Креће афрички Куп нација! Очекујте неочекивано!

У суботу почиње јубиларни 30. Афрички куп нација! Овај пут без актуелног шампиона, Нигерије, која није успела да се квалификује за завршни турнир, али то није једини апсурд везан за ово такмичење.

Фудбал 17.01.2015 | 14:00
Креће афрички Куп нација! Очекујте неочекивано!

Веселе боје и весела атмосфера на трибинама прве су асоцијације када се помене афрички фудбал. Уз неизоставне звуке, по многима иритирајућих, вувузела...

Нема сумње да ће шаренолико бити и на стадионима у Екваторијалној Гвинеји, где ће се од 17. јануара до 8. фебруара по други пут одржати Афрички куп нација.

Што се тиче терена, ситуација и није баш тако весела...

Квалитет афричког фудбала углавном се знаснива на физичкој издржљивости и снази играча, без много тактизирања. По принципу, шутни лопту и трчи за њом (и чекај голману грешку, које су редовне).

Има, наравно, појединаца светске класе који су се доказали у европским клубовима, али када се сви заједно окупе у репрезентацији исувише подсећају на наше "орлове" и терају на питање "зашто за репрезентацију не играју као и за клубове?", тако да од утакмица не би требало очекивати квалитет. Више добру забаву.

Овај јубиларни 30. по реду турнир најбољих афричких репрезентација специфичан је по много чему. Највише по чињеници да на њему неће бити актуелног првака континента, Нигерије, која није успела да се квалификује!

"Супер орлови" завршили су такмичење у групи иза Јужне Африке и Конга, а испред Судана, што им није било довољно за пласман на завршни турнир.

У Екваторијалној Гвинеји, где је 2012. тријумфовала Замбија, неће бити и најтрофејније афричке репрезентације - Египта, који је у квалификацијама остао иза Туниса и Сенегала.

Гледајући по пласману на ФИФА ранг листи, први фаворит турнира је Алжир, једина репрезентација у топ 20 на свету (18. место).

Најлошије рангиран је управо домаћин (118), који је право учешћа стекао после одустајања Марока и преузимања организације. Подестимо, Мароко је у новембру минуле године отказао домаћинство због страха од ширења еболе, после чега је избачен са турнира. Влада ове државе тражила је да се одложи почетак такмичења, међутим, из ЦАФ (Афричке фудбалске федерације) нису прихватили њихов захтев.

Како функционише афрички фудбал можда најбоље показује податак да је Екваторијална Гвинеја била избачена из квалификација због "шверцовања" играча, али и поред тога играће на завршном турниру јер је изабрана за домаћина!?

Суспензија је уследила пошто је у јулу 2014. откривено да 31-годишњи нападач Тјери Фиђу Таземета и даље има камерунске папире, иако је за репрезентацију Екваторијалне Гвинеје играо од 2011.

Утакмице АКН 2015. играће се у Малабу, Бати, Монгому и Ебебину, у којем стадион прима само 5.000 гледалаца! Финални меч биће одигран у Бати, где је стадион капацитета 35.700 места.

Нема сумње да ће трибине бити попуњене, имајући у виду да Африканци фудбал доживају као својеврсни карневал и време за добар провод.

Атмосфера би могла да буде нарушена после терористичког напада у 850 километара удаљеној Нигерији, у којем је убијено 2.000 особа, али као што смо поменули, актуелни шампион се није квалификовао за завршни турнир и надамо се да терористичка организација Боко Харам, нити било која друга, неће бити активне. За сваки случај, најављено је да ће ниво обезбеђења бити подигнут на највиши ниво.

Надамо се и да неће бити нових афера или проблема са лошим теренима, што је такође чест случај у Африци.

Нека и ове године гледамо живописне слике навијача и резултатски занимљиве утакмице...

Најскупљи фудбалер на АКН 2015. је Вилфред Бони, који је недавно прешао из Свонсија у Манчестер сити за 36 милиона евра. Он је трећи најскупље плаћени фудбалер из Африке, а испред њега су Дидије Дрогба (37 милиона евра, Олимпик Марсељ - Челси) и Микаел Есјен (Олимпик Лион - Челси).

Највише фудбалера који ће учествовати на АКН 2015. наступа за француске клубове, чак 73. Следе они који долазе из Шпаније (26), Јужне Африке (23), Енглеске и Белгије (21), Туниса (16), Португала и Турске (14), ДР Конга (13), Замбије и Италије (10).

САСТАВИ ГРУПА:

А: Буркина Фасо, Конго, Екваторијална Гвинеја, Габон.

Прво коло (17. јануар): Екваторијална Гвинеја - Конго (17), Буркина Фасо - Габон (20).

Б: Зеленортска Острва, ДР Конго, Тунис, Замбија.

Прво коло (18. јануар): Замбија - ДР Конго (17), Тунис - Зеленортска Острва (20).

Ц: Алжир, Гана, Сенегал, Саудијска Арабија.

Прво коло (19. јануар): Гана - Сенегал (17), Алжир - Јужна Африка (20).

Д: Камерун, Гвинеја, Обала Слоноваче, Мали.

Прво коло (20. јануар): Обала Слоноваче - Гвинеја (17), Мали - Камерун (20).

Коментари / 0

Оставите коментар