Превозници данас блокирају границе

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт из Републике Српске (РС) Никола Грбић потврдио је БН телевизији да ће чланови овог одружења данас у 12 часова блокирати царинске терминале и граничне прелазе, те тако изразити незадовољство јер није дошло до одгоде почетка примјене Правилника о условима за издавање лиценци и квалификационе картице возача.

Република Српска 15.01.2015 | 08:15
Превозници данас блокирају границе

Званично одобрење за блокаде затражили су од полиције РС и одговор очекују данас у јутарњим сатима.

-Након што добијемо одобрење крећемо у блокаде царинских терминала и граничних прелаза за теретни саобраћај који се налазе на цијелој територији РС – рекао је Грбић и додао да сада траже не одгоду примјене, већ стављање ван снаге за њих спорног правилника.

Оптужује Министарства комуникација и транспорта БиХ да је одговорно за ситуацију у којој се налазе аутопревозници и да, како тврде, угрожавају њихова основна права на рад и живот од тог рада.

Појашњава да Удружење превозника за унутрашњи и међународни транспорт тражи стављање ван снаге Правилника о условима за издавање лиценци и квалификационе картице возача, за који тврде да није донешен у сагласност ентитетских ресорних министарстава, као и да се приступи изради новог правилника који ће бити добар за све превознике.

Захтијевају да им буде омогућено издавање лиценци у Министарству саобраћаја и веза РС, односно да се посредством овог министарства електронским путем шаље потребна документација за издавање лиценци у Министарство комуникација и транспорта БиХ.

Траже и да се у закон уврсти да камиони превозника улазе у капитал фирме, односно укидање депозита од 9.000 евра по једном возилу и по 5.000 евра за свако наредно, а захтијевају и да се укине школа за обуку возача у Широком Бријегу, јер је то, тврде, само „узимање пара од превозника за добробит некога из ресорног државног министарства“.

-На ово смо упозоравали много пута до сада, али нажалост није било разумијевања и стога смо се одлучили на овај потез – рекао је Грбић.

Тврди да имају и подршку колега из Федерације БиХ, а у њиховим захтјевима подржало их је и Министарство саобраћаја и веза РС.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт из РС Никола Грбић још тврди и да не стоје наводи министра комуникација и транспорта БиХ Дамира Хаџића да нема спорних елемената у Правилнику о лиценцирању за обављање међународног транспорта.

Грбић напомиње да су превозници значајан фактор привреде и да ће стога истрајати у својим захтјевима.

-Нећемо прихватити пролонгирање примјене Правилника, већ израду новог који ће бити приступачан за све превознике и тек тада ћемо се повући са саобраћајница и ослободити граничне прелазе и царинске терминале - закључио је Грбић.

Поводом почетка примјене Правилника недавно је у Министарству саобраћаја и веза РС одржан састанак с превозницима из РС, на којем је закључено да се још једном од Министарства комуникација и транспорта БиХ затражи одгађање примјене Правилника до испуњавања услова за његову примјену.

Из тог ресора Владе РС утврдили су да је Министарство комуникација и транспорта БиХ донијело Правилник о лиценцирању без усаглашавања с ентитетским министарствима.

Наводе и да одредбе тог документа нису у складу са Законом о међународном и међуентитетском друмском превозу, а на штету су превозника из РС, односно БиХ.

Стога је и Министарство саобраћаја и веза РС упутило ургенцију у којој се тражи одгода примјене правилника и организовање хитног састанка, с циљем трајног рјешавања овог проблема.
До тога засад није дошло.

У БиХ је од 1. јануара на снази Правилник о лиценцирању за обављање међународног транспорта.

Министар комуникација и транспорта БиХ Дамир Хаџић истакао је раније да не постоје дилеме када је ријеч о Правилнику о лиценцирању за обављање међународног транспорта, јер је обавеза посједовања лиценци за међународни превоз прописана Законом о међународном и међуентитетском превозу БиХ, али и Законом о превозу РС.

- Министарство транспорта и комуникација БиХ учинило је све да би се тржиште превозних услуга заштитило од нелојалне конкуренције, првенствено кроз систем лиценцирања - нагласио је раније Хаџић.

Он је напоменуо да се међуентитетски и унутрашњи превоз и даље одвија према важећим енитетским прописима.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ненад

15.01.2015 07:17

Сасвим оправдано. Апсолутно подрзавам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

15.01.2015 07:25

ОВО СУ САМО ФАРСЕ ОД БЛОКАДА, ШТРАЈКОВА, УПОЗОРЕЊА. МИ СМО ЛУД НАРОД. ЖИВИМО НА ИВИЦИ СВИХ ПАРАМЕТАРА. А У ВЛАСТ НИКО НЕ СМЕ ДА ДИРНЕ. ПРЕМИЈЕРКА, МИНИСТРИ, ДИРЕКТОРИ СВЕ КАТАСТРОФА. ПРЕДСЈЕДНИК И МАФИЈА НЕДОДИРИВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

15.01.2015 07:29

Ма јел то онај Грбиц сто је покрао паре од удрузења заједно са својом зеном. И дониране камионе хтио да региструје на своје име. Он да блокира дрзаву и омета остале градјане у остваривању својих права. Ма ко је он. Лисице на руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако треба!

15.01.2015 07:32

Свака част! Останите досљедни, тражите укидање спорног Правилника. Кад нико други не може ништа, зауставите границу, то их највише боли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возач

15.01.2015 07:32

Треба блокирати резиденције, хотел Босну где испијају кафу и договарају све марифетлуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

15.01.2015 08:00

Браво возац ! Блокирати треба Милорада , Цовица , све од зграде Владе до центра Бањалуке. Исто као сто су Амери блокирали кад су Бају и Биљану доводили на власт . Ево цујем их како плацу засто нема снијега боје се да це сунце осоколити овај напацени народ да их руси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЕВОЗНИК

15.01.2015 08:47

ТРЕБА ВИДЈЕТИ ЈЕСУ ЛИ ОНИ ВЕЋИНА ИЛИ МАЊИНА ПРЕВОЗНИКА, СВИ ОЗБИЉНИ ПРЕВОЗНИЦИ ИМАЈУ ЛИЦЕНЦЕ, ОВДЈЕ КОЛО ВОДИ ЧУВЈЕК ПОД КРИВИЧНОМ ПРИЈАВОМ, АКО ТАКО ТРЕБА БИТИ ОНДА ЈЕ ОВАЈ СИСТЕМ СТВАРНО БОЛЕСТАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА ПРОПАЛА

15.01.2015 09:17

И док не узмемо мотку у саке не најуримо овакве, имацемо само скупу кајгану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

15.01.2015 09:20

ПУТНИЦИ КОЈИ ПУТУЈУ ПРЕКО ГРАНИЦНИХ ПРЕЛАЗА--НИСУ КРИВИ ЗА ЊИХОВЕ ПРОБЛЕМЕ--НИТИ ИМ ОНИ МОГУ ПОМОЦИ-ЗАР НЕ????--А ЗАСТО ТЕ ПУТНИКЕ КАЗЊАВАЈУ--ДА ЦЕКАЈУ САТИМА НА ГРАНИЦИ--ЗАР НЕ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

15.01.2015 09:24

Треба све похапсити ко блокира границни прелаз.Интернационалне лиценце мозе издавати само дрзава ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кокан груп

15.01.2015 09:51

Е јерес синдикат ови камионџија ко их представља!!Па овај Грбић је заједно са супругом хапшен због КД фалсификовање лиценци!Заједно са супругом пронађене фалсификоване лиценце за превоз!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хрецеговина

15.01.2015 10:22

Треба блокирати зграду владе,народну скупситу,преседницку палату ... блокирати лопове да не могу никуда. Тек то кад урадите мозете реци да сте несто урадили, а од тога сто радите нема ниста... нико вас не дозивљава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ

15.01.2015 10:37

Напријед брацо Срби. Напокон неко да дигне неку буну, ал не лези вразе, издајника на претек. Ових сто им смета блокада, мозда су паре од надри лиценци, диплома из Сироког ИСЛЕ ПРАВО БАС У ЊИХОВ ДЗЕП!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

15.01.2015 11:33

Хоце и Грбиц као Усорац да добије велики кредит од Баје и на крају це опет сви возаци морати имати дрзавну лиценцу. Ујео вук магаре, а Баја у џеп паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

возац

15.01.2015 11:36

Вец их има неутралних,некоме је Додо обецао, а некоме није, зависи ако је Баја дозволио ,блокираце се границе.

ОДГОВОРИТЕ