Doboj: Čerupaju prugu gdje stignu

Lopovi kod Doboja sa mreže ukrali 120 metara bakarnog užeta. „Železnica Republike Srpske” traži izmenu Krivičnog zakona i oštrije kazne za one koji ugrožavaju pruge i bezbednost.

Republika Srpska 17.01.2015 | 08:29
Doboj: Čerupaju prugu gdje stignu

Na pružnom potezu u Trbuku lopovi su u sredu ukrali 120 metara bakarnog užeta sa kontaktne mreže. Oštećen je provodnik u dužini od 300 metara, a havariju je pretrpela i lokomotiva teretnog voza koji se preksinoć kretao iz Maglaja prema Doboju. Krađa je prijavljena policiji, ali kradljivci još nisu uhvaćeni.

Ovo je jedna u nizu krađa imovine "Železnica Republike Srpske". Kako bi je zaštitili, iz ovog preduzeća sa sedištem u Doboju, još pre dve godine uputili su inicijativu za izmenu Krivičnog zakona Republike Srpske.

Portparol ŽRS Nada Savić Stevanović, kaže da je podneto mnogo prijava Tužilaštvu u Doboju protiv bahatih lopova, koji kradu šta signu. Kradljivci su na pružnom pravcu između Gornjeg Pridjela i Ševarlija kod Doboja odneli 16 šina dužine po metar, iako su bile zabetonirane.

Sa skladišta drvenih pragova ukradena je veća količina šrafova i metalnih podloški, a u Doboju su lopovi isekli i odneli 12 metara snopa telefonskog koaksijalnog kabla, koji se delom nalazio u betonskim kanalicama, a delom bio ukopan u zemlju. Lopovi su provaljivali i u vodocrpnu stanicu ŽRS, skinuli motor, rotor i elektroinstalaciju.

Policija je identifikovala i četiri srednjoškolca, koji su sa vagona na dobojskoj železničkoj stanici ukrali bakarne kablove nameravajući da ih prodaju kao sekundarni otpad.

"Iako bakarni provodnici, ne predstavljaju veliku vrednost, prekid veze zbog krađe dovodi u pitanje bezbednost železničkog saobraćaja. Ugrožava živote ljudi i dovodi do zastoja ili prekida saobraćaja, što se u sudskom postupku, po dosadašnjem zakonu, ne uzima u obzir", objašnjava Savić - Stevanović.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Modrica

17.01.2015 10:54

Lopovi vidjeli od Direktora zeleznica kako krade pa i oni onda krenuli u kradju. .......................

ODGOVORITE
Name

xx

17.01.2015 14:38

Sposobni momci

ODGOVORITE
Name

Luda Milojka

18.01.2015 01:49

Ove Dobojlije vole leba bez motike. Nista novo netreba ni objavljivat , to svi znamo

ODGOVORITE
Name

rodjo

18.01.2015 10:01

Sta hocete dobri su,nisu poskidali SINE pa prodali na otpad. MODRICA-GRADACAC

ODGOVORITE