Otkud Zvezdi toliki dug?! Primjer Asamoe...

Zvezda plaćala Asamou 1.000 evra po minutu! Primer Natanijela Asamoe savršeno pokazuje kako je Crvena zvezda stigla do 52 miliona evra duga.

Fudbal 16.01.2015 | 13:40
Otkud Zvezdi toliki dug?! Primjer Asamoe...

FK Crvena zvezda, čiji je dug u međuvremenu narastao na 52 miliona evra, za ovu sezonu izbačena je iz Evrope, jer nije uspela da servisira dugovanja prema bivšim igračima i trenerima, a nije nemoguće da to bude scenario i narednog leta.

Na više od 12 miliona evra, koliko šampion Srbije mora da stvori i prosledi na razne strane do 31. marta, kada je sledeća kontrola UEFA, stiglo je novo neprijatno iznenađenje - sa adrese FIFA. Iz Ciriha je stiglo obaveštenje da do 12. februara bivšem napadaču Natanijelu Asamoi mora da bude isplaćeno 240.000 evra.

FIFA drugačije kažnjava klubove od UEFA, koja ih sankcioniše finansijski i izbacivanjem iz evro-kupova. FIFA takođe naplaćuje kazne, ali i oduzima bodove, šalje u niži rang takmičenja, itd.

Jednostavno, godine i godine nesavesnog, nedomaćinskog, neretko i zlonamernog vođenja kluba, koje su sprovodile razne Uprave koje su se smenjivale u Ljutice Bogdana u prethodnoj deceniji, doveli su bivšeg svetskog šampiona na rub egzistencije, a primer Asamoe jedan je od onih koji najslikovitije opisuju kako je urušavana Crvena zvezda.

Kada se 20. januara 2012. godine, Asamoa pojavio u Budvi na pripremama koje je vodio bivši trener Robert Prosinečki, koji je i sam ove nedelje odlučio da tuži Crvenu zvezdu, brzo je procenjeno da on ima kvalitet i da je dobro za klub da sa njim bude potpisan profesionalni ugovor.

To je u startu značilo da će klubu Asante Ekoto iz Gane morati da bude uplaćeno obeštećenje od 200.000 evra, koje naizgled nije veliko kada se dovodi kvalitetan i mlad igrač, potencijalni "A" reprezentativac.

Asamoa se pridružio ostatku ekipe i u tom trenutku bio deveto pojačanje te zime, ali ne i poslednje, jer su potom došla još dvojica igrača, od kojih je jedan bio Marko Mirić iz Spartaka.

Ispostavilo se da je Asamoa, do kraja boravka u Crvenoj zvezdi, što zbog problema sa srcem i preležanom miokardijom (upalom srčanog mišića), što zbog realno nedostatka kvaliteta za klub kakav je Zvezda, zabeležio samo 15 nastupa na zvaničnim utakmicama, po pravilu ulazeći sa klupe. Dao je jedan gol i tri namestio.

Otišao je tiho i bez obeštećenja, sa garantovanih 200.000 evra, od kojih mu je za vreme boravka u Srbiji bilo isplaćeno jedva deset odsto. Bilo je sasvim očekivano da će, poput mnogih drugih, i Asamoa potražiti novac koji mu pripada, bez obzira na to kako je trenirao, koliko igrao i bio zdrav i spreman. A, stigao je i da se potuče sa Elijem Babaljem, podsećamo.

Prvobitno, 7. marta prošle godine, Arbitražna komisija FSS obavestila je Crvenu zvezdu da je u obavezi, po slovu ugovora, da Asamoi isplati tih 200.000 evra, što šampion Srbije do danas nije uradio, pa je napadač iz Gane pravdu potražio pred FIFA. Kada su se uračunale sve kamate i "sudski troškovi", dug Zvezde narastao je na 240.000 evra, što uz obeštećenje plaćeno bivšem klubu znači da je Natanijel Asamoa koštao srpskog šampiona celih 440.000 evra!

Vratimo se njegovim nastupima... U pomenutih 15 utakmica, Asamoa je na terenu proveo ukupno 444 minuta, pa i osnovac može iz glave da izračuna da je njegov minut u igri, na kraju, FK Crvena zvezda koštao 990 evra! I to pod uslovom da kamate ne učine taj iznos još većim.

A, Asamoa je samo jedan od igrača koji su dolazili, potpisivali i odlazili iz Ljutice Bogdana. Koliki je on bio luskuz? Može lako da se uporedi. Konkretno, kapiten Nenad Milijaš u sezoni 2013/14 proveo je na terenu 3.007 minuta, dao devet golova, uz osam asistencija, koje su - objektivno gledano - donele Zvezdi titulu prvaka.

Po slovu ugovora imao je 360.000 evra po sezoni, što znači da je njegov minut na terenu koštao klub 120 evra!

Ali, i tu ima "začkoljica". Milijaš se, prilikom odlaska u Manisu, odrekao najvećeg dela zarade i oprostio klubu više od polovine onoga što je trebalo da dobije, što znači da njegov minut u igri nije "koštao" ni 60 evra.

Asamoa nije i neće oprostiti ništa.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pravda za sve

16.01.2015 15:20

Tako to bude kad Lopovi vode Klub na veliku zalost za Crvenu Zvezdu uz koju smo se svi radovali.

ODGOVORITE