Добој: Черупају пругу гдје стигну

Лопови код Добоја са мреже украли 120 метара бакарног ужета. „Железница Републике Српске” тражи измену Кривичног закона и оштрије казне за оне који угрожавају пруге и безбедност.

Република Српска 17.01.2015 | 08:29
Добој: Черупају пругу гдје стигну

На пружном потезу у Трбуку лопови су у среду украли 120 метара бакарног ужета са контактне мреже. Оштећен је проводник у дужини од 300 метара, а хаварију је претрпела и локомотива теретног воза који се прексиноћ кретао из Маглаја према Добоју. Крађа је пријављена полицији, али крадљивци још нису ухваћени.

Ово је једна у низу крађа имовине "Железница Републике Српске". Како би је заштитили, из овог предузећа са седиштем у Добоју, још пре две године упутили су иницијативу за измену Кривичног закона Републике Српске.

Портпарол ЖРС Нада Савић Стевановић, каже да је поднето много пријава Тужилаштву у Добоју против бахатих лопова, који краду шта сигну. Крадљивци су на пружном правцу између Горњег Придјела и Шеварлија код Добоја однели 16 шина дужине по метар, иако су биле забетониране.

Са складишта дрвених прагова украдена је већа количина шрафова и металних подлошки, а у Добоју су лопови исекли и однели 12 метара снопа телефонског коаксијалног кабла, који се делом налазио у бетонским каналицама, а делом био укопан у земљу. Лопови су проваљивали и у водоцрпну станицу ЖРС, скинули мотор, ротор и електроинсталацију.

Полиција је идентификовала и четири средњошколца, који су са вагона на добојској железничкој станици украли бакарне каблове намеравајући да их продају као секундарни отпад.

"Иако бакарни проводници, не представљају велику вредност, прекид везе због крађе доводи у питање безбедност железничког саобраћаја. Угрожава животе људи и доводи до застоја или прекида саобраћаја, што се у судском поступку, по досадашњем закону, не узима у обзир", објашњава Савић - Стевановић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Модрица

17.01.2015 10:54

Лопови видјели од Директора зелезница како краде па и они онда кренули у крадју. .......................

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

17.01.2015 14:38

Способни момци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луда Милојка

18.01.2015 01:49

Ове Добојлије воле леба без мотике. Ниста ново нетреба ни објављиват , то сви знамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

18.01.2015 10:01

Ста хоцете добри су,нису поскидали СИНЕ па продали на отпад. МОДРИЦА-ГРАДАЦАЦ

ОДГОВОРИТЕ