Прошла година најтоплија у историји

Прошла година је најтоплија забележена у историји, са глобалним температурама које су биле 0,68 степени целзијусових изнад просека, наведено је у данас објављеној научној анализи.

Занимљивости 17.01.2015 | 09:36
Прошла година најтоплија у историји

Научници из НАСА-е и Америчке Националне агенције за океане и атмосферу (НОАА) су потврдили прошломесечне тврдење Светске метеоролошке организације.

Резултати истраживања показују да су 14 од 15 најтоплијих година забележене у 21. веку.

“Ово је најновија у низу топлих година у серији топлих деценија. Док рангирање засебних година може бити под утицајем хаотичних климатских образаца, дуготрајни трендови се могу приписати покретачима климатских промена којима доминира људски фактор, односно емисија штетних гасова”, рекао је Гавин Шмит директор НАСА-иног института Годар.

Неке од екстремних временских непогода које су прошле године погодиле Земљу су незапамћене поплаве на Балкану (нарочито у Србији и Босни и Херцеговини) у мају, највећи пљускови у Јапану икад забележени у августу, четвородневне падавине у Мароку током којих је пало више кише него што годишње падне на ту земљу, велика суша у Северној и Јужној Америци и Кини,...

НАСА и НОАА и Метеоролошка организација Велике Британије одржавају глобалне базе података о клими, а које користи Светска метеоролошка организација.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар