Turska i EU za više saradnje

Turska i Evropska unija pokušali su da minimizuju svoje razlike, tokom posete turskog premijera Ahmeta Davutogla Briselu, i da ponude više saradnje u borbi protiv terorista Islamske države.

Svijet 16.01.2015 | 11:00
Turska i EU za više saradnje

ako je Davutoglu izjavio da je Turska "spremna da radi sa EU u svim oblastima", evropski parlamentarci su izrazili zabrinutost zbog slobode govora u Turskoj, na dan kada su tužioci u Ankari pokrenuli istragu protiv lokalnog lista zbog ponovnog štampanje preuzetih karikatura iz francuskog satiričnog magazina Šarli ebdo.

"Mi možda imamo razlike u stavovima o karikaturama "Šarli ebdoa". Siguran sam da se neki u EU, takođe, ne slažu s onim šta se priča. Ali mi ćemo braniti njihovo pravo da kažu. Za Evropu to je pitanje osnovnih vrednosti", rekao je predsednik Evropskoj saveta Donald Tusk posle sastanka sa Davutoglom u Briselu.

Tusk je dodao da turski proces pristupanja EU, ostaje glavni okvir odnosa Brisela i Ankare, prenela je agencija Rojters.

Davutoglu je s druge strane naveo da smo "zajedno (Turska i EU) bili rame uz rame protiv terorizma" i da Ankara ponovo, tu u Briselu, da izražava saučešće i solidarnost sa francuskim narodom.

"Ne želimo da vidimo bilo kakav ekstremni pristup, u ovom slučaju teroristički napad u Evropi koja je bila i treba da ostane multikulturalna", rekao je Davutoglu i dodao da s druge strane "radi na ukazivanju na opasnost od isključivog pristupa protiv muslimana" što može da se videti u delovanju krajnje desničarske antiislamističke PEGIDA grupe u Nemačkoj, dodaje AFP.

Izvor: TANJUG

Komentari / 0

Ostavite komentar