Прогнозе привредног раста у БиХ

Привреда БиХ у овој години би требало да повећа свој привредни раст са прошлогодишњег 0,4 одсто на 1,5 одсто, док се за 2016. прогнозира привредни раст од 2,5 одсто, а за 2017. годину раст од три одсто, предвиђања су Свјетске банке у најновијем извјештају.

Босна и Херцеговина 15.01.2015 | 09:09
Прогнозе привредног раста у БиХ

Према Свјетској банци, биланс текућег рачуна БиХ платног биланса исказан удјелом у БДП у овој години би требало да забиљежи мањак од 8,6 одсто, што је мање од процјене за прошлу годину када је прогнозирано минус 9,7 одсто. Даље се наводи да се у 2016. години предвиђа мањак на рачуну од 6,9 одсто, а у 2017. мањак од 6,2 одсто.

Прогнозе Свјетске банке су значајно мање од процјена Међународног монетарног фонда из октобра прошле године, који су за БиХ у 2015. години предвиђали раст од 3,5 одсто.

У земљама региона, Свјетска банка ове године Македонији предвиђа највећи раст од 3,5 одсто, затим Црној Гори од 3,4 одсто. У рецесији ће и даље бити Србија, чији је прошлогодишњи негативни привредни раст износио два одсто, док јој за ову годину Свјетска банка прогнозира такође негативнан раст од 0,5 одсто. Нешто оптимистичнија прогноза је за Хрватску, којој ова институција након шестогодишње рецесије предвиђа раст од 0,5 одсто.

"У региону ће ове године спољна тражња остати кључни покретач привредног раста, док ће потрошачко и пословно повјерење остати слабо, због очекиване политичке неизвјесности, хронично високе стопе незапослености и даљег слабљења банкарског система, погођеног високим степеном ненаплативих зајмова", наводи се у извјештају. Према Свјетској банци, наслијеђени проблеми, попут високог фискалног дефицита и јавног дуга, смањили су фискални простор у региону југоисточне Европе, првенствено у Албанији, Србији и Македонији.

"Досадашњи напори тих земаља за смањењем јавне потрошње били су, прије свега, фокусирани на резање капиталних инвестиција, а не на рјешавање структурних проблема", истиче се у извјештају ове финансијске институције.

Горан Радивојац, економски аналитичар, каже да је ово прогноза једне озбиљне институције, али да би томе требало приступити објективно.

"Разматрајући те прогнозе, све земље нашег региона су биле саставни дио јединственог економског простора и онда можемо рећи да су различите стопе раста резултат неких 'ад хоцк' активности у оквиру тих земаља. Дефинитивно, у дугом року привредна активност у свакој од ових земаља је међузависна", рекао је Радивојац. Он сматра да се ради о врло малом економском простору с врло малим економским и финансијским потенцијалима, у оквиру европских и глобалних размјера.

"Тако да видјећемо колико ће се обистинити те њихове прогнозе. Доста је то несигурно, а и до сада су се њихове прогнозе показале као дјелимично тачне", истакао је он.

Према његовим ријечима, појава једног јачег привредног субјекта, као озбиљнијег инвеститора, како у БиХ, тако и у земљама региона, може драматично побољшати, односно погоршати ту стопу раста.

"У таквој смо привредној ситуацији да мало тога зависи од нас. С тим у вези, стопе раста могу бити веће, а могу и врло лако бити мање", рекао је Радивојац. Даље, он сматра да, ако говоримо о извозу, стопе раста доминантно зависе и од тражње.

Предраг Дудуковић, економски аналитичар у Удружењу економиста РС - СWОТ, рекао је да су, ако узмемо у обзир прошлогодишњи раст од 0,4 одсто, прогнозе за БиХ ипак оптимистичне.

"То је прилично оптимистичан привредни раст од 1,5 одсто, поготово ако гледамо окружење, гдје једино Македонија и Црна Гора могу имати већи и реалнији раст. Бојим се да ми тренутно нисмо на том нивоу да можемо имати тако велики привредни раст", нагласио је он.

Према извјештају Свјетске банке за свјетску привреду у овој години, предвиђа се раст од три одсто, док се за 2016. годину предвиђа раст од 3,3 одсто, а у 2017. години благо успорење од 3,2 одсто.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лопаре

15.01.2015 08:46

Свугдје нешто напредује али у РС ништа......

ОДГОВОРИТЕ
Name

будалестине

15.01.2015 09:36

Нема будале, без сколоване будале. Повецава се раст производње, а све пропада, па како је то могуце, е стварно будалестина.

ОДГОВОРИТЕ