Прича: Лусијано Вијето - најбољи играч Примере!

Пре само пет година мало је недостајало да батали фудбал. Сада се за њега отима пола Европе.

Фудбал 17.01.2015 | 14:30
Прича: Лусијано Вијето - најбољи играч Примере!

Ни неко од Реалових "галактикоса", нити ико из каталонске машине са Камп Ноуа – најбољи фудбалер Примере у децембру званично је Лусијано Вијето, 21-годишњи нападач Виљареала који већ месецима одушевљава на Мадригалу, иако је испрва планирано да буде само подршка Ђованију дос Сантосу и Икечукву Учеу.

Убрзо је свима постало јасно – Вијето мора у први тим. Који месец касније фудбалска Европа већ бруји о томе како је малени Аргентинац прерастао средину. Бројке говоре у његов прилог – укупно 26 утакмица, а добар део њих је почео на клупи, 13 голова и шест асистенција.У Примери осам комада – испред су само Кристијано Роналдо, Лионел Меси, Нејмар и Карлос Бака (на истој коти су Герет Бејл, Карим Бензема и Антоан Гризман). Одличан учинак за играча којег је Жута подморница довела из Расинга за европске услове скромних 5.500.000 евра (истина, купљено је 80 одсто његовог уговора).

Препознали су у Виљареалу оно што је многима промакло у сезони коју је Расинг завршио на претпоследњем месту на табели аргентинског шампионата. У таквој средини тешко је искочити, али су скаути шпанског прволигаша имали у виду да је Расинг био у толико лошем стању да је у једном тренутку променио петорицу тренера у размаку од само 11 утакмица.

Вијето је истрајао. Живот га је научио да другачије не може. Са 16 година је "добио педалу" у Естудијантесу јер је процењено да није довољно добар. У Росарију није прошао пробу. Био је на ивици да преломи и батали фудбал. Менаџер га је убедио у супротно. Две године касније је на дебију у стартној постави Расинга постигао хет-трик против Сан Мартина. Прве минуте у најбољем тиму Расинга уписао је још раније. Тренер му је био – Дијего Чоло Симеоне.
"Симеоне ми је пружио највећу прилику у животу. Памтићу му то целог живота", недавно је рекао Вијето.

У 85. миниту дуелу са Чоловим Атлетиком постигао је гол за победу Виљареала.

Фудбал је такав. Нема места емоцијама. Симеоне је и планирао да Лусијана доведе у Мадрид. Планирали су то и Севиља, Валенсија, па и Реал Мадрид и Интер. Сада се највише пише о интересовању Ливерпула и Арсенала, ређе и Реала, а када је цена у питању говори се да је минимум 15.000.000 евра. Али…
"Вијето није на продају", грми председник Виљареала Фернандо Роиг са акцентом на ово "није".

Сви међутим знамо да Виљареал једноставно није клуб који може да истрпи нападе богатијих.
"Велика је конкуренција… Допада се Ливерпулу, то знамо. Знамо и за Реал и мислим два немачка клуба. Могао би да оде на крају сезоне", тврди менаџер Хорхе Систерпилер.

Медији одрађују свој део посла. "Бисер" је нови надимак Вијета, "новог Куна Агуера" како га часте у домовини.
"Био бих презадовољан када бих био и пола од таквог играча", скроман је млади Аргентинац.

Али немојте да вас то завара. Како је то приметио његов тренер из Расинга Луис Зубелдија…
"Он је сасвим друга димензија. Има лице детета, али када истрчи на терен то је сасвим другачији карактер, а оно што ради са лоптом је невероватно".

Мали, али скочан, брз, способан да игра на обе стране терена… Понекад и дрчан. Свакако неугодан противник.
"Веома је сличан Себастијану Ђовинку", каже легендарни Мауро Каморанези који је са Вијетом играо у Расингу.
"Додуше игра мало ближе голу од Себе, али не сумњам да ће далеко догурати". Чувени аргентински голгетер Дијего Милито додаје: "Импресиван је. Расинг дуго, баш дуго није избацио таквог играча".

Питање је само који ће клуб резултатски наплатити Вијетово умеће.

Коментари / 0

Оставите коментар