Рације и хапшења у Берлину и Паризу

Две особе ухапшене у рацији немачке полиције у ћелијама исламских екстраместа у околини Берлина. Међу њима је и вођа групе која је намеравала да изведе напад у Сирији. Нема назнака да су планирали нападе у Немачкој. У Француској притворено 12 особа.

Свијет 16.01.2015 | 13:16
Рације и хапшења у Берлину и Паризу

Више од 200 немачких полицајаца рано јутрос извело је рације у ћелијама исламских екстремиста у и околини Берлина, а том приликом су ухапшене две особе, укљујучујући и вођу групе која је намеравала да изведе напад у Сирији.

Агенција АП наводи да су две особе ухапшене под сумњом да су регрутовале борце и обезбеђивале новац и опрему за Исламску државу у Сирији.

Вођа групе је 41-годишњи Исмет Д, турског порекла, који је оптужен да је организовао групу за "борбу против неверника у Сирији".

Групу су претежно чиниле особе турског и руског порекла из области кавкаског региона - Чеченије и Дагестана.

Други ухапшени је Емин Ф, стар 43 године, који је оптужен да је био задужен за прикупљање новца за екстремисте.

Полиција је нагласила у саопштењу да "не постоје назнаке да је група припремала нападе у Немачкој".

Агенција Ројтерс наводи да су две особе ухапшене у акцији полиције и да је она уследила после вишемесечне истраге која се односила на пет турских грађана, старости од 31 до 44 године.

Они се сумњиче да су "припремали озбиљне нападе против сиријске државе", а терете се и за прање новца.

Ројтерс преноси да је око 250 полицајаца учестовало у рацијама у 11 објеката за које се верује да су повезани са исламским салафистима.

Акција немачке полиције уследила је само неколико сати пошто је белгијска полиција синоћ убила двојицу мушкараца у антитерористичкој операцији против групе која се спремала да изведе "терористичке нападе великих размера".

Француске власти притвориле су 12 људи током ноћи у предграђима Париза, рекао је извор у суду. Реч је о хапшењима повезаним са прошлонедељним терористичким нападима у Паризу, јавила је агенција АФП.

Полиција испитује деветорицу мушкараца и три жене о "евентуалној логистичкој подршци" коју су можда пружили нападачима, пре свега када је реч о оружју и возилима, рекао је неименовани извор француској агенцији.

Рације су и даље у току у Монружу, где је Амеди Кулибали убио полицајку прошле седмице, затим у Грињију где је Кулибали одрастао, у Флори-Мерожису и у насељу Епине на Сени северно од Париза.

Коментари / 0

Оставите коментар