Rudaru iz BiH odbijena odšteta

Bivšem rudaru, kojem je ostalo još svega šest mjeseci života, odbijen je zahtjev za odštetu, a sve zbog zakonske formalnosti.

Bosna i Hercegovina 14.01.2015 | 22:21
Rudaru iz BiH odbijena odšteta

Naime, Zorko Zabić (74), porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bivši je radnik australijskog "Rio Tinta", koji je tražio odštetu od 425.000 dolara za "bol i duševnu patnju", gubitak života te nemar poslodavca nakon što je obolio od mezotelioma usljed izloženosti azbestu.

Zabić je došao u Sidnej 1970. godine iz BiH. Prvi posao je dobio u Njukaslu u fabrici kablova, gdje je radio oko dvije godine. Nakon toga odlazi u potragu za opalima u Nju Saut Vels, gdje je proveo oko devet mjeseci, da bi zatim otišao u Nulunbaj, gdje je radio u rudniku Alkan Kouv.

Tu je bio zaposlen u periodu od 1974. do 1977. godine, gdje je radio na više poslova, uključujući i radove na čišćenju cjevovoda, gdje je često dolazio u dodir sa azbestom, piše Herald.

Zabić, koji je teško bolestan, tvrdi da tada nije bio ni svjestan opasnosti koja ga čeka, posebno što se bolest nije razvila sve do prošle godine. Upravo ta činjenica onemogućila mu je odštetu, za koju je zahtjev po članu Zakona o radu mogao da podnese samo do 1987. godine.

Zabić je tokom rada u ovom rudniku jedino dolazio u dodir sa azbestom, a kaže da je tokom te tri godine uklonio na stotine cijevi od azbesta.

"Pri svakom dodiru sa ovim cijevima, prašina je bila svuda oko mene, ulazila mi je kroz nosnice", naveo je Zabić u zahtjevu za odštetu, gdje je još naveo:

"Bila je to sitna, bijela prašina koja je ostajala na licu, kosi, odjeći. Nekada je bilo nemoguće riješiti se te prašine".

Iako je potvrđeno da je mezotelioma posljedica izloženosti azbestu, što navodi i sud koji je odbacio njegov zahtjev, odštetu ne može dobiti upravo zbog vremenskog ograničenja.

Dakle, vremensko ograničenje je osnovna prepreka zašto njegov zahtjev ne može biti uzet čak ni u razmatranje.

Usljed dugog perioda latentnosti mezotelioma, Zabić nije osjetio nikakve simptome sve do januara 2014. godine, zbog čega ranije nije ni mogao predati zahtjev za odštetu.

Naime, tokom rada u rudniku Zabić je bio pokriven Zakonom o rehabilitaciji i kompenzaciji.

Jedan od članova zakona, uveden 1987, godine daje pravo Zabiću da zahtijeva odštetu, međutim, samo ako je zahtjev predat prije tog datuma.

Međutim, u odluci nadležnih organa navedeno je da Zabićev zahtjev nije u skladu sa zakonom i samim tim ne može biti prihvaćen.

"Nažalost, njegov zahtjev jednostavno ne bi prošao i to je razlog što nije ni prihvaćen", stoji u odluci.

Inače, Australija je druga zemlja u svijetu po broju oboljelih od mezotelioma.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar