profesionalno, istinito, objektivno izješatavanje ne smije niko ugrožavati u demokratiji, pa makar to bila i ova naša bosansko-hercegovačka''.

Da je pritisak na medije nedopustiv smatraju i u Evropskoj uniji.

Delegacija Unije u BiH jasno je skrenula pažnju domaćim političarima i institucijama da su sloboda izražavanja i sloboda medija važan uslov za sve zemlje koje žele dobiti status kandidata Evropske unije.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

17.01.2015 22:56

Bolje da su podneli inicijativu o ukidanju"belog" hleba i smanjenja svojih primanja.

ODGOVORITE
Name

ahaaaa

18.01.2015 07:37

Ima i RTRS slobodu u radu.Mogu velikog vodju da hvale koliko god hoce...

ODGOVORITE