Velika zagađenost vazduha

Zagađenost vazduha u porastu je u pojedinim dijelovima Federacije BiH, a koncentracija štetnih materija i dalje je u porastu, uglavnom u kotlinama.

Bosna i Hercegovina 16.01.2015 | 12:08
Velika zagađenost vazduha

Povećan je broj pacijenata u domovima zdravlja i ustanovama hitne pomoći jer su njihova zdravstvena stanja pogoršana zbog zagađenja.

Smog u Sarajevu onemogućava normalno kretanje i odvijanje saobraćaja, te otežava disanje ljudi. Zabilježene su visoke koncentracije lebdećih čestica, pogotovo u naseljima Ilidža i Otoka, prenose federalni mediji.

Prekoračene su i granične vrijednosti azotnog oksida, a u porastu je i koncetracija sumpordioksida, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Zenici je zagađenost vazduha velika od ranije, a visoka koncentracija štetnih čestica zabilježena je i u Tuzlanskom kantonu, ali situacija još nije dramatična.

S obzirom da su pored vremenskih prilika za zagađenje odgovorni i građani, građanima se savjetuje da izbjegavaju grijanje na ugalj i druga niskokvalitetna goriva, te da smanje korištenje automobila.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ugrozeno zdravlje

16.01.2015 11:24

Najzagadjenija je Banjaluka, samo ne smije niko da objavi. Toplana spaljuje otrovni mazut sa velikom kolicinom sumpora. To rade namjerno,navodno jer je jeftinije. A koliko ce kostati lijecenje i koliko ce ljudi umrijeti,TO gradsku vlast ne interesuje. Oni ne placaju ni lijecenje ni sahrane. TO JE ZLOCIN PROTIV COVJECNOSTI. POCINIOCE NA SUD PA NA ROBIJU.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

16.01.2015 11:49

A tek u Sarajevu?Svi nose maske.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA

16.01.2015 12:09

BILO BI IZNENAĐENJE DA SE POJAVI NEŠTO POZITIVNO U OVOJ NAŠOJ DRŽAVI. KRIMINAL, KORUPCIJA, UBISTVA, PLJČKE, SAOBRAĆAJKE, TROVANJE HRANOM, DIMOM, SVOJOM I TUĐOM VJEROM.KOLIKO ĆE NAS BITI ZA JEDAN VIJEK. SIGURNO MANJE NEGO ŠTO NAS SAD IMA. VLAST SVE PREDUZIMA DA SE NAVEDENO OSTVARUJE ILI ŠTO PRIJE OSTVARI.

ODGOVORITE
Name

Geography

16.01.2015 13:08

Ovaj dimnjak znam, ovo je od Fabrike sode u Lukavcu.

ODGOVORITE