Racije i hapšenja u Berlinu i Parizu

Dve osobe uhapšene u raciji nemačke policije u ćelijama islamskih ekstramesta u okolini Berlina. Među njima je i vođa grupe koja je nameravala da izvede napad u Siriji. Nema naznaka da su planirali napade u Nemačkoj. U Francuskoj pritvoreno 12 osoba.

Svijet 16.01.2015 | 13:16
Racije i hapšenja u Berlinu i Parizu

Više od 200 nemačkih policajaca rano jutros izvelo je racije u ćelijama islamskih ekstremista u i okolini Berlina, a tom prilikom su uhapšene dve osobe, ukljujučujući i vođu grupe koja je nameravala da izvede napad u Siriji.

Agencija AP navodi da su dve osobe uhapšene pod sumnjom da su regrutovale borce i obezbeđivale novac i opremu za Islamsku državu u Siriji.

Vođa grupe je 41-godišnji Ismet D, turskog porekla, koji je optužen da je organizovao grupu za "borbu protiv nevernika u Siriji".

Grupu su pretežno činile osobe turskog i ruskog porekla iz oblasti kavkaskog regiona - Čečenije i Dagestana.

Drugi uhapšeni je Emin F, star 43 godine, koji je optužen da je bio zadužen za prikupljanje novca za ekstremiste.

Policija je naglasila u saopštenju da "ne postoje naznake da je grupa pripremala napade u Nemačkoj".

Agencija Rojters navodi da su dve osobe uhapšene u akciji policije i da je ona usledila posle višemesečne istrage koja se odnosila na pet turskih građana, starosti od 31 do 44 godine.

Oni se sumnjiče da su "pripremali ozbiljne napade protiv sirijske države", a terete se i za pranje novca.

Rojters prenosi da je oko 250 policajaca učestovalo u racijama u 11 objekata za koje se veruje da su povezani sa islamskim salafistima.

Akcija nemačke policije usledila je samo nekoliko sati pošto je belgijska policija sinoć ubila dvojicu muškaraca u antiterorističkoj operaciji protiv grupe koja se spremala da izvede "terorističke napade velikih razmera".

Francuske vlasti pritvorile su 12 ljudi tokom noći u predgrađima Pariza, rekao je izvor u sudu. Reč je o hapšenjima povezanim sa prošlonedeljnim terorističkim napadima u Parizu, javila je agencija AFP.

Policija ispituje devetoricu muškaraca i tri žene o "eventualnoj logističkoj podršci" koju su možda pružili napadačima, pre svega kada je reč o oružju i vozilima, rekao je neimenovani izvor francuskoj agenciji.

Racije su i dalje u toku u Monružu, gde je Amedi Kulibali ubio policajku prošle sedmice, zatim u Grinjiju gde je Kulibali odrastao, u Flori-Merožisu i u naselju Epine na Seni severno od Pariza.

Komentari / 0

Ostavite komentar