Грчка “бомба” откуцава

Европа ће ове године постати проблематичан регион, а проблем Грчке могао би да "експлодира" у лице ЕУ - процјењују аналитичари и медији.

Свијет 15.01.2015 | 11:36
Грчка “бомба” откуцава

Лондонски "Гардијан" упозорава да сложени избори чекају не само Грчку, већ и Шпанију, које су у огромним економским проблемима, те да је европским земљама досадила политика штедње.

Политички и економски аналитичари истичу да је ЕУ на прагу нових потреса.

Подаци за децембар 2014. године говоре о паду индекса потрошачких цијена у еврозони – први пут за посљедњих пет година. То значи пад куповне моћи и дефлацију.

Посебан проблем је криза у Грчкој и евентуална побједа странке СИРИЗА, која се залаже за повратак земље националној валути – драхми и одбија да настави отплаћивање европских кредита.

Њемачки недељник "Шпигел", позивајући се на изворе у Берлину, већ је саопштио да је канцелар Ангела Меркел, у случају побједе СИРИЗЕ, спремна да постави питање искључивања Грчке из еврозоне.

Њемачки експерти сматрају да ће кредитори морати да отпишу до 50 одсто страног дуга Грчке, који износи око 340 милијарди евра.

У том случају, само Њемачка ће изгубити 40 до 50 милијарди евра!

Упркос милијардама кредита /само 2010. - 110 милијарди евра/, дуг Грчке наставио је да расте, па је 2014. године премашио 177 одсто бруто националног производа.

Очигледно да ЕУ и други кредитори Грчке треба или поново да отписују дугове, или да размотре питање сврсисходности чланства Атине у зони евра, сматрају економски експерти.

Постоје два могућа сценарија развоја догађаја.

Први је очување Грчке у зони евра и отписивање грчког дуга, а друга варијанта јесте излазак Грчке из еврозоне, значајни пад животног стандарда у земљи и раст радикалних расположења.

Бивши министар иностраних послова Њемачке Јошка Фишер сматра да је 2015. година преломна за читаву ЕУ.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Опозиција

15.01.2015 11:01

Примите нас у ЕУ па да видите ста је прави проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

15.01.2015 11:18

Мало су се прерачунали. Ништа од отимања руских ресурса а гасовод полако иде према Грчкој. Турци обожавају ЕУ па ће им запаприти колико могу.Вентил од гаса је заврнут за један круг хммм

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитy Схоw

15.01.2015 13:55

Грчка са ЕУ нема ама баш ништа. Грци никада не могу ни личити на Германе. Њихов менталитет је више ного различит. Они треба да изадју. И Шпанци. И Италијани. У једној држави би могли бити Италија, Бугарска, Грчка и бивша Југославија без Словеније.

ОДГОВОРИТЕ