Najluđi nadimci fudbalskih klubova!

Od Kanarinaca, Svraka, Orlova i Vrana, do Frizera, Termita i Vanzemaljaca! Klub bez nadimka? Nikako ne ide...

Fudbal 16.01.2015 | 23:40
Najluđi nadimci fudbalskih klubova!

Klubovi svoje nadimke dobijaju na različite načine. Najčešće je to boja dresova ili motivi životinja, mitskih bića. Postoje i primeri kada su za „kumstvo“ zaslužni rivalski tabori, a oni su posebno inspirativni. Kada su u pitanju životinje postoje Ćurani iz Jagodine, Lavovi iz Lisabona, Slepi miševi iz Valensije, Pevci iz Londona. Pored toga ima dosta Zmajeva, Orlova, Svraka, Vrana, Kanarinaca. Malagu recimo zovu po ribi - Inćuni. Priznaćete, svi navedeni nisu toliko zanimljivi poput Ćudljive dame, Letećih magaraca ili Jorgandžija.

DINOSAURUSI

Prva asocijacija na dinosauruse je starost. Isto važi i za nemački klub Hamburger. U novijoj istoriji HSV nije toliko uspešan poput Bajerna iz Minhena na primer, ali imaju istorijat kakav bi mnogi poželeli. Klub je osnovan 29. septembra 1887. godine, što znači da imaju tradiciju dugu 127 godina!

LETEĆI MAGARCI

Nadimak Kjeva iz Verone. Verovatno jedan od najbizarnijih u svetu sporta. A iza njega se krije odlična priča. Urbana legenda kaže da je ovaj naziv dobijen tako što su navijači Verone, gradskog rivala, u vreme kada je Kjevo igrao drugu ligu, imali veoma rasprostranjenu šalu - „Oni će biti prvoligaši jedino ako magarci polete“. Pretpostavljate šta se posle toga dogodilo...

ŽUTA PODMORNICA

Ne blista, muči se, u potopu je, pa izroni i udavi nekog favorita. To je ukratko definicija Viljareala, pa je zbog toga simbol za podmornicu. Ali on postoji i zbog toga što su niz godina pratili najveće španske klubove u borbi za titule iako su bili vrlo malo popularni i poznati. Bili su podmornica koja bi izronila i torpedovala nekog velikana. Najveći uspeh kluba je igranje u polufinalu Lige šampiona u sezoni 2005/06. Žuta boja u nadimku je tradicionalna boja Viljareala.

Pored ovih navedenih, nadimaka ima toliko da ih je skoro nemoguće sve pobrojati. Stara dama iz Torina dobila je to ime zbog "starosti" Juventusa, jer je osnovan 1. novembra 1897. godine, Jorgandžije su asocijacija na dresove madridskog Atletika jer su nekada navlake u Španiji imale crveno-bele prugaste dezene. Ćudljiva dama asocira na lep, ali ne i rezultatski konstantan fudbal Ajntrahta iz Frankfurta, njihove igre tradicionalno su jako promenljive. Čekićari, Plavci i Tobdžije iz Londona su veoma poznati u svetu fudbala. Petrolul iz Ploeštija nazivaju Naftašima, dok su se neki predstavili Svecima poput Sautemptona. Njihov nadimak datira iz 1885. godine kada su proglašeni za crkveni klub. Osnovala ih je, zanimljivo, crkva Svete Marije i uvek su nosili crveno-bele dresove.

Kada su ludi nadimci u pitanju i Srbija može da se pohvali njima, pogotovo kada su u pitanju nižerazredni klubovi. Fudbaleri malog lokalnog kluba FK Šiševo, iz južne Srbije, logično, dobili su nadimak Frizeri, dok su fudbaleri iz sela Drvodelja koje se nalazi blizu Šiševa, dobili naziv Termiti. Zamislite kakva je fešta kada se u lokalnom derbiju nađu Frizeri i Termiti. Ako ste mislili da Gaučosi igraju isključivo u Argentini varate se, igraju i u plavo-belim dresovima Dorćola, po kojima su i dobili nadimak.

Vratimo se opet na evropsku scenu. Norič se šareni poput Kanarinaca. Aspirindžije (Farmaceuti) dolaze iz Leverkuzena kao i jedna od najpoznatijih farmaceutskih kuća. Gusari su iz Sent Paulija i poznati su po svojoj desničarskoj orijentisanosti. Glorija iz Bistrice plaši protivnike pod nadimkom Plavi vampiri ili Drakule, što nije toliko čudno, pošto je taj klub iz Rumunije. Majstore sa mora možete pronaći u Hajduku iz Splita, Dijamante (a da nije Džeko) u Makabiju iz Netanje, a ako vas baš zanima kako izgledaju Vanzemaljci pogledajte u Saturnu iz Ramenskoje u Rusiji. Za Manisu nastupaju Tarzani, Spartanci za Sivas, Škorpioni za Antaliju, Trolovi za Rozenborg, a Šampioni velike ljubavi za Univerzitetau iz Krajove.

Na kraju, ako navijaču Fejenorda kažete da je Seljak, on se neće uvrediti!

Komentari / 0

Ostavite komentar