Најлуђи надимци фудбалских клубова!

Од Канаринаца, Сврака, Орлова и Врана, до Фризера, Термита и Ванземаљаца! Клуб без надимка? Никако не иде...

Фудбал 16.01.2015 | 23:40
Најлуђи надимци фудбалских клубова!

Клубови своје надимке добијају на различите начине. Најчешће је то боја дресова или мотиви животиња, митских бића. Постоје и примери када су за „кумство“ заслужни ривалски табори, а они су посебно инспиративни. Када су у питању животиње постоје Ћурани из Јагодине, Лавови из Лисабона, Слепи мишеви из Валенсије, Певци из Лондона. Поред тога има доста Змајева, Орлова, Сврака, Врана, Канаринаца. Малагу рецимо зову по риби - Инћуни. Признаћете, сви наведени нису толико занимљиви попут Ћудљиве даме, Летећих магараца или Јорганџија.

ДИНОСАУРУСИ

Прва асоцијација на диносаурусе је старост. Исто важи и за немачки клуб Хамбургер. У новијој историји ХСВ није толико успешан попут Бајерна из Минхена на пример, али имају историјат какав би многи пожелели. Клуб је основан 29. септембра 1887. године, што значи да имају традицију дугу 127 година!

ЛЕТЕЋИ МАГАРЦИ

Надимак Кјева из Вероне. Вероватно један од најбизарнијих у свету спорта. А иза њега се крије одлична прича. Урбана легенда каже да је овај назив добијен тако што су навијачи Вероне, градског ривала, у време када је Кјево играо другу лигу, имали веома распрострањену шалу - „Они ће бити прволигаши једино ако магарци полете“. Претпостављате шта се после тога догодило...

ЖУТА ПОДМОРНИЦА

Не блиста, мучи се, у потопу је, па изрони и удави неког фаворита. То је укратко дефиниција Виљареала, па је због тога симбол за подморницу. Али он постоји и због тога што су низ година пратили највеће шпанске клубове у борби за титуле иако су били врло мало популарни и познати. Били су подморница која би изронила и торпедовала неког великана. Највећи успех клуба је играње у полуфиналу Лиге шампиона у сезони 2005/06. Жута боја у надимку је традиционална боја Виљареала.

Поред ових наведених, надимака има толико да их је скоро немогуће све побројати. Стара дама из Торина добила је то име због "старости" Јувентуса, јер је основан 1. новембра 1897. године, Јорганџије су асоцијација на дресове мадридског Атлетика јер су некада навлаке у Шпанији имале црвено-беле пругасте дезене. Ћудљива дама асоцира на леп, али не и резултатски константан фудбал Ајнтрахта из Франкфурта, њихове игре традиционално су јако променљиве. Чекићари, Плавци и Тобџије из Лондона су веома познати у свету фудбала. Петролул из Плоештија називају Нафташима, док су се неки представили Свецима попут Саутемптона. Њихов надимак датира из 1885. године када су проглашени за црквени клуб. Основала их је, занимљиво, црква Свете Марије и увек су носили црвено-беле дресове.

Када су луди надимци у питању и Србија може да се похвали њима, поготово када су у питању нижеразредни клубови. Фудбалери малог локалног клуба ФК Шишево, из јужне Србије, логично, добили су надимак Фризери, док су фудбалери из села Дрводеља које се налази близу Шишева, добили назив Термити. Замислите каква је фешта када се у локалном дербију нађу Фризери и Термити. Ако сте мислили да Гаучоси играју искључиво у Аргентини варате се, играју и у плаво-белим дресовима Дорћола, по којима су и добили надимак.

Вратимо се опет на европску сцену. Норич се шарени попут Канаринаца. Аспиринџије (Фармацеути) долазе из Леверкузена као и једна од најпознатијих фармацеутских кућа. Гусари су из Сент Паулија и познати су по својој десничарској оријентисаности. Глорија из Бистрице плаши противнике под надимком Плави вампири или Дракуле, што није толико чудно, пошто је тај клуб из Румуније. Мајсторе са мора можете пронаћи у Хајдуку из Сплита, Дијаманте (а да није Џеко) у Макабију из Нетање, а ако вас баш занима како изгледају Ванземаљци погледајте у Сатурну из Раменскоје у Русији. За Манису наступају Тарзани, Спартанци за Сивас, Шкорпиони за Анталију, Тролови за Розенборг, а Шампиони велике љубави за Универзитетау из Крајове.

На крају, ако навијачу Фејенорда кажете да је Сељак, он се неће увредити!

Коментари / 0

Оставите коментар