Prošla godina najtoplija u istoriji

Prošla godina je najtoplija zabeležena u istoriji, sa globalnim temperaturama koje su bile 0,68 stepeni celzijusovih iznad proseka, navedeno je u danas objavljenoj naučnoj analizi.

Zanimljivosti 17.01.2015 | 09:36
Prošla godina najtoplija u istoriji

Naučnici iz NASA-e i Američke Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA) su potvrdili prošlomesečne tvrdenje Svetske meteorološke organizacije.

Rezultati istraživanja pokazuju da su 14 od 15 najtoplijih godina zabeležene u 21. veku.

“Ovo je najnovija u nizu toplih godina u seriji toplih decenija. Dok rangiranje zasebnih godina može biti pod uticajem haotičnih klimatskih obrazaca, dugotrajni trendovi se mogu pripisati pokretačima klimatskih promena kojima dominira ljudski faktor, odnosno emisija štetnih gasova”, rekao je Gavin Šmit direktor NASA-inog instituta Godar.

Neke od ekstremnih vremenskih nepogoda koje su prošle godine pogodile Zemlju su nezapamćene poplave na Balkanu (naročito u Srbiji i Bosni i Hercegovini) u maju, najveći pljuskovi u Japanu ikad zabeleženi u avgustu, četvorodnevne padavine u Maroku tokom kojih je palo više kiše nego što godišnje padne na tu zemlju, velika suša u Severnoj i Južnoj Americi i Kini,...

NASA i NOAA i Meteorološka organizacija Velike Britanije održavaju globalne baze podataka o klimi, a koje koristi Svetska meteorološka organizacija.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar