Турска и ЕУ за више сарадње

Турска и Европска унија покушали су да минимизују своје разлике, током посете турског премијера Ахмета Давутогла Бриселу, и да понуде више сарадње у борби против терориста Исламске државе.

Свијет 16.01.2015 | 11:00
Турска и ЕУ за више сарадње

ако је Давутоглу изјавио да је Турска "спремна да ради са ЕУ у свим областима", европски парламентарци су изразили забринутост због слободе говора у Турској, на дан када су тужиоци у Анкари покренули истрагу против локалног листа због поновног штампање преузетих карикатура из француског сатиричног магазина Шарли ебдо.

"Ми можда имамо разлике у ставовима о карикатурама "Шарли ебдоа". Сигуран сам да се неки у ЕУ, такође, не слажу с оним шта се прича. Али ми ћемо бранити њихово право да кажу. За Европу то је питање основних вредности", рекао је председник Европској савета Доналд Туск после састанка са Давутоглом у Бриселу.

Туск је додао да турски процес приступања ЕУ, остаје главни оквир односа Брисела и Анкаре, пренела је агенција Ројтерс.

Давутоглу је с друге стране навео да смо "заједно (Турска и ЕУ) били раме уз раме против тероризма" и да Анкара поново, ту у Бриселу, да изражава саучешће и солидарност са француским народом.

"Не желимо да видимо било какав екстремни приступ, у овом случају терористички напад у Европи која је била и треба да остане мултикултурална", рекао је Давутоглу и додао да с друге стране "ради на указивању на опасност од искључивог приступа против муслимана" што може да се видети у деловању крајње десничарске антиисламистичке ПЕГИДА групе у Немачкој, додаје АФП.

Извор: ТАЊУГ

Коментари / 0

Оставите коментар