Били жеље Звезде, а сад их многи траже!

Некадашње жеље Црвене звезде сада прилично актуелне у зимском прелазном року!

Фудбал 17.01.2015 | 16:00
Били жеље Звезде, а сад их многи траже!

Андреј Крамарић, Бетао, Егуеуке, Келвин Матеус и Тијаго Елено. Сви претходно поменути играчи не тако давно били су на мети Црвене звезде, а у актуелном зимском прелазном року прешли су или се повезују са тимовима као што су Лестер, Динамо Кијев, Вест Хем, Коринтијанс и Спортинг из Лисабона. На крају, када се све сагледа, такве жеље су биле више него нереалне за неке претходне, али још увек актуелне функционере Црвене звезде, иако су поједини послови чак могли и да се спороведу у дело. На Маракану су уместо поменутих играча после долазили неки далеко мање кавлитетни играчи, који не само да нису донели потребан квалитет српском шампиону, већ су после само једне сезоне напустили наш највећи стадион.

Нападач Ријеке Андреј Крамарић у потпуности је залудео Европу фантастичним головима у првом делу сезоне, повезиван је са многим европским великанима, а највише са Челсијем, након чега је прешао у Лестер за 11.000.000 евра.

Све то, поред чињенице да је постигао више од 20 голова у свим такмичењима за само једну полусезону, јавности у Србији не би било превише занимљиво да га у јануару 2012. управи Звезде није препоручивао Роберт Просинечки, али до сарадње није дошло.
„Постојала је опција да пређем у Црвену звезду у зимском прелазном року. Причало се о томе, али на крају посао није приведен крају. Било, па прошло, не могу сад да размишљам о томе. Био сам са Просинечким често у контакту. Звао ме је... Толико могу да вам кажем. Не бих ширио ту тему, постоје и разлози. Сада сам фокусиран на Ријеку. Одлично иде и мени и клубу, као што знате дао сам пет голова на последњој утакмици. Одлично се осећам због тога“, рекао је у новембру прошле године Крамарић.

Просинечки је Крамарићеве квалитете спознао још у млађим категоријама Динама, а сада је јасно да је Звезда могла озбиљно да профитира.
„Слушај, нисам ја Баба Ванга да предвиђам шта ће се десити у будућности. Знао сам да је Крама екстраталентован момак и да ће пре или касније то потврдити. Он за мене никада није споран... Сад може да се дискутује да ли је хрватска лига довољно квалитетна или није, али где год га ставите он ’забија’. И у дресу репрезентације је исто ефикасан. Прави голгетер“, поручио је Просинечки.

Искусни бразилски штопер Бетао у четвртак је потписао уговор са кијевским Динамом као слободан играч. Бетао је у главном граду Украјине већ био пет година између 2008. и 2013. године, где је забележио 167 наступа. На лето 2013. године управа црвено-белих је покушавала да уз помоћ Милиоша Нинковића приволи стаменог дефанзивца да дође на Маракану, али се он одлучио за повратак у Бразил, где је до јануара прошле године играо за Понте Прету, након чега годину дана није имао клуб.
„Знате како, тешко је довести играча, хајде да је неко ко воли Звезду, да је зарадио и да жели да се врати, помогне... Е сад странац, треба да му кажем да дође, а нема три месеца плате. Рекао би - ’ало, шта је ово? Не знам, можда и буде све добро, али ја то не могу да гарантујем“, рекао је у јануару прошле године Милош Нинковић за поратал редстарбелграде.инфо.

Један од пикова бившег спортског директора Зорана Стојадиновића пред крај 2012. године био је талентовани бразилски фудалер Келвин Матеус. Брзоноги крилни везиста у тим тренуцима је играо за други тим Порта, који је био спреман да га пусти на шестомесечну позајмицу, али је управи Звезде било много да за пола године његовог играња на Маракани издвоји 300.000 евра - 150.000 за позајмицу и 150.000 за плату играча.
„Можемо само да се молимо Богу да он дође у Звезду. Реч је о чуду од играча. После дуже времена је почео да игра у Порту. Видећемо, биће тешко“, рекао је тада Стојадиновић за Блиц.

Келвин је пре само два дана постао 14. појачање Палмеираса у 2015. години, па ће у наредној сезони играти на позајмици у славном бразилском клубу.

Звездина јурњава за квалитетним иностраним штопером у зимском и летњем прелазном року 2013. године била је изузетно дуга и напорна, а једна од великих жеља Зорана Стојадиновића био је и Тијаго Елено. Бразилски дефанзивац, који је под уговором са уругвајским Депортиво Малдонадом, претходне четири сезоне играо је као позајмљен играч за Коринтијанс, Палмеирас, Сирикуму и Фигуеиренсе. Клуб жели да га прода у овом прелазном року, а као најконкретнији клуб помиње се лисабонски Спортинг.
„Дај боже да доведемо тог играча, он јесте моја жеља и разматрали смо његов долазак, али неће бити лако. Имамо рок до сутра увече, и једино што можемо јесте да употребимо Звездино име као име великог клуба, па чак и председниково, али и моје име јер сам дуго радио у иностранству. Било би сјајно да Елено дође, али понављам: неће бити нимало лако јер знате и сами у каквој смо ситуацији. Дакле, Елено је наша жеља“, рекао је у фебруару 2013. године Стојадиновић.

Наиме, иако су Звезда и Елено потписали неку врсту предуговора, Бразилац није могао да буде регистрован јер клуб са Маракане није испоштовао нови договор о измирењу дуга према Борцу, пошто су Чачани пустили меницу на 118.000 евра.

Пре само годину и по дана потпредседник црвено-белих Ивица Тончев имао је правог штопера за Звезду. Тада велика нада нигеријског фудбала, репрезентатувац и дугогодишњи првотимац Вари Вулвса, Азубуике Егуеуке, помињао се и као жеља Вердера и Стоука, а сада је на мети Вест Хема, чија је првобитна понуда већ одбијена.

Звезда тада ипак није успела да убеди Нигеријца да му је место на Маракани.
„Тачно је да и ја радим на томе, да желимо да доведемо штопера из Африке. И није то било какав штопер, или “тамо неки” штопер, него репрезентативац. Потежемо све могуће везе како бисмо реализовали тај трансфер“, поручио Тончев 11. јула 2013. године у краткој изјави.

Коментари / 0

Оставите коментар