Optimizma u BiH manje nego u Nigeriji

Svega 20 odsto građana u BiH vjeruje da će 2015. godina biti bolja od prošle.

Bosna i Hercegovina 15.01.2015 | 20:23
Optimizma u BiH manje nego u Nigeriji

Nadu da će 2015. biti godina ekonomskog prosperiteta ima tek 16 odsto građana BiH, a ekonomske poteškoće očekuje ih čak 48 odsto.

Pokazali su to rezultati istraživanja čiji je autor "Mareco Index Bosnia", iz kojeg zaključuju da su, uzimajući u obzir da je prošla godina bila godina ekonomskih poteškoća, onda agonija i očaj građana BiH mnogo veći.

Štaviše, istraživanje je rađeno i na globalnom nivou, i pokazalo je da, primjera radi, u Nigeriji čak 85 odsto građana smatra da će ova godina biti bolja od prošle, što je četiri puta veći procenat nego kod nas.

"Generalno, kod nas tri od 10 ispitanika, ili njih 34 odsto, očekuje da će 2015. biti ista kao 2014.", ističu autori istraživanja sprovedenog u novembru prošle godine na uzorku od hiljadu ispitanika.

To što građani, kada je riječ o ovoj godini, imaju pesimistična očekivanja, ne iznenađuje sindikalce, koji kažu da je situacija dosta teška i da je sve što se dešavalo u posljednje vrijeme prouzrokovalo da ispitanici nisu iskazali da su zadovoljni ni optimistični.

"Zbog same činjenice da nam sa svih strana stižu najave o ukidanju prava radnika, ne možemo biti zadovoljni. Osim toga, ne mijenja se ništa ni kada je riječ o zaposlenosti i ne postoji klima da može doći do zapošljavanja", upozorava Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske.

Prema njenim riječima, strahuje se da će i veliki broj od onih koji sada rade u narednom periodu ostati bez posla.

"A taj materijalni faktor je jako bitan, odnosno kada čovjek može da živi normalno i svojoj porodici pruži osnovne potrebe, tada će biti i zadovoljan", naglašava Vrabičićeva.

Gordana Bulić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, navodi da građani imaju razloga za pesimizam.

"Ekonomski faktor mislim da je običnim ljudima veoma bitan, da je ključni. A, najveći i destabilizirajući faktor u BiH su ljudi koje smo izabrali, i koji, boreći se za vlastite pozicije, kada uđu u politički štab, zaborave zašto su tu, odnosno ko ih je izabrao i zbog čega su postavljeni", navela je Bulićeva.

Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH, kaže da je ovo godina raspleta.

"Ili ćemo krenuti nabolje, ili ćemo potonuti totalno. Svako nešto obećava, vlast je rekla da će staviti prioritet na zapošljavanje, i mi se nadamo da će tako i biti", naglasio je Sejdić.

Inače, globalno, 53 odsto stanovnika iz 65 zemalja u kojim je sprovedeno istraživanje vjeruje da će 2015. godina biti bolja u odnosu na 2014.

"Najviše nade imaju stanovnici afričkih država, njih 75 odsto, a najmanje u državama zapadne Evrope, njih 26 odsto. Bolju godinu u državama istočne

Evrope očekuje 34 odsto stanovnika", navode u "Mareco Index Bosnia".

Srećni uprkos lošoj situaciji

Građani BiH se osjećaju srećnim bez obzira na lošu situaciju u državi i očekivanje ekonomskih poteškoća, pokazalo je ovo istraživanje, naglašavaju njegovi autori.

"Generalno, šest od 10 ispitanika osjeća se srećnim", navode iz "Mareco Index Bosnia".

Inače, građani su pitani i da li bi se borili za BiH u slučaju da se desi rat koji bi zahvatio i BiH, a čak 55 odsto ispitanika odgovorilo je da bi.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

kukulele

15.01.2015 21:55

Koji optimizam kada je doslo vrijeme po Andricu"pametni zasutili, budale progovorile a fukara se obogatila"! I jos da branim BiH? Selim se u Albaniju!

ODGOVORITE
Name

rodjo

15.01.2015 22:28

Mozda ce biti bolje ali 2215god ..??

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

15.01.2015 23:23

S Dodikom nikad bolje, samo gore.

ODGOVORITE
Name

lapsus linguae

15.01.2015 23:28

2215-ta je tek 2428 godine.

ODGOVORITE
Name

Vuk

16.01.2015 05:53

U Nigeriji se mogu i nadati da ce biti bolje, a kod nas je umrla i poslednja nada!

ODGOVORITE