Рудару из БиХ одбијена одштета

Бившем рудару, којем је остало још свега шест мјесеци живота, одбијен је захтјев за одштету, а све због законске формалности.

Босна и Херцеговина 14.01.2015 | 22:21
Рудару из БиХ одбијена одштета

Наиме, Зорко Забић (74), поријеклом из Босне и Херцеговине, бивши је радник аустралијског "Рио Тинта", који је тражио одштету од 425.000 долара за "бол и душевну патњу", губитак живота те немар послодавца након што је оболио од мезотелиома усљед изложености азбесту.

Забић је дошао у Сиднеј 1970. године из БиХ. Први посао је добио у Њукаслу у фабрици каблова, гдје је радио око двије године. Након тога одлази у потрагу за опалима у Њу Саут Велс, гдје је провео око девет мјесеци, да би затим отишао у Нулунбај, гдје је радио у руднику Алкан Коув.

Ту је био запослен у периоду од 1974. до 1977. године, гдје је радио на више послова, укључујући и радове на чишћењу цјевовода, гдје је често долазио у додир са азбестом, пише Хералд.

Забић, који је тешко болестан, тврди да тада није био ни свјестан опасности која га чека, посебно што се болест није развила све до прошле године. Управо та чињеница онемогућила му је одштету, за коју је захтјев по члану Закона о раду могао да поднесе само до 1987. године.

Забић је током рада у овом руднику једино долазио у додир са азбестом, а каже да је током те три године уклонио на стотине цијеви од азбеста.

"При сваком додиру са овим цијевима, прашина је била свуда око мене, улазила ми је кроз носнице", навео је Забић у захтјеву за одштету, гдје је још навео:

"Била је то ситна, бијела прашина која је остајала на лицу, коси, одјећи. Некада је било немогуће ријешити се те прашине".

Иако је потврђено да је мезотелиома посљедица изложености азбесту, што наводи и суд који је одбацио његов захтјев, одштету не може добити управо због временског ограничења.

Дакле, временско ограничење је основна препрека зашто његов захтјев не може бити узет чак ни у разматрање.

Усљед дугог периода латентности мезотелиома, Забић није осјетио никакве симптоме све до јануара 2014. године, због чега раније није ни могао предати захтјев за одштету.

Наиме, током рада у руднику Забић је био покривен Законом о рехабилитацији и компензацији.

Један од чланова закона, уведен 1987, године даје право Забићу да захтијева одштету, међутим, само ако је захтјев предат прије тог датума.

Међутим, у одлуци надлежних органа наведено је да Забићев захтјев није у складу са законом и самим тим не може бити прихваћен.

"Нажалост, његов захтјев једноставно не би прошао и то је разлог што није ни прихваћен", стоји у одлуци.

Иначе, Аустралија је друга земља у свијету по броју обољелих од мезотелиома.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар