Велика загађеност ваздуха

Загађеност ваздуха у порасту је у појединим дијеловима Федерације БиХ, а концентрација штетних материја и даље је у порасту, углавном у котлинама.

Босна и Херцеговина 16.01.2015 | 12:08
Велика загађеност ваздуха

Повећан је број пацијената у домовима здравља и установама хитне помоћи јер су њихова здравствена стања погоршана због загађења.

Смог у Сарајеву онемогућава нормално кретање и одвијање саобраћаја, те отежава дисање људи. Забиљежене су високе концентрације лебдећих честица, поготово у насељима Илиџа и Отока, преносе федерални медији.

Прекорачене су и граничне вриједности азотног оксида, а у порасту је и концетрација сумпордиоксида, подаци су Федералног хидрометеоролошког завода.

У Зеници је загађеност ваздуха велика од раније, а висока концентрација штетних честица забиљежена је и у Тузланском кантону, али ситуација још није драматична.

С обзиром да су поред временских прилика за загађење одговорни и грађани, грађанима се савјетује да избјегавају гријање на угаљ и друга нискоквалитетна горива, те да смање кориштење аутомобила.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Угрозено здравље

16.01.2015 11:24

Најзагадјенија је Бањалука, само не смије нико да објави. Топлана спаљује отровни мазут са великом колицином сумпора. То раде намјерно,наводно јер је јефтиније. А колико це костати лијецење и колико це људи умријети,ТО градску власт не интересује. Они не плацају ни лијецење ни сахране. ТО ЈЕ ЗЛОЦИН ПРОТИВ ЦОВЈЕЦНОСТИ. ПОЦИНИОЦЕ НА СУД ПА НА РОБИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

16.01.2015 11:49

А тек у Сарајеву?Сви носе маске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

16.01.2015 12:09

БИЛО БИ ИЗНЕНАЂЕЊЕ ДА СЕ ПОЈАВИ НЕШТО ПОЗИТИВНО У ОВОЈ НАШОЈ ДРЖАВИ. КРИМИНАЛ, КОРУПЦИЈА, УБИСТВА, ПЉЧКЕ, САОБРАЋАЈКЕ, ТРОВАЊЕ ХРАНОМ, ДИМОМ, СВОЈОМ И ТУЂОМ ВЈЕРОМ.КОЛИКО ЋЕ НАС БИТИ ЗА ЈЕДАН ВИЈЕК. СИГУРНО МАЊЕ НЕГО ШТО НАС САД ИМА. ВЛАСТ СВЕ ПРЕДУЗИМА ДА СЕ НАВЕДЕНО ОСТВАРУЈЕ ИЛИ ШТО ПРИЈЕ ОСТВАРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

16.01.2015 13:08

Овај димњак знам, ово је од Фабрике соде у Лукавцу.

ОДГОВОРИТЕ