Slučaj"Džaferović" da rješavaju institucije

Kolegij Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH sutra će se, uoči sjednice vijeća, izjasniti o tome da li će se na Dnevnom redu naći i zahtjev kluba poslanika SNSD-a o smjeni predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Šefika Džaferovića zbog optužbi da je prikrivao ratni zločin počinjen nad Srbima.

Bosna i Hercegovina 14.01.2015 | 18:13
Slučaj"Džaferović" da rješavaju institucije

,,SDS je razmatrao situaciju u vezi optužbi koje je, još uvijek aktuelni potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo iznio protiv predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Šefika Džaferovića i zauzeo stav da sve dokumente, koje Kebo navodno ima, treba da razmatra pravosuđe BiH, ali i pravosudne institucije Republike Srpske'', izjavio je danas predsjednik SDS-a i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Mladen Bosić.

Ukoliko se utvrdi da ima osnova za istragu i za sumnju da je Džaferović počinio krivično djelo SDS očekuje da Džeferović podnese ostavku.

,,Mnogo puta do sada politika je manipulisala pravosuđem'', kaže Bosić i dodaje da je SDS to osjetio na svojoj koži, kada su njeni članovi nepravedno optuživani, sankcionisani, smjenjivani i proganjani da bi se na kraju ispostavilo da optužbe nisu tačne.

,,Ne znam da li je gospodin Džaferović kriv ili ne i nije na meni ni na Parlamentu da to utvrđujemo, ali ako se ustanovi da je za nešto odgovoran mislim da bi trebao biti najstrožije kažnjen. Visoke funkcionere bi trebalo strožije kažnjavati nego obične građane'', ističe Bosić i dodaje;

,,Teško je dokučiti šta su motivi Mirsada Kebe da baš sad nakon toliko godina krene sa tom pričom i da li su možda u pitanju prijateljske veze Mirsada Kebe i visokih funkcionera SNSD-a. Želim da podsjetim na optužbe, koje je iznosio i SNSD, da je Mirsad Kebo bio direktor Komunalnog preduzeća u ratnom Sarajevu koje je bilo zaduženo za sakrivanje tijela ubijenih sarajevskih Srba. Bilo bi dobro ispitati i te slučajeve. Očekujem da se u sva ta ispitivanja o stradanju Srba uključi i pravosuđe Republike Srpske. SNSD ima poluge moći, uticaj na pravosuđe u Srpskoj i Ministarstvo pravde pod kontrolom. Ne znam zašto se Tužilaštvo Republike Srpske do sada nije uključilo u ispitivanje dokumentacije Mirsada Kebe o zločinima počinjenim nad Srbima?''

Bosić smatra da je žalosno da Mirsad Kebo ima više dokumentacije o stradanju Srba, nego sva tužilaštva, razne komisije i ostali organi vlasti u Republici Srpskoj koji godinama troše ogroman novac za istraživanje zločina počinjenih nad Srbima.

,,Još jednom se pokazuje da SNSD vodi samo deklarativnu borbu za pravdu'', tvrde u SDS-u i pozivaju SNSD da uspostave pravnu državu.

SDS optužuje SNSD i da se samo deklarativno zalaže za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

,,To se dešava u slučaju priče o trećem entitetu. Mi se zalažemo za striktno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nismo protiv dogovora unutar Federacije oko rješavanja hrvatskog pitanja, ali ćemo se boriti svim silama da se poštuje Dejtonski sporazum po kojem je BiH sastavljena od dva entiteta od kojih je jedan Republika Srpska. Sve drugo je velika opasnost za budućnost Republike Srpske. Zašto Milorad Dodik promoviše promjenu Dejtona, zašto ima političke stavove koji su čista avantura za Republiku Srpsku, pitanje je nekih njegovih motiva, koji će vremenom izaći na površinu'', kaže Bosić.

Osim što je ugrožena zalaganjem Milorada Dodika za raspakivanje Dejtona, Republika Srpska je ugrožena i zbog ekonomskog propadanja i dužničkog ropstva u koje svaki dan sve dublje tone, a za šta je takođe odgovoran Milorad Dodik, tvrde u SDS-u.

(BN TV)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

srbi

14.01.2015 17:16

Tako je presjednice

ODGOVORITE
Name

mislim svojom glavom

14.01.2015 17:17

Hehe ako SNSD kaze da treba u zatvor i to je to......njima ne odgovara i tacka ili ti ga tocka....

ODGOVORITE
Name

Selekt impex

14.01.2015 17:36

To Bosiću Srbine!

ODGOVORITE
Name

Ljubomir

14.01.2015 17:47

Postovana Gospodo! Ja ovo sve nemogu da gledam i slusam. Toliki Srbi se hapse cak i Oceve sa 10toro Djece a nijednog Srbina a kamoli politicata,Pocev od Dodika pa do Bosica nema da ostro to osudi. Sve se svodi na blage osude. Dok sudije Srbi, na celu sa Dodikom stavljaju novac u dzep i nema kometara vise. Bilo bi humano da vodeci politicari pomogmu te ugrozene Familije. Molim BN da mi posalju kontakt od Fam. sa 10-toro djece.

ODGOVORITE
Name

srbin bl

14.01.2015 17:59

Tako je! Savez za promjene treba da aktuelizuje pitanje ratnih zlocina s kojima se povezuje ime Mirsada Kebe...

ODGOVORITE
Name

baja do jaja

14.01.2015 18:30

Kebo je tek sad saznao za navedene zločine za koje optužuje Dzaferovica? ..ili je sve znao od prvog dana, cutao 20 godina i čekao povoljan politički momenat da sve objelodani. Po meni je kriv kao i ovi koje optuzuje, sve je znao kao i oni, zašto nije prijavio ranije?! Uostalom, kako vjerovati nekom ko svoje dojučerašnje saveznike danas optuzuje.. to rade samo Kebo, Radoncic i nas Baja. Sve su to ista go*na. U pamet narode.

ODGOVORITE
Name

xxx. yyyy

14.01.2015 18:38

Ej Srbi opasuljte se.Gdje vam je pamet. Ne znaju bosnjaci odnosno muslimani ko njima moze napraviti drzavu. Srbi ce to iz inata jednih prema drugim da urade. Ipak stoji ono kada su Srbina pitali posto bi se poturcio taj je rekao:"Niposto,ali iz inata dzabe"

ODGOVORITE
Name

Neshvaćen

14.01.2015 18:39

Nije Kebo prijatelj sa funkcionerima SNSD-a, ali pare su čudo. Zaključak se sam nameće. Zar neko misli da Kebo brine o zločinima nad Srbima i što nisu procesauirani odgovorni, to je njihov međusobni obračun.

ODGOVORITE
Name

Gradiska RS

14.01.2015 18:41

Nije Bosicu narod bas glup koliko Kossrac i Mile misle.Kontamo mi dobro zbog cega ovolika borba.Sarovic je robijao nevin.I to treba da bude opomfna za sve.Sud kad presudi uhapsite ga da me rodio.Samo hrabro u reforme.Zaposlite narod i pohapsite lopove u RS i postovace vas narod kao boga.Koga briga za Spiriceve ili Kosarceve price.Oni su prodlost.

ODGOVORITE
Name

Navijac

14.01.2015 18:50

Dzaferovic je jedan slucaj, a Kebo drugi. Podrzavam Bosica da Dzaferovicev slucaj istraze nadlezni drzavni organi! Isto tako bih volio da se istrazi slucaj Kebo, tj. da saznamo kako je to Kebo imao dokazni material toliko dugo vremena, a objelodanio ga kada je smijenjen sa funkcije. Dobro je da se dodje do svakog dokumenta koji svjedoci o bilo kojem zlocinu, ali bitno je da se vidi ko je do sada krio te dokumente. Ja mislim da je sakrivanje dokaza tezak zlocin.

ODGOVORITE
Name

mi sami

14.01.2015 18:58

Razvalite g.Bosicu SNSD-e,oni su vece zlo za nas u RS od bilo koga Bosnjaka.

ODGOVORITE
Name

RE Navijac

14.01.2015 19:00

Bravo za komentar. Odgovornost za šutnju, dok je bio na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Re baja do jaja

14.01.2015 19:08

Zar nije vreme da neko odgovara i iz vrha federacije.

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

14.01.2015 19:12

I ćutanje (prikrivanje) krivičnog djela (pogotovo ratnog zločina) je krivično djelo - zločin. Zašto je Kebo sve vrijeme ćutao i sa tim podacima izašao upravo sada kada je na nivou BiH formirana koalicija. Da li bi to isto uradio da je u koaliciji SNSD. Sumnjam. Inače, za počinjene zločine treba da odgovaraju stvarni krivci (ne sav narod) ma odakle dolazili, i ma kako se zvali. Dok se svi ne suočimo sa istinom o zločinima koje su počinili pripadnici "našeg" naroda, neće biti napredka u BiH.

ODGOVORITE
Name

dss

14.01.2015 21:25

Izgleda da se i Covic kako je Kolinda pobjedila poceo odvajati od naseg Baje.Za covica vise nista neznaci pruzena ruka. Danas je i Covic poceo otkrivati tajne Bajine o opstukciji savjeta ministara u BiH. Bogami pocelo je po zlu nece se ovo dobro zavrsiti

ODGOVORITE
Name

sramota

14.01.2015 22:10

Institucije kao Sud i Tuzilastvo BiH, jel Bosicu?

ODGOVORITE
Name

Guzonja

15.01.2015 02:33

A sta bi sa onim iz SNSD-a sto imaju dokumente da je bio u zengama. Baja garant rekao to se ne pika i ne cackajte,kao ni aferu Papak. Sta ono rece Mel Bruks u komediji Smjesna Strana Istorije...Its nice to be a king !

ODGOVORITE
Name

Mila

15.01.2015 06:26

Rešiće to sve Dodik samo mu dajte vlast na nivou BiH. On je to i zakuvao. Izrodiće se tu svašta. Vi iz Saveza morate biti jaki, vidite da vas ruši Dodik sa Vučićem, pa sa Kebom. Budite oprezni.

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

15.01.2015 06:50

Poštovanje GOSPODINE Bosiću.Naravno da če o Džaferoviću da odlučuju institucije BIH a ne institucije SNSD, sa Dodikom na čelu.

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

15.01.2015 18:20

Ja ovo ne razumijem. Navodno čovjeka treba smijeniti na osnovu neke priče. Pa valjda treba sud dati konačnu riječ i čovjek će sam dati ostavku ako se proglasi krivim.

ODGOVORITE