Kreće afrički Kup nacija! Očekujte neočekivano!

U subotu počinje jubilarni 30. Afrički kup nacija! Ovaj put bez aktuelnog šampiona, Nigerije, koja nije uspela da se kvalifikuje za završni turnir, ali to nije jedini apsurd vezan za ovo takmičenje.

Fudbal 17.01.2015 | 14:00
Kreće afrički Kup nacija! Očekujte neočekivano!

Vesele boje i vesela atmosfera na tribinama prve su asocijacije kada se pomene afrički fudbal. Uz neizostavne zvuke, po mnogima iritirajućih, vuvuzela...

Nema sumnje da će šarenoliko biti i na stadionima u Ekvatorijalnoj Gvineji, gde će se od 17. januara do 8. februara po drugi put održati Afrički kup nacija.

Što se tiče terena, situacija i nije baš tako vesela...

Kvalitet afričkog fudbala uglavnom se znasniva na fizičkoj izdržljivosti i snazi igrača, bez mnogo taktiziranja. Po principu, šutni loptu i trči za njom (i čekaj golmanu grešku, koje su redovne).

Ima, naravno, pojedinaca svetske klase koji su se dokazali u evropskim klubovima, ali kada se svi zajedno okupe u reprezentaciji isuviše podsećaju na naše "orlove" i teraju na pitanje "zašto za reprezentaciju ne igraju kao i za klubove?", tako da od utakmica ne bi trebalo očekivati kvalitet. Više dobru zabavu.

Ovaj jubilarni 30. po redu turnir najboljih afričkih reprezentacija specifičan je po mnogo čemu. Najviše po činjenici da na njemu neće biti aktuelnog prvaka kontinenta, Nigerije, koja nije uspela da se kvalifikuje!

"Super orlovi" završili su takmičenje u grupi iza Južne Afrike i Konga, a ispred Sudana, što im nije bilo dovoljno za plasman na završni turnir.

U Ekvatorijalnoj Gvineji, gde je 2012. trijumfovala Zambija, neće biti i najtrofejnije afričke reprezentacije - Egipta, koji je u kvalifikacijama ostao iza Tunisa i Senegala.

Gledajući po plasmanu na FIFA rang listi, prvi favorit turnira je Alžir, jedina reprezentacija u top 20 na svetu (18. mesto).

Najlošije rangiran je upravo domaćin (118), koji je pravo učešća stekao posle odustajanja Maroka i preuzimanja organizacije. Podestimo, Maroko je u novembru minule godine otkazao domaćinstvo zbog straha od širenja ebole, posle čega je izbačen sa turnira. Vlada ove države tražila je da se odloži početak takmičenja, međutim, iz CAF (Afričke fudbalske federacije) nisu prihvatili njihov zahtev.

Kako funkcioniše afrički fudbal možda najbolje pokazuje podatak da je Ekvatorijalna Gvineja bila izbačena iz kvalifikacija zbog "švercovanja" igrača, ali i pored toga igraće na završnom turniru jer je izabrana za domaćina!?

Suspenzija je usledila pošto je u julu 2014. otkriveno da 31-godišnji napadač Tjeri Fiđu Tazemeta i dalje ima kamerunske papire, iako je za reprezentaciju Ekvatorijalne Gvineje igrao od 2011.

Utakmice AKN 2015. igraće se u Malabu, Bati, Mongomu i Ebebinu, u kojem stadion prima samo 5.000 gledalaca! Finalni meč biće odigran u Bati, gde je stadion kapaciteta 35.700 mesta.

Nema sumnje da će tribine biti popunjene, imajući u vidu da Afrikanci fudbal doživaju kao svojevrsni karneval i vreme za dobar provod.

Atmosfera bi mogla da bude narušena posle terorističkog napada u 850 kilometara udaljenoj Nigeriji, u kojem je ubijeno 2.000 osoba, ali kao što smo pomenuli, aktuelni šampion se nije kvalifikovao za završni turnir i nadamo se da teroristička organizacija Boko Haram, niti bilo koja druga, neće biti aktivne. Za svaki slučaj, najavljeno je da će nivo obezbeđenja biti podignut na najviši nivo.

Nadamo se i da neće biti novih afera ili problema sa lošim terenima, što je takođe čest slučaj u Africi.

Neka i ove godine gledamo živopisne slike navijača i rezultatski zanimljive utakmice...

Najskuplji fudbaler na AKN 2015. je Vilfred Boni, koji je nedavno prešao iz Svonsija u Mančester siti za 36 miliona evra. On je treći najskuplje plaćeni fudbaler iz Afrike, a ispred njega su Didije Drogba (37 miliona evra, Olimpik Marselj - Čelsi) i Mikael Esjen (Olimpik Lion - Čelsi).

Najviše fudbalera koji će učestvovati na AKN 2015. nastupa za francuske klubove, čak 73. Slede oni koji dolaze iz Španije (26), Južne Afrike (23), Engleske i Belgije (21), Tunisa (16), Portugala i Turske (14), DR Konga (13), Zambije i Italije (10).

SASTAVI GRUPA:

A: Burkina Faso, Kongo, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon.

Prvo kolo (17. januar): Ekvatorijalna Gvineja - Kongo (17), Burkina Faso - Gabon (20).

B: Zelenortska Ostrva, DR Kongo, Tunis, Zambija.

Prvo kolo (18. januar): Zambija - DR Kongo (17), Tunis - Zelenortska Ostrva (20).

C: Alžir, Gana, Senegal, Saudijska Arabija.

Prvo kolo (19. januar): Gana - Senegal (17), Alžir - Južna Afrika (20).

D: Kamerun, Gvineja, Obala Slonovače, Mali.

Prvo kolo (20. januar): Obala Slonovače - Gvineja (17), Mali - Kamerun (20).

Komentari / 0

Ostavite komentar