Bili želje Zvezde, a sad ih mnogi traže!

Nekadašnje želje Crvene zvezde sada prilično aktuelne u zimskom prelaznom roku!

Fudbal 17.01.2015 | 16:00
Bili želje Zvezde, a sad ih mnogi traže!

Andrej Kramarić, Betao, Egueuke, Kelvin Mateus i Tijago Eleno. Svi prethodno pomenuti igrači ne tako davno bili su na meti Crvene zvezde, a u aktuelnom zimskom prelaznom roku prešli su ili se povezuju sa timovima kao što su Lester, Dinamo Kijev, Vest Hem, Korintijans i Sporting iz Lisabona. Na kraju, kada se sve sagleda, takve želje su bile više nego nerealne za neke prethodne, ali još uvek aktuelne funkcionere Crvene zvezde, iako su pojedini poslovi čak mogli i da se sporovedu u delo. Na Marakanu su umesto pomenutih igrača posle dolazili neki daleko manje kavlitetni igrači, koji ne samo da nisu doneli potreban kvalitet srpskom šampionu, već su posle samo jedne sezone napustili naš najveći stadion.

Napadač Rijeke Andrej Kramarić u potpunosti je zaludeo Evropu fantastičnim golovima u prvom delu sezone, povezivan je sa mnogim evropskim velikanima, a najviše sa Čelsijem, nakon čega je prešao u Lester za 11.000.000 evra.

Sve to, pored činjenice da je postigao više od 20 golova u svim takmičenjima za samo jednu polusezonu, javnosti u Srbiji ne bi bilo previše zanimljivo da ga u januaru 2012. upravi Zvezde nije preporučivao Robert Prosinečki, ali do saradnje nije došlo.
„Postojala je opcija da pređem u Crvenu zvezdu u zimskom prelaznom roku. Pričalo se o tome, ali na kraju posao nije priveden kraju. Bilo, pa prošlo, ne mogu sad da razmišljam o tome. Bio sam sa Prosinečkim često u kontaktu. Zvao me je... Toliko mogu da vam kažem. Ne bih širio tu temu, postoje i razlozi. Sada sam fokusiran na Rijeku. Odlično ide i meni i klubu, kao što znate dao sam pet golova na poslednjoj utakmici. Odlično se osećam zbog toga“, rekao je u novembru prošle godine Kramarić.

Prosinečki je Kramarićeve kvalitete spoznao još u mlađim kategorijama Dinama, a sada je jasno da je Zvezda mogla ozbiljno da profitira.
„Slušaj, nisam ja Baba Vanga da predviđam šta će se desiti u budućnosti. Znao sam da je Krama ekstratalentovan momak i da će pre ili kasnije to potvrditi. On za mene nikada nije sporan... Sad može da se diskutuje da li je hrvatska liga dovoljno kvalitetna ili nije, ali gde god ga stavite on ’zabija’. I u dresu reprezentacije je isto efikasan. Pravi golgeter“, poručio je Prosinečki.

Iskusni brazilski štoper Betao u četvrtak je potpisao ugovor sa kijevskim Dinamom kao slobodan igrač. Betao je u glavnom gradu Ukrajine već bio pet godina između 2008. i 2013. godine, gde je zabeležio 167 nastupa. Na leto 2013. godine uprava crveno-belih je pokušavala da uz pomoć Milioša Ninkovića privoli stamenog defanzivca da dođe na Marakanu, ali se on odlučio za povratak u Brazil, gde je do januara prošle godine igrao za Ponte Pretu, nakon čega godinu dana nije imao klub.
„Znate kako, teško je dovesti igrača, hajde da je neko ko voli Zvezdu, da je zaradio i da želi da se vrati, pomogne... E sad stranac, treba da mu kažem da dođe, a nema tri meseca plate. Rekao bi - ’alo, šta je ovo? Ne znam, možda i bude sve dobro, ali ja to ne mogu da garantujem“, rekao je u januaru prošle godine Miloš Ninković za poratal redstarbelgrade.info.

Jedan od pikova bivšeg sportskog direktora Zorana Stojadinovića pred kraj 2012. godine bio je talentovani brazilski fudaler Kelvin Mateus. Brzonogi krilni vezista u tim trenucima je igrao za drugi tim Porta, koji je bio spreman da ga pusti na šestomesečnu pozajmicu, ali je upravi Zvezde bilo mnogo da za pola godine njegovog igranja na Marakani izdvoji 300.000 evra - 150.000 za pozajmicu i 150.000 za platu igrača.
„Možemo samo da se molimo Bogu da on dođe u Zvezdu. Reč je o čudu od igrača. Posle duže vremena je počeo da igra u Portu. Videćemo, biće teško“, rekao je tada Stojadinović za Blic.

Kelvin je pre samo dva dana postao 14. pojačanje Palmeirasa u 2015. godini, pa će u narednoj sezoni igrati na pozajmici u slavnom brazilskom klubu.

Zvezdina jurnjava za kvalitetnim inostranim štoperom u zimskom i letnjem prelaznom roku 2013. godine bila je izuzetno duga i naporna, a jedna od velikih želja Zorana Stojadinovića bio je i Tijago Eleno. Brazilski defanzivac, koji je pod ugovorom sa urugvajskim Deportivo Maldonadom, prethodne četiri sezone igrao je kao pozajmljen igrač za Korintijans, Palmeiras, Sirikumu i Figueirense. Klub želi da ga proda u ovom prelaznom roku, a kao najkonkretniji klub pominje se lisabonski Sporting.
„Daj bože da dovedemo tog igrača, on jeste moja želja i razmatrali smo njegov dolazak, ali neće biti lako. Imamo rok do sutra uveče, i jedino što možemo jeste da upotrebimo Zvezdino ime kao ime velikog kluba, pa čak i predsednikovo, ali i moje ime jer sam dugo radio u inostranstvu. Bilo bi sjajno da Eleno dođe, ali ponavljam: neće biti nimalo lako jer znate i sami u kakvoj smo situaciji. Dakle, Eleno je naša želja“, rekao je u februaru 2013. godine Stojadinović.

Naime, iako su Zvezda i Eleno potpisali neku vrstu predugovora, Brazilac nije mogao da bude registrovan jer klub sa Marakane nije ispoštovao novi dogovor o izmirenju duga prema Borcu, pošto su Čačani pustili menicu na 118.000 evra.

Pre samo godinu i po dana potpredsednik crveno-belih Ivica Tončev imao je pravog štopera za Zvezdu. Tada velika nada nigerijskog fudbala, reprezentatuvac i dugogodišnji prvotimac Vari Vulvsa, Azubuike Egueuke, pominjao se i kao želja Verdera i Stouka, a sada je na meti Vest Hema, čija je prvobitna ponuda već odbijena.

Zvezda tada ipak nije uspela da ubedi Nigerijca da mu je mesto na Marakani.
„Tačno je da i ja radim na tome, da želimo da dovedemo štopera iz Afrike. I nije to bilo kakav štoper, ili “tamo neki” štoper, nego reprezentativac. Potežemo sve moguće veze kako bismo realizovali taj transfer“, poručio Tončev 11. jula 2013. godine u kratkoj izjavi.

Komentari / 0

Ostavite komentar