Откуд Звезди толики дуг?! Примјер Асамое...

Звезда плаћала Асамоу 1.000 евра по минуту! Пример Натанијела Асамое савршено показује како је Црвена звезда стигла до 52 милиона евра дуга.

Фудбал 16.01.2015 | 13:40
Откуд Звезди толики дуг?! Примјер Асамое...

ФК Црвена звезда, чији је дуг у међувремену нарастао на 52 милиона евра, за ову сезону избачена је из Европе, јер није успела да сервисира дуговања према бившим играчима и тренерима, а није немогуће да то буде сценарио и наредног лета.

На више од 12 милиона евра, колико шампион Србије мора да створи и проследи на разне стране до 31. марта, када је следећа контрола УЕФА, стигло је ново непријатно изненађење - са адресе ФИФА. Из Цириха је стигло обавештење да до 12. фебруара бившем нападачу Натанијелу Асамои мора да буде исплаћено 240.000 евра.

ФИФА другачије кажњава клубове од УЕФА, која их санкционише финансијски и избацивањем из евро-купова. ФИФА такође наплаћује казне, али и одузима бодове, шаље у нижи ранг такмичења, итд.

Једноставно, године и године несавесног, недомаћинског, неретко и злонамерног вођења клуба, које су спроводиле разне Управе које су се смењивале у Љутице Богдана у претходној деценији, довели су бившег светског шампиона на руб егзистенције, а пример Асамое један је од оних који најсликовитије описују како је урушавана Црвена звезда.

Када се 20. јануара 2012. године, Асамоа појавио у Будви на припремама које је водио бивши тренер Роберт Просинечки, који је и сам ове недеље одлучио да тужи Црвену звезду, брзо је процењено да он има квалитет и да је добро за клуб да са њим буде потписан професионални уговор.

То је у старту значило да ће клубу Асанте Екото из Гане морати да буде уплаћено обештећење од 200.000 евра, које наизглед није велико када се доводи квалитетан и млад играч, потенцијални "А" репрезентативац.

Асамоа се придружио остатку екипе и у том тренутку био девето појачање те зиме, али не и последње, јер су потом дошла још двојица играча, од којих је један био Марко Мирић из Спартака.

Испоставило се да је Асамоа, до краја боравка у Црвеној звезди, што због проблема са срцем и прележаном миокардијом (упалом срчаног мишића), што због реално недостатка квалитета за клуб какав је Звезда, забележио само 15 наступа на званичним утакмицама, по правилу улазећи са клупе. Дао је један гол и три наместио.

Отишао је тихо и без обештећења, са гарантованих 200.000 евра, од којих му је за време боравка у Србији било исплаћено једва десет одсто. Било је сасвим очекивано да ће, попут многих других, и Асамоа потражити новац који му припада, без обзира на то како је тренирао, колико играо и био здрав и спреман. А, стигао је и да се потуче са Елијем Бабаљем, подсећамо.

Првобитно, 7. марта прошле године, Арбитражна комисија ФСС обавестила је Црвену звезду да је у обавези, по слову уговора, да Асамои исплати тих 200.000 евра, што шампион Србије до данас није урадио, па је нападач из Гане правду потражио пред ФИФА. Када су се урачунале све камате и "судски трошкови", дуг Звезде нарастао је на 240.000 евра, што уз обештећење плаћено бившем клубу значи да је Натанијел Асамоа коштао српског шампиона целих 440.000 евра!

Вратимо се његовим наступима... У поменутих 15 утакмица, Асамоа је на терену провео укупно 444 минута, па и основац може из главе да израчуна да је његов минут у игри, на крају, ФК Црвена звезда коштао 990 евра! И то под условом да камате не учине тај износ још већим.

А, Асамоа је само један од играча који су долазили, потписивали и одлазили из Љутице Богдана. Колики је он био лускуз? Може лако да се упореди. Конкретно, капитен Ненад Милијаш у сезони 2013/14 провео је на терену 3.007 минута, дао девет голова, уз осам асистенција, које су - објективно гледано - донеле Звезди титулу првака.

По слову уговора имао је 360.000 евра по сезони, што значи да је његов минут на терену коштао клуб 120 евра!

Али, и ту има "зачкољица". Милијаш се, приликом одласка у Манису, одрекао највећег дела зараде и опростио клубу више од половине онога што је требало да добије, што значи да његов минут у игри није "коштао" ни 60 евра.

Асамоа није и неће опростити ништа.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

правда за све

16.01.2015 15:20

Тако то буде кад Лопови воде Клуб на велику залост за Црвену Звезду уз коју смо се сви радовали.

ОДГОВОРИТЕ