Grčka “bomba” otkucava

Evropa će ove godine postati problematičan region, a problem Grčke mogao bi da "eksplodira" u lice EU - procjenjuju analitičari i mediji.

Svijet 15.01.2015 | 11:36
Grčka “bomba” otkucava

Londonski "Gardijan" upozorava da složeni izbori čekaju ne samo Grčku, već i Španiju, koje su u ogromnim ekonomskim problemima, te da je evropskim zemljama dosadila politika štednje.

Politički i ekonomski analitičari ističu da je EU na pragu novih potresa.

Podaci za decembar 2014. godine govore o padu indeksa potrošačkih cijena u evrozoni – prvi put za posljednjih pet godina. To znači pad kupovne moći i deflaciju.

Poseban problem je kriza u Grčkoj i eventualna pobjeda stranke SIRIZA, koja se zalaže za povratak zemlje nacionalnoj valuti – drahmi i odbija da nastavi otplaćivanje evropskih kredita.

Njemački nedeljnik "Špigel", pozivajući se na izvore u Berlinu, već je saopštio da je kancelar Angela Merkel, u slučaju pobjede SIRIZE, spremna da postavi pitanje isključivanja Grčke iz evrozone.

Njemački eksperti smatraju da će kreditori morati da otpišu do 50 odsto stranog duga Grčke, koji iznosi oko 340 milijardi evra.

U tom slučaju, samo Njemačka će izgubiti 40 do 50 milijardi evra!

Uprkos milijardama kredita /samo 2010. - 110 milijardi evra/, dug Grčke nastavio je da raste, pa je 2014. godine premašio 177 odsto bruto nacionalnog proizvoda.

Očigledno da EU i drugi kreditori Grčke treba ili ponovo da otpisuju dugove, ili da razmotre pitanje svrsishodnosti članstva Atine u zoni evra, smatraju ekonomski eksperti.

Postoje dva moguća scenarija razvoja događaja.

Prvi je očuvanje Grčke u zoni evra i otpisivanje grčkog duga, a druga varijanta jeste izlazak Grčke iz evrozone, značajni pad životnog standarda u zemlji i rast radikalnih raspoloženja.

Bivši ministar inostranih poslova Njemačke Joška Fišer smatra da je 2015. godina prelomna za čitavu EU.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Opozicija

15.01.2015 12:01

Primite nas u EU pa da vidite sta je pravi problem.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

15.01.2015 12:18

Malo su se preračunali. Ništa od otimanja ruskih resursa a gasovod polako ide prema Grčkoj. Turci obožavaju EU pa će im zapapriti koliko mogu.Ventil od gasa je zavrnut za jedan krug hmmm

ODGOVORITE
Name

Reality Show

15.01.2015 14:55

Grčka sa EU nema ama baš ništa. Grci nikada ne mogu ni ličiti na Germane. Njihov mentalitet je više nogo različit. Oni treba da izadju. I Španci. I Italijani. U jednoj državi bi mogli biti Italija, Bugarska, Grčka i bivša Jugoslavija bez Slovenije.

ODGOVORITE