Priča: Lusijano Vijeto - najbolji igrač Primere!

Pre samo pet godina malo je nedostajalo da batali fudbal. Sada se za njega otima pola Evrope.

Fudbal 17.01.2015 | 14:30
Priča: Lusijano Vijeto - najbolji igrač Primere!

Ni neko od Realovih "galaktikosa", niti iko iz katalonske mašine sa Kamp Noua – najbolji fudbaler Primere u decembru zvanično je Lusijano Vijeto, 21-godišnji napadač Viljareala koji već mesecima oduševljava na Madrigalu, iako je isprva planirano da bude samo podrška Đovaniju dos Santosu i Ikečukvu Učeu.

Ubrzo je svima postalo jasno – Vijeto mora u prvi tim. Koji mesec kasnije fudbalska Evropa već bruji o tome kako je maleni Argentinac prerastao sredinu. Brojke govore u njegov prilog – ukupno 26 utakmica, a dobar deo njih je počeo na klupi, 13 golova i šest asistencija.U Primeri osam komada – ispred su samo Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi, Nejmar i Karlos Baka (na istoj koti su Geret Bejl, Karim Benzema i Antoan Grizman). Odličan učinak za igrača kojeg je Žuta podmornica dovela iz Rasinga za evropske uslove skromnih 5.500.000 evra (istina, kupljeno je 80 odsto njegovog ugovora).

Prepoznali su u Viljarealu ono što je mnogima promaklo u sezoni koju je Rasing završio na pretposlednjem mestu na tabeli argentinskog šampionata. U takvoj sredini teško je iskočiti, ali su skauti španskog prvoligaša imali u vidu da je Rasing bio u toliko lošem stanju da je u jednom trenutku promenio petoricu trenera u razmaku od samo 11 utakmica.

Vijeto je istrajao. Život ga je naučio da drugačije ne može. Sa 16 godina je "dobio pedalu" u Estudijantesu jer je procenjeno da nije dovoljno dobar. U Rosariju nije prošao probu. Bio je na ivici da prelomi i batali fudbal. Menadžer ga je ubedio u suprotno. Dve godine kasnije je na debiju u startnoj postavi Rasinga postigao het-trik protiv San Martina. Prve minute u najboljem timu Rasinga upisao je još ranije. Trener mu je bio – Dijego Čolo Simeone.
"Simeone mi je pružio najveću priliku u životu. Pamtiću mu to celog života", nedavno je rekao Vijeto.

U 85. minitu duelu sa Čolovim Atletikom postigao je gol za pobedu Viljareala.

Fudbal je takav. Nema mesta emocijama. Simeone je i planirao da Lusijana dovede u Madrid. Planirali su to i Sevilja, Valensija, pa i Real Madrid i Inter. Sada se najviše piše o interesovanju Liverpula i Arsenala, ređe i Reala, a kada je cena u pitanju govori se da je minimum 15.000.000 evra. Ali…
"Vijeto nije na prodaju", grmi predsednik Viljareala Fernando Roig sa akcentom na ovo "nije".

Svi međutim znamo da Viljareal jednostavno nije klub koji može da istrpi napade bogatijih.
"Velika je konkurencija… Dopada se Liverpulu, to znamo. Znamo i za Real i mislim dva nemačka kluba. Mogao bi da ode na kraju sezone", tvrdi menadžer Horhe Sisterpiler.

Mediji odrađuju svoj deo posla. "Biser" je novi nadimak Vijeta, "novog Kuna Aguera" kako ga časte u domovini.
"Bio bih prezadovoljan kada bih bio i pola od takvog igrača", skroman je mladi Argentinac.

Ali nemojte da vas to zavara. Kako je to primetio njegov trener iz Rasinga Luis Zubeldija…
"On je sasvim druga dimenzija. Ima lice deteta, ali kada istrči na teren to je sasvim drugačiji karakter, a ono što radi sa loptom je neverovatno".

Mali, ali skočan, brz, sposoban da igra na obe strane terena… Ponekad i drčan. Svakako neugodan protivnik.
"Veoma je sličan Sebastijanu Đovinku", kaže legendarni Mauro Kamoranezi koji je sa Vijetom igrao u Rasingu.
"Doduše igra malo bliže golu od Sebe, ali ne sumnjam da će daleko dogurati". Čuveni argentinski golgeter Dijego Milito dodaje: "Impresivan je. Rasing dugo, baš dugo nije izbacio takvog igrača".

Pitanje je samo koji će klub rezultatski naplatiti Vijetovo umeće.

Komentari / 0

Ostavite komentar