Случај"Џаферовић" да рјешавају институције

Колегиј Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ сутра ће се, уочи сједнице вијећа, изјаснити о томе да ли ће се на Дневном реду наћи и захтјев клуба посланика СНСД-а о смјени предсједавајућег Представничког вијећа Шефика Џаферовића због оптужби да је прикривао ратни злочин почињен над Србима.

Босна и Херцеговина 14.01.2015 | 18:13
Случај"Џаферовић" да рјешавају институције

,,СДС је разматрао ситуацију у вези оптужби које је, још увијек актуелни потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо изнио против предсједавајућег Представничког вијећа Шефика Џаферовића и заузео став да све документе, које Кебо наводно има, треба да разматра правосуђе БиХ, али и правосудне институције Републике Српске'', изјавио је данас предсједник СДС-а и замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Младен Босић.

Уколико се утврди да има основа за истрагу и за сумњу да је Џаферовић починио кривично дјело СДС очекује да Џеферовић поднесе оставку.

,,Много пута до сада политика је манипулисала правосуђем'', каже Босић и додаје да је СДС то осјетио на својој кожи, када су њени чланови неправедно оптуживани, санкционисани, смјењивани и прогањани да би се на крају испоставило да оптужбе нису тачне.

,,Не знам да ли је господин Џаферовић крив или не и није на мени ни на Парламенту да то утврђујемо, али ако се установи да је за нешто одговоран мислим да би требао бити најстрожије кажњен. Високе функционере би требало строжије кажњавати него обичне грађане'', истиче Босић и додаје;

,,Тешко је докучити шта су мотиви Мирсада Кебе да баш сад након толико година крене са том причом и да ли су можда у питању пријатељске везе Мирсада Кебе и високих функционера СНСД-а. Желим да подсјетим на оптужбе, које је износио и СНСД, да је Мирсад Кебо био директор Комуналног предузећа у ратном Сарајеву које је било задужено за сакривање тијела убијених сарајевских Срба. Било би добро испитати и те случајеве. Очекујем да се у сва та испитивања о страдању Срба укључи и правосуђе Републике Српске. СНСД има полуге моћи, утицај на правосуђе у Српској и Министарство правде под контролом. Не знам зашто се Тужилаштво Републике Српске до сада није укључило у испитивање документације Мирсада Кебе о злочинима почињеним над Србима?''

Босић сматра да је жалосно да Мирсад Кебо има више документације о страдању Срба, него сва тужилаштва, разне комисије и остали органи власти у Републици Српској који годинама троше огроман новац за истраживање злочина почињених над Србима.

,,Још једном се показује да СНСД води само декларативну борбу за правду'', тврде у СДС-у и позивају СНСД да успоставе правну државу.

СДС оптужује СНСД и да се само декларативно залаже за поштовање Дејтонског мировног споразума.

,,То се дешава у случају приче о трећем ентитету. Ми се залажемо за стриктно поштовање Дејтонског мировног споразума. Нисмо против договора унутар Федерације око рјешавања хрватског питања, али ћемо се борити свим силама да се поштује Дејтонски споразум по којем је БиХ састављена од два ентитета од којих је један Република Српска. Све друго је велика опасност за будућност Републике Српске. Зашто Милорад Додик промовише промјену Дејтона, зашто има политичке ставове који су чиста авантура за Републику Српску, питање је неких његових мотива, који ће временом изаћи на површину'', каже Босић.

Осим што је угрожена залагањем Милорада Додика за распакивање Дејтона, Република Српска је угрожена и због економског пропадања и дужничког ропства у које сваки дан све дубље тоне, а за шта је такође одговоран Милорад Додик, тврде у СДС-у.

(БН ТВ)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

срби

14.01.2015 17:16

Тако је пресједнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим својом главом

14.01.2015 17:17

Хехе ако СНСД казе да треба у затвор и то је то......њима не одговара и тацка или ти га тоцка....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селект импеx

14.01.2015 17:36

То Босићу Србине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубомир

14.01.2015 17:47

Постована Господо! Ја ово све немогу да гледам и слусам. Толики Срби се хапсе цак и Оцеве са 10торо Дјеце а ниједног Србина а камоли политицата,Поцев од Додика па до Босица нема да остро то осуди. Све се своди на благе осуде. Док судије Срби, на целу са Додиком стављају новац у дзеп и нема кометара висе. Било би хумано да водеци политицари помогму те угрозене Фамилије. Молим БН да ми посаљу контакт од Фам. са 10-торо дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин бл

14.01.2015 17:59

Тако је! Савез за промјене треба да актуелизује питање ратних злоцина с којима се повезује име Мирсада Кебе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја до јаја

14.01.2015 18:30

Кебо је тек сад сазнао за наведене злочине за које оптужује Дзаферовица? ..или је све знао од првог дана, цутао 20 година и чекао повољан политички моменат да све објелодани. По мени је крив као и ови које оптузује, све је знао као и они, зашто није пријавио раније?! Уосталом, како вјеровати неком ко своје дојучерашње савезнике данас оптузује.. то раде само Кебо, Радонциц и нас Баја. Све су то иста го*на. У памет народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx. yyyy

14.01.2015 18:38

Еј Срби опасуљте се.Гдје вам је памет. Не знају босњаци односно муслимани ко њима мозе направити дрзаву. Срби це то из ината једних према другим да ураде. Ипак стоји оно када су Србина питали посто би се потурцио тај је рекао:"Нипосто,али из ината дзабе"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

14.01.2015 18:39

Није Кебо пријатељ са функционерима СНСД-а, али паре су чудо. Закључак се сам намеће. Зар неко мисли да Кебо брине о злочинима над Србима и што нису процесауирани одговорни, то је њихов међусобни обрачун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

14.01.2015 18:41

Није Босицу народ бас глуп колико Коссрац и Миле мисле.Контамо ми добро због цега оволика борба.Саровиц је робијао невин.И то треба да буде опомфна за све.Суд кад пресуди ухапсите га да ме родио.Само храбро у реформе.Запослите народ и похапсите лопове у РС и постоваце вас народ као бога.Кога брига за Спирицеве или Косарцеве прице.Они су продлост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

14.01.2015 18:50

Дзаферовиц је један слуцај, а Кебо други. Подрзавам Босица да Дзаферовицев слуцај истразе надлезни дрзавни органи! Исто тако бих волио да се истрази слуцај Кебо, тј. да сазнамо како је то Кебо имао доказни материал толико дуго времена, а објелоданио га када је смијењен са функције. Добро је да се додје до сваког документа који свједоци о било којем злоцину, али битно је да се види ко је до сада крио те документе. Ја мислим да је сакривање доказа тезак злоцин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

14.01.2015 18:58

Развалите г.Босицу СНСД-е,они су веце зло за нас у РС од било кога Босњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Навијац

14.01.2015 19:00

Браво за коментар. Одговорност за шутњу, док је био на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре баја до јаја

14.01.2015 19:08

Зар није време да неко одговара и из врха федерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

14.01.2015 19:12

И ћутање (прикривање) кривичног дјела (поготово ратног злочина) је кривично дјело - злочин. Зашто је Кебо све вријеме ћутао и са тим подацима изашао управо сада када је на нивоу БиХ формирана коалиција. Да ли би то исто урадио да је у коалицији СНСД. Сумњам. Иначе, за почињене злочине треба да одговарају стварни кривци (не сав народ) ма одакле долазили, и ма како се звали. Док се сви не суочимо са истином о злочинима које су починили припадници "нашег" народа, неће бити напредка у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

14.01.2015 21:25

Изгледа да се и Цовиц како је Колинда побједила поцео одвајати од насег Баје.За цовица висе ниста незнаци прузена рука. Данас је и Цовиц поцео откривати тајне Бајине о опстукцији савјета министара у БиХ. Богами поцело је по злу неце се ово добро заврсити

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамота

14.01.2015 22:10

Институције као Суд и Тузиластво БиХ, јел Босицу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузоња

15.01.2015 02:33

А ста би са оним из СНСД-а сто имају документе да је био у зенгама. Баја гарант рекао то се не пика и не цацкајте,као ни аферу Папак. Ста оно реце Мел Брукс у комедији Смјесна Страна Историје...Итс нице то бе а кинг !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

15.01.2015 06:26

Решиће то све Додик само му дајте власт на нивоу БиХ. Он је то и закувао. Изродиће се ту свашта. Ви из Савеза морате бити јаки, видите да вас руши Додик са Вучићем, па са Кебом. Будите опрезни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

15.01.2015 06:50

Поштовање ГОСПОДИНЕ Босићу.Наравно да че о Џаферовићу да одлучују институције БИХ а не институције СНСД, са Додиком на челу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

15.01.2015 18:20

Ја ово не разумијем. Наводно човјека треба смијенити на основу неке приче. Па ваљда треба суд дати коначну ријеч и човјек ће сам дати оставку ако се прогласи кривим.

ОДГОВОРИТЕ