Оптимизма у БиХ мање него у Нигерији

Свега 20 одсто грађана у БиХ вјерује да ће 2015. година бити боља од прошле.

Босна и Херцеговина 15.01.2015 | 20:23
Оптимизма у БиХ мање него у Нигерији

Наду да ће 2015. бити година економског просперитета има тек 16 одсто грађана БиХ, а економске потешкоће очекује их чак 48 одсто.

Показали су то резултати истраживања чији је аутор "Марецо Индеx Босниа", из којег закључују да су, узимајући у обзир да је прошла година била година економских потешкоћа, онда агонија и очај грађана БиХ много већи.

Штавише, истраживање је рађено и на глобалном нивоу, и показало је да, примјера ради, у Нигерији чак 85 одсто грађана сматра да ће ова година бити боља од прошле, што је четири пута већи проценат него код нас.

"Генерално, код нас три од 10 испитаника, или њих 34 одсто, очекује да ће 2015. бити иста као 2014.", истичу аутори истраживања спроведеног у новембру прошле године на узорку од хиљаду испитаника.

То што грађани, када је ријеч о овој години, имају песимистична очекивања, не изненађује синдикалце, који кажу да је ситуација доста тешка и да је све што се дешавало у посљедње вријеме проузроковало да испитаници нису исказали да су задовољни ни оптимистични.

"Због саме чињенице да нам са свих страна стижу најаве о укидању права радника, не можемо бити задовољни. Осим тога, не мијења се ништа ни када је ријеч о запослености и не постоји клима да може доћи до запошљавања", упозорава Драгана Врабичић, предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске.

Према њеним ријечима, страхује се да ће и велики број од оних који сада раде у наредном периоду остати без посла.

"А тај материјални фактор је јако битан, односно када човјек може да живи нормално и својој породици пружи основне потребе, тада ће бити и задовољан", наглашава Врабичићева.

Гордана Булић, предсједник Управног одбора Савеза удружења потрошача БиХ, наводи да грађани имају разлога за песимизам.

"Економски фактор мислим да је обичним људима веома битан, да је кључни. А, највећи и дестабилизирајући фактор у БиХ су људи које смо изабрали, и који, борећи се за властите позиције, када уђу у политички штаб, забораве зашто су ту, односно ко их је изабрао и због чега су постављени", навела је Булићева.

Хасан Сејдић, координатор у Удружењу незапослених у БиХ, каже да је ово година расплета.

"Или ћемо кренути набоље, или ћемо потонути тотално. Свако нешто обећава, власт је рекла да ће ставити приоритет на запошљавање, и ми се надамо да ће тако и бити", нагласио је Сејдић.

Иначе, глобално, 53 одсто становника из 65 земаља у којим је спроведено истраживање вјерује да ће 2015. година бити боља у односу на 2014.

"Највише наде имају становници афричких држава, њих 75 одсто, а најмање у државама западне Европе, њих 26 одсто. Бољу годину у државама источне

Европе очекује 34 одсто становника", наводе у "Марецо Индеx Босниа".

Срећни упркос лошој ситуацији

Грађани БиХ се осјећају срећним без обзира на лошу ситуацију у држави и очекивање економских потешкоћа, показало је ово истраживање, наглашавају његови аутори.

"Генерално, шест од 10 испитаника осјећа се срећним", наводе из "Марецо Индеx Босниа".

Иначе, грађани су питани и да ли би се борили за БиХ у случају да се деси рат који би захватио и БиХ, а чак 55 одсто испитаника одговорило је да би.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

кукулеле

15.01.2015 20:55

Који оптимизам када је досло вријеме по Андрицу"паметни засутили, будале проговориле а фукара се обогатила"! И јос да браним БиХ? Селим се у Албанију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

15.01.2015 21:28

Мозда це бити боље али 2215год ..??

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

15.01.2015 22:23

С Додиком никад боље, само горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лапсус лингуае

15.01.2015 22:28

2215-та је тек 2428 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

16.01.2015 04:53

У Нигерији се могу и надати да це бити боље, а код нас је умрла и последња нада!

ОДГОВОРИТЕ